StoryEditor
Hrvatskariječ stručnjakinje

Matijanić je liječnicima govorio da ima intersticijsku bolest pluća. Članak zagrebačke pulmologinje baca novo svjetlo i pokazuje zašto su splitski liječnici trebali odmah reagirati. A nisu...

Piše PSD
9. kolovoza 2022. - 20:51

Na datum 5.8. u 12:30 novinar Vladimir Matijanić poziva broj 021 557 565 (Hitna infektologija). Razgovor teče ovako:

Bolnica: Molim?

Matijanić: Dobar dan, imam 50 godina. Imam dva dana covid.

Halo? Ponovite, molim vas.

Dakle, imam 50 godina i treći dan covida.

E?

Imam intersticijsku bolest pluća i Sjogrena. Temperatura mi je pala, međutim osjećam se užasno nemoćno. Mišići me jako bole.

Dobro…

Popio sam Brufen i Lupocet međutim nemam nikakve reakcije na to i ne mogu se praktički kretati od kužine do WC-a.

Aha.

Znojim se dosta.

I?

Iako nemam temperaturu. Neki hladan znoj. I ne znam jesam li ja za hospitalizaciju.Šta mislite?

I šta vi sad mene zovete?

Pa trebam li u bolnicu pobogu ili ne?

A slušajte, ovi… Vi odlučite, ja vas ne vidim, ja ne znam šta bi vam rekla...

To je samo dio razgovora sa splitskom Infektologijom. Znamo kao je sve završilo, Matijanić je umro...

A evo što o intersticijskoj bolesti pluća (koju je Matijanić spominjao liječnicima, a oni nisu ništa poduzeli) i COVID-u navodi Dubravka Pelicarić, dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist pulmolog.

-  Ono što je važno naglasiti jest kako su bolesnici s intersticijskom plućnom bolesti posebno osjetljiva skupina pacijenata koja mora biti što bolje zaštićena od izlaganja virusu SARS-CoV-2. Ako su zaraženi, trebali bi biti hospitalizirani, često u Jedinici intenzivnog liječenja budući da sve pokazuje kako će vjerojatno imati teži oblik bolesti i značajno veću smrtnost  - navodi liječnica u članku za Pliva zdravlje. Članak je izašao u travnju ove godine.

Uz napomenu:

- Riječ je o bolesnicima koji imaju lošu plućnu funkciju i otežano disanje, te spadaju u grupu bolesnika s teškom kliničkom slikom i u normalnim okolnostima. Kada se ova fina ravnoteža dodatno naruši infekcijom SARS-CoV-2, imaju značajno veći rizik smrti uzrokovane COVID-19 od onih s malignim bolestima i kroničnim bolestima srca.

COVID-19 i intersticijska bolest pluća imaju iste simptome: groznicu, kašalj i zaduhu, pa ponekad može biti teško identificirati COVID-19 u ranoj fazi. Nadalje, ti bolesnici često uzimaju imunosupresivne lijekove koji mogu umanjiti njihov obrambeni odgovor. Nadalje, rezultati nedavne studije, pokazali su značajno veću smrtnost bolesnika s intersticijskom bolesti pluća od onih bez spomenute bolesti, pri čemu bolesnici s idiopatskom plućnom fibrozom imaju najveći rizik smrtnosti unutar ove bolesti - napisala je, među ostalim, pulmologinja Pelicarić.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

I sad se postavlja pitanje - jesu li to znali u splitskoj bolnici da je takav postupak za osobe koje imaju koronu i tu bolest?

Spomenimo i da Matijanićeva partnerica Andrea Topić kaže da ga je još 2.8. dovezla na Hitni infektološki odjel s namjerom da ga ondje zadrže. Znači, vidjeli su ga uživo, rekao im je da je zaražen i da ima intersticijsku bolest pluća i druge bolesti. Opet se nameće pitanje zašto ga nisu hospitalizirali...

Inače, kako dalje objašnjava liječnica Pelicarić, bolesti plućnog intersticija uzrokuju upalu ili oštećenja intersticijskog prostora što otežava izmjenu plinova te dovodi do promjena koje pluća čine neelastičnima. Deskriptivni izraz "intersticijski" odražava sliku patoloških promjena koje zahvaćaju intersticij, ali je većina ovih promjena povezana i s opsežnim promjenama alveola (plućnih mjehurića) i dišnih puteva. Intersticijem se naziva područje unutar i oko stijenke alveola, gdje se odvija izmjena plinova između alveola i kapilara.

image

P Z

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2022 07:00