StoryEditor
HrvatskaVođa Gotovinina odvjetničkog tima objašnjava što je temeljna odrednica žalbe

Luka Mišetić: ‘Udarit’ ćemo po granatiranju Knina

Piše PSD.
18. svibnja 2011. - 13:12

Tužiteljstvo Haaškog suda jučer je objavilo da se neće žaliti na prvostupanjsku presudu generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Na taj način Ivan Čermak pravomoćno je oslobođen svih optužbi pred Haaškim sudom, a u žalbenom postupku ostaju odvjetnički timovi Gotovine i Markača, koji su u ponedjeljak ispoštovali proceduru najave žalbe, a žalbu moraju dostaviti u roku od sljedećih 75 dana.

− Temeljna odrednica naše žalbe na prvostupanjsku presudu Anti Gotovini na Haaškom sudu bit će poništenje ocjene Sudskog vijeća da je granatiranje Knina i drugih gradova na okupiranom području bilo prekomjerno i u službi poticanja masovnog odlaska Srba − najavio nam je jučer vođa Gotovinina odvjetničkog tima Luka Mišetić.

Ako žalbeno vijeće, objašnjava Mišetić, prihvati dokaze koji ruše ocjenu o prekomjernom granatiranju, pada i Gotovinino sudjelovanje u tzv. zločinačkom pothvatu za protjerivanje Srba, a samim tim i kaznena odgovornost generala.

− Ne može se shvatiti ni ocijeniti naša taktika u žalbenom postupku bez ispravne interpretacije presude generalima Gotovini i Markaču. Naime, među brojnim pogrešnim interpretacijama presude generalima Gotovini i Markaču koje se mogu čuti u Hrvatskoj, jest ona da su oni osuđeni po zapovjednoj odgovornosti, što nije točno jer je Vijeće zauzelo stajalište da nema dokaza za kaznena djela po zapovjednoj odgovornosti.

- Oni su osuđeni zbog pripadanja tzv. zločinačkom pothvatu, a u slučaju generala Gotovine osnova za ocjenu o pripadnosti jest prekomjerno granatiranje kao instrument zastrašivanja i protjerivanja Srba. Mi ćemo dokazati da takvoga granatiranja nije bilo − poručuje odvjetnik Mišetić, čiji je tim sastavio najavu žalbe na presudu Gotovini u dokumentu od 22 stranice.

Žalba ne smije biti veća od sto stranica, osim ako više od toga dopusti žalbeno vijeće, ali to su vrlo rijetki slučajevi.

− I u najavi i u žalbi pobijat ćemo svih osam točaka presude kojima se našeg branjenika proglašava krivim, ali usredotočit ćemo se na nedostatak dokaza o prekomjernom granatiranju. Primjerice, i Vijeće je utvrdilo da je od 1205 granata ispaljenih na Knin, Obrovac, Gračac i Benkovac samo 65 granata promašilo vojne ciljeve za više od 200 metara, te je zauzelo stav da je tih 65 granata dokaz o namjeri da se gađaju civilni ciljevi i civili. Mi smatramo da je to pogrešan zaključak Vijeća − navodi Mišetić.

Ističe da se u tri godine dugom suđenju Gotovini, Markaču i Čermaku uopće nije raspravljalo o nalazu Vijeća da je pogodak topništva 200 metara od predviđenog vojnog cilja automatski dokaz da se napadao civilni cilj.

Komentirajući odluku Tužiteljstva o odustajanju od žalbe na presudu Gotovini, Markaču i Čermaku, Mišetić kaže da je odvjetnički tim Gotovine očekivao takav potez Tužiteljstva.

v. marjanović

Radoholičar s haaškim utakmicama u nogama

Angažmanom Guenaela Mettrauxa odvjetnički tim Ante Gotovine dobio je veliko i vrsno pojačanje, ocjenjuje za “Slobodnu” sarajevska odvjetnica Edina Rešidović koja je s Mettrauxom u Haagu surađivala niz godina.

Njih dvoje uspješno su branili bivšeg ministra unutarnjih poslova Makedonije Ljubu Boškoskog, a surađivali su i na obrani prvog zapovjednika Armije BiH Sefera Halilovića koji je također oslobođen optužbi za ratni zločin pred Haaškim sudom.

- Nevjerojatno je da tako mlad čovjek kao što je odvjetnik Mettraux ima već toliko znanstvenih, profesionalnih i stručnih preferencija koje ga, među ostalim, potvrđuju za jednog od najboljih suvremenih poznavatelja međunarodnog humanitarnog prava. U sudnici je vrstan u nastupu, prezentiranju činjenica i dokumenata. Ima izvrsne rezultate na Haaškom tribunalu. Uz to je i radoholičar koji ništa ne prepušta intuiciji ili slučaju - puna je hvale za svoga nekadašnjeg suradnika odvjetnica Rešidović.

Jasno, sarajevska odvjetnica nije sklona prognozirati što Mettraux može učiniti u konkretnom postupku žalbe na prvostupanjsku presudu generalu Gotovini od 24 godine zatvora za ratni zločin u Oluji. 

- Granice pravne pomoći uvijek ovise o činjeničnoj i pravnoj situaciji branjenika, a kako mi u potrebnoj mjeri nije poznat predmet Gotovina i ostali, suzdržala bih se od svakog komentara - poručila nam je naša sugovornica, koja je i sama imala puno uspjeha na Haaškom sudu.

Osim Boškoskog, oslobodila je optužbi u Haagu i dvojicu časnika Armije BiH, Zejnila Delalića (slučaj Čelebići) i Envera Hadžihasanovića.

Kako se Ljube Boškoski tijekom boravka u haaškom pritvoru dosta družio s generalom Gotovinom, Mettraux se, procjenjuje Edina Rešidović, vjerojatno i upoznao s Gotovinom.

Mettraux je rođen u Švicarskoj, no nakon školovanja i doktorata u Londonu postao je poznat i izvan granica matične države. Osim što je preuzeo obranu više osumnjičenika pred stalnim Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine, Mettraux je objavio više stručnih djela, među kojima je najpoznatije “Zakon zapovjedne odgovornosti”. Mettrauxove teze, tvrdi Edina Rešidović, citiraju se u sudskim presudama u BiH i drugdje.

V. MARJANOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 18:44