StoryEditor
Hrvatskanajugroženije skupine

Milanovićev savjetnik predlaže mjeru za pomoć, odnosi se na 785 tisuća ljudi: ‘Inflacija njih najviše pogađa, na Vladi je da razmisli o ovome‘

Piše Hina
6. srpnja 2022. - 16:24

Ekonomski savjet predsjednika RH u srijedu je Vladi predložio mjeru za pomoć socijalno najugroženijim skupinama zbog rasta cijena hrane i energije, koja bi se odnosila na oko 785 tisuća građana, uz izdatke na mjesečnoj razini od 25 do oko 30 milijuna kuna.

Nakon sjednice Savjeta na temu "Inflacija i politike ublažavanja inflatornih pritisaka", posebni savjetnik predsjednika RH za ekonomiju Velibor Mačkić istaknuo je da inflacija pogađa socijalno najugroženije u društvu, pri čemu su očekivanja da će se stopa inflacija u ovoj godini kretati oko 10 posto.

Predložena mjera odnosi se na građane koji žive od transfera, pri čemu su identificirane četiri skupine - korisnici nacionalne naknade za starije osobe, korisnici zajamčene minimalne naknade, korisnici dječjeg doplatka te primatelji niskih mirovina.

Ta bi se vrsta ciljane pomoći zbog porasta cijena hrane i energije, istaknuo je Mačkić, odnosila na oko 785 tisuća ljudi.

Tako, pratio bi se rast cijena u kategorijama hrane i energije, a uz pretpostavku da taj porast iznosi pet posto, na mjesečnoj razini dolazi se do izdataka od 25 do 30 milijuna kuna, ovisno gleda li se "donjih 20 posto" ili "donjih 40 posto" distribucije.

Naime, kako je pojasnio Mačkić, kod najsiromašnijih 20 posto u našem društvu prosječni mjesečni izdaci za hranu i energiju po članu kućanstva iznose 630 kuna. Kada se pretpostavljenih pet posto od tog iznosa pomnoži s brojem članova kućanstva, za primjerice četveročlano kućanstvo mjesečna pomoć iznosila bi 126 kuna.

Ti korisnici su već identificirani pa za javnu upravu to ne bi bio dodatan posao, a po Mačkiću je najlakši način da im se iznos uplaćuje direktno na račun.

"Riječ je o iznosima koji su ciljani, nisu horizontalni, mjera je komplementarna i to je nešto što smatramo da je u ovom trenutku naša dužnost da predložimo, a na Vladi je da razmisli o tome", poručio je Mačkić.

Mačkić je izjavio da bi bilo dobro da Vlada ponudi odgovor zašto je došlo do odlaska ministra financija Zdravka Marića, dok je za kandidata za novog ministra financija Marka Primorca rekao da mu je kolega s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, od njega nema očekivanja, a vjeruje da će "dati sve najbolje od sebe".

Na pitanje smatra li da će Primorac ima vremena "pohvatati sve konce", Mačkić je rekao da je to ipak pitanje za Vladu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 03:29