StoryEditorOCM
Hrvatskaunatoč narodnjacima

Linić: Do kraja godine uvodimo porez na nekretnine jer to žele građani!

Piše PSD.
3. siječnja 2013. - 15:54

Ministar financija Slavko Linić u izjavi za Media Servis najavio je da Vlada RH do kraja godine uvodi porez na nekretnine.

- Građani žele da bogatiji ljudi plate više poreza i da tako doprinesu za potrebe zdravstva, obrazovanja i ostalog. Građani su itekako dobro primili jačanje porezne discipline, prihvatili ove naše mjere, a polako i sustav pokazuje da to nisu nikakva dodatna opterećenja. To je samo odgovorno ponašanje onih koji žive i rade - kazao je Linić

Dotako se i protivljenja HNS-a novom porezu.

- Na nama je da u naredna četiri mjeseca u polemikama, raspravama i prezentaciji građanima Hrvatske pokažemo da je to nešto što znači odgovorno ponašanje prema imovini - istaknuo je ministar.

Dosad 1472 zahtjeva za predstečajnom nagodbom


Do 2. siječnja zaprimljeni su zahtjevi za predstečajnom nagodbom iz ukupno 1472 tvrtke koje duguju više od 20 milijardi kuna, a zapošljavaju gotovo 16.000 radnika, izvijestio je ministar financija Slavko Linić na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je usvojena uredba o načinu kako će Vlada odlučivati o svojim potraživanjima u postupku predstečajne nagodbe.

Od tih zahtjeva gotovo 200 su velike tvrtke s oko 19 milijardi kuna obveza prema vjerovnicima te s nešto više od 11.600 zaposlenih. Na manje poduzetnike odnosi se 1278 zahtjeva s dugovima od oko 1,3 milijardi kuna i oko 4.300 zaposlenih.

To pokazuje da će opseg posla biti manji nego što smo očekivali, jer smo računali da će biti preko 20.000 zahtjeva. No, to ukazuje i na činjenicu da se kod insolventnih poduzeća većinom radi o tvrtkama na kojima su se stvarali dugovi, jer su ih vlasnici napustili, selili imovinu i radnike, otvarali nove tvrtke, a ostavljali dugove, rekao je Linić.

Pred Vladom i Ministarstvom financija je ogroman posao da počiste oko 44 milijarde kuna neplaćenih računa i pritom pokušaju zaštiti vjerovnike i državu. Nastojat ćemo brisati i čistiti te obveze kroz postupke stečaja, a vjerujemo da ćemo kroz sustav proboja pravne osobnosti doći do vlasnika i krenuti na ovrhe i naplate kroz novootvorene tvrtke, istaknuo je Linić.

Tvrtkama koje su zatražile predstečajne nagodbe pokušat ćemo zajedno s ostalim vjerovnicima pomoći da nastave poslovati, pogotovo jer je tamo zaposleno gotovo 16.000 ljudi, a treba nam svaka gospodarska aktivnost, poručio je Linić.

Uredbom se predlaže podjela predstečajnih nagodbi u dvije skupine - za postupke čija vrijednost predmeta ne prelazi 10 milijuna kuna bit će nadležna Porezna uprava, koja će imati Savjetodavno vijeće koje će predlagati nagodbu ostalim vjerovnicima i odlučivati o prijedlogu dužnika.

Postupci čija vrijednost prelazi 10 milijuna kuna bit će pod Ministarstvom financija koje će također imati Savjetodavno vijeće, a u njemu predstavnike nadležnih ministarstava koji će sudjelovati u davanju prijedloga što s potraživanjima države.

To je najbrži i najjednostavniji način, kaže Linić koji priznaje da su time njegovom ministarstvu dane ogromne ovlasti, pa najavljuje da će biti "vrlo oprezni u formiranju prijedloga".

No, s Ministarstvom financija pripremile su se i banke i poslodavci, pa ćemo u iduća tri - četiri mjeseca zajednički pokušati sačuvati ta 1472 pravna subjekta, a očistiti ostale dugove, rekao je Linić.

PSD, H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 12:42