StoryEditorOCM
HrvatskaTRAGEDIJA KOJA JE ŠOKIRALA DOLINU NERETVE

Matea je zavoljela visine gledajući don Ljubu na nebu

Piše PSD.
19. svibnja 2012. - 16:14
Pogibija Stjepana Vlahovića Pače (57) i Matee Bebić (24) u padu sportskog aviona dvokrilca nedaleko od ušća Neretve i dalje je glavna tema razgovora u čitavoj dolini Neretve. Podsjetimo, tragedija se dogodila u srijedu oko 8.45 kada se zbog još uvijek neutvrđenih razloga srušila letjelica kojom je pilotirao Pače, a Matea mu je bila kopilot.

Stradaloj profesionalnoj pilotkinji Matei Bebić letenje je bilo u krvi. Samo nekoliko dana dijelilo ju je od dobroga posla pilotkinje u Dubaiju, a u Metković je došla da prije puta bude nekoliko dana s roditeljima. Nažalost, sudbina je htjela drukčije. Matea je bila prvostupnica-inženjerka aeronautike te apsolventica diplomskog studija aeronautike.

Potreseni tragedijom

Kolegama studentima i profesorima Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu Matea će ostati u trajnom sjećanju kao izvrsna studentica i draga kolegica posebno vedre i vesele naravi, rekli su nam njezini kolege s fakulteta.

U dolinu Neretve stigao je i don Ljubo Pavić, nekadašnjih župnik u metkovskoj župi svetoga Nikole, zaljubljenik u sportsko zrakoplovstvo. Potresen tragedijom, u kojoj su život izgubili Matea i Pače, došao je iz Duća ohrabriti ožalošćenu obitelj Bebić, Lucu, Antu i Anu, izraziti im sućut i u ovim teškim trenucima biti s njima.

Mateu je dobro poznavao jer ih je povezivala ljubav prema letenju, zrakoplovima i nebeskim prostranstvima. Upravo je don Ljubo, kao mjesni župnik, među prvima u Matei otkrio duh prema letenju i zanimanje za tehniku.

Poput njega, vozila je i voljela avione i motocikle. On joj je bio svojevrsni mentor u pilotiranju ultralakim letjelicama. Don Ljubo se često može vidjeti kako upravlja cessnom registracijskih oznaka BDM što je akronim za Blažena Djevica Marija. U metkovskoj župi sv. Nikole službovao je do 2010. godine kada je prešao u novu župu Duće. Shrvan i potresen don Ljubo nije želio govoriti za novine o tragediji na ušću Neretve, području koje je i on osobno često nadlijetao.

- Ne znam...  Jednostavno nisam sposoban govoriti - rekao nam je don Ljubo jecajući, zamolivši za razumijevanje.

I Komin je zavijen u crno. Tuga i nevjerica na svakom koraku. Nitko ne može vjerovati da Pače više nema. “Dobri naš Pače, falit ćeš nam na nebu iznad Komina, falit ćeš nam na ušću, falit ćeš nam na Rici, falit ćeš nam u crkvi, na cesti, u trgovini...

Bio si izuzetan čovjek i vjerujem da si proživio što si imao proživit, a siguran sam da si proživio više nego cijeli Komin zajedno”, zapisao je u in memoriamu Pači Oliver Šuman na blogu Komina. Sa sjetom i tugom sjećaju se Kominjani svojega sugrađanina koji je bio dobar prijatelj, spreman pomoći drugome.

Dan nakon tragedije tuga se uvukla među ljude. Razumljivo, gubitkom supruga i oca najviše je pogođena njegova obitelj, supruga Anđelka i petero djece, ali i njegovi brojni prijatelji koji su s njim letjeli do Brača i Hvara.

- Bez Pače više ništa neće biti isto - govori Ivica Oršulić Kairo dok čita osmrtnicu postavljenu u središtu Komina.

Tisuće ljudi u tuzi i suzama ispratile Mateu Bebić, poginulu u padu sportskog zrakoplova

Stanislav SOLDO
Snimio Denis JERKOVIĆ/CROPIX

Rezultati za dvadesetak dana

Uzroci pada zrakoplova još uvijek nisu poznati. Dijelovi zrakoplova izvađeni su iz mandarina i otpremljeni u Agenciju za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda u Zagrebu, gdje će se istraživati i analizirati idućih dvadesetak dana.

‘U takvim se letjelicama leti na vlastitu odgovornost’

Zbog same prirode korištenja ultralakih aviona zakon nije regulirao obvezu ugradnje certificiranog aviomotora - kaže nam letač Ivan Vdovjak, vlasnik i direktor „Shafta“, tvrtke spelcijalizirane za sklapanje, distribuciju, servis ultralakih letjelica, te zastupnik malih zrakoplovnih motora.

- Mikrolako zrakoplovstvo koje čine motorni zmajevi i motorni avoni do 450 kilograma ukupne težine, kategorija je avijacije namijenjena isključivo sportsko-rekreativnom letenju i za osnovnu obuku. To nije ozbiljno, komercijalno zrakoplovstvo za prijevoz putnika i tereta. Kod registracije ultralakog aviona pri Agenciji za civilno zrakoplovsto, vlasnik se obvezuje da leti na vlastitu odgovornost. Slijedom svega toga nije potrebno da takva letjelica ima certificirani aviomotor. Stvar je i novca kod samoizgradnje ultralakih letjelica. Recimo, minimalna cijena aviomotora „rotax“, inače najboljeg svoje klase u svijetu, iznosi dvije i pol tisuće eura. Svaka prilagodba automobliskog motora koji je ugrađen u neki od registriranih ultralakih letjelica, izgrađenih u vlastitoj režiji, ima odobrenje Agencije. U protivnom, ne bi ni dobio registraciju - kaže Vdovjak.

D. KRNIĆ

Marušić: Tko zna koliko samogradnja ima u Hrvatskoj

Željko Marušić, sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti, predavač iz sustava i konstrukcije zrakoplova, kaže kako je problem u nepostojanju informacija o broju neregistriranih ultralakih letjelica u Hrvatskoj.

- Tko može ovog trenutka reći koliko u Hrvatskoj ima neregistriranih ultralakih aviona, samogradnji? Bojim se nitko. Temeljna policija je ona prva koja na terenu može uočiti tko leti zrakom do 300 metara, tko uzlijeće i slijeće na polja diljem Dalmacije. Automobilski motori, snage do 60 KS, ugrađeni u ultralake letjelice su sasvim normalna pojava. Uostalom, malo je proizvođača koji rade specijalizirane motore za ultralake letjelice - kaže Marušić.

D. KRNIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 19:45