StoryEditor
Hrvatskanastavlja se rat

Linić o Milanoviću: Vlast pokaže čovjekovo pravo lice; Josipović: Sukob ne smije ugrožavati funkcioniranje države

Piše PSD.
31. svibnja 2014. - 14:04
Bivši ministar financija Slavko Linić izjavio je danas u intervjuu Hrvatskom radiju kako će se obratiti članovima Glavnog odbora na idućoj sjednici i izreći svoje mišljenje te time, rekao je, skinuti teret odgovornosti zbog toga što nije ranije progovorio o načinu na koji Zoran Milanović vodi SDP i Vladu.

"Sigurno ću postaviti pitanje da li predsjednik stanke može biti osoba koja se bavi prljanjem članova stranke, koja svoj apsolutizam u upravljanju gradi na eliminaciiji članstva", kazao je Linić koji i od članova Glavnog odbora očekuje da otvoreno kažu svoje mišljenje.

"Kako će se izjasniti pojedini članovi to je uvijek upitno. Dobar dio njih neće prihvatiti moje argumente a dio će pokušati ocijeniti koliko je štetna promjena Milanovića jer ona ugrožava i koalicijsku vladu. Sve su to stvari koje jako dobro razumijem, ali ću skinuti teret odgovornosti jer nisam ranije pokušao reći da je ovakav način vođenja stranke nešto što nije nije SDP-ovski i demokratski. To je čista samovlada i totalitarizam, a ne demokracija i za to sebe smatram odgovornim", ustvrdio je Bivši ministar financija.

Ocijenio je da će taj teret odgovornosti i dalje nositi ali i da ga imaju svi drugi u stranci koji će odlučivati na temelju onoga što je izrečeno.

Linić kaže kako nikada nije bio izbor Zorana Milanovića za ministra financija, već ga je premijer pozvao u vladu na zahtijev dijela starih članova, koji su ocijenili da je ugledan član stranke, puno zna o financijama, da može realizirati Program 21 i koji su znali da Linić kao SDP-ovac tu funkciju neće odbiti.

"Bio je to spoj neželjenog djeteta. Ja zaista nisam bio izbor Zorana Milanovića, ali sam dobio mandat zbog zahtijeva dijela članstva, a svoj sam posao obavljao neovisno o tome što nisam bio premijerov miljenik".

S druge strene, Linić kaže kako si ne predbacuje što je podržao Milanovićev izbor za predsjednika stranke 2007. godine. Milanović je, kaže, bio mlad, ambiciozan, dobar govornik, novo lice u politici i zbog toga mu se priklonio u drugom krugu izbora za predsjednika SDP-a. Dodaje, međutim, da tek kad čovjek dobije komadić vlasti, onda pokaže pravo lice, pa je danas razočaran jer je krivo procijenio Zorana Milanovića i dao mu svoju potporu.

Linić je rekao da bi najbolje rješenje za vladu, koaliciju, ali i građane, bilo novi mandatar. Ali, budući da je stranka podijeljena, drži da nije moguće ponuditi novog mandatara pa su onad rješnje prijevremeni izbori.

"Za SDP i koalicijske partnere, ali i za građane, najbolje rješenje bila bi vlada s novim mandatarom da ne gubimo vrijeme na izbore, ali procjenjujem da je nemoguće imati jedinstvenu stranku u rušenju predsjednika starnke."

Ukoliko pak dođe do njegovog izbacivanja iz SDP-a, Linić namjerava ostati nezavisni zastupnik, kaže kako ga je "sam zaradio" i da mu SDP nije donio mandat, iako ga je omogućio mnogima.

Josipović: Sukob ne smije ugrožavati funkcioniranje države

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da sukob između premijera Zorana Milanovića i bivšeg ministra financija Slavka Linića ne smije opterećivati državu i njezine institucije te pozvao sve razine vlasti da se posvete svome poslu kako bi država normalno funkcionirala, a SDP mogao unutar stranke riješiti svoje probleme.

"To sam i jučer istaknuo, sukob koji očito postoji u okviru vladajuće stranke ne smije opeterećivati državu i državne institucije. I pozvao sam i sve ministre i sve razine vlasti da se posvete svome poslu, a da stranka posebno rješava svoje probleme na svojim stranačkim tijelima", rekao je Josipović novinarima u svome Uredu u sklopu "kave s građanima".

O pojedinostima sukoba "Linić vs. Milanović", Josipović nije želio govoriti kazavši kako će se sve analizirati nakon što bude gotovo i izvješće o izvanrednom nadzoru koje je zatražio od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Stoga nije želio iznositi ni detalje izvješća koje je već dobio, ono Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

"Kad se postupak kompletira, javnost će dobiti sve. Nema smisla da sad idem s parcijalnim informacijama koja će možda dobiti i jednu korekciju", objasnio je.

Ne želim ništa nagađati, dodaje predsjednik. "Kada budu gotovi nalazi i rezultati svi ćete sve znati i nakon toga ćemo izvlačiti zaključke", poručio je.

Rezultati dvaju izvješća, kako je jučer najavio predsjednik, bit će predstavljeni javnosti početkom idućeg tjedna.

Josipović je danas "na kavu", uz ine, primio predstavnike Hrvatskog društva filologa koje obilježava 40. obljetnicu djelovanja, kao i članove Odbojkaškog kluba Mladost Marina iz Kaštel Lukšića koji su tri godine za redom (2012,, 2013., 2014.) osvojili prvenstvo države.

(H)
Foto: Tea Cimaš / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 07:44