StoryEditorOCM
HrvatskaBILO JE ZA SVAKOGA

Malo tko je htio mukte gubiti lude splitske noći, pekari su zarađivali i stekli imetak! Pekare danas padaju ničice, što se krije iza propasti opjevanih radnji pred kojima smo se i zaljubljivali?

12. veljače 2022. - 11:27
Pekarski posao nije lak, uz noćni rad, puno davanja, kontrola i troškova. Na fotografiji splitski pekarski poslovođa Ljubo TadićNikola Vilić/Cropix

"Da sam pekar, mala moja, ne znam bi l' me htjela, kad bi noću bila sama, zemičke bi jela"..., skoro pola stoljeća star je hit Bijeloga dugmeta kojim je Goran Bregović u nekoliko stihova opisao kruh s više od sedam kora pekarskoga posla.

"Imam dragu, al' je zlo, nismo nikad zajedno, kad je ljubim čitav dan, ona hoće dan i noć", ide dalje pjesma.

Uz refren "Da sam pekar koji noću radi, da li bi me htjela, janje moje bijelo, da li bi mi i tad rekla?" Slaba je za to utjeha u zemičkama, zato se Željko Bebek i opravdava "nisam kriv, svak je na svoj način živ".

Sreća da Bregović nije, na primjer, zapisao i stih "ko te meči dok sam ja kod peći" jer bi se u dugim bijelim noćima pekarov i dragin život zbog ljubomore pretvorio u pakao. A bolesno ljubomorna osoba teško da bi mogla cijele...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:05