StoryEditor
Hrvatskaiz hrvatskog društva obiteljskih doktora reagiraju na tvrdnje dr. gajski

Liječnici: Cjepivo protiv HPV-a nije štetno

Piše PSD.
19. siječnja 2013. - 10:12
Humani papiloma virus (HPV), tvrde medicinski stručnjaci, može uzrokovati rak grlića maternice i druge komplikacije. Kako bi se spriječio rak koji uzrokuje HPV, najbolje je cijepiti djevojčice i djevojke u dobi od devete do 26. godine života.

U Zagrebu cijepljeno samo 10 posto djevojčica

No, internistica dr. Lidija Gajski tvrdi da je to dezinformacija, jer je cjepivo beskorisno i štetno, te može uzrokovati teške bolesti. Cjepivo, koje inače nije obvezno, plasirano je na tržište, smatra dr. Gajski, zbog zarade farmaceutske industrije, a ne brige za pacijente.

Cjepivo zapada astronomskih 3000 kuna, a neki gradovi, poput Zagreba, financiraju cijepljenje.

No, većina roditelja, kaže Gajski, ne žele svojoj djeci davati čak ni besplatno cjepivo pa je u Zagrebu cijepljeno samo deset posto djevojčica. U korporacijski “projekt HPV” upetljana je, ističe ta stručnjakinja, politika i struka, a izvršitelji na terenu su liječnici koji provode naputke, a pritom ne pitaju djeluje li i kako spomenuto cjepivo, te koji se cilj krije u pozadini.

No, s druge strane, liječnici obiteljske medicine, kao i drugi stručnjaci, ogorčeni su na tvrdnje Lidije Gajski, navodeći da će je zbog takvih izjava prijaviti liječničkoj komori.

Tvrde i da nisu skloni teorijama zavjere, te kažu kako se njihova kolegica Gajski najprije okomila na cjepivo protiv svinjske gripe, a sada i na cijepljenje protiv HPV-a.

Roditelji pitaju...

No, Gajski je za izvore u svom članku navela brojne institucije, stručnjake iz svijeta koji su ustvrdili da nuspojave daleko premašuju moguću korist od cijepljenja. “Nema dokaza da cjepivo djeluje, a broj prijava štetnih učinaka samo u šest zapadnih zemalja do 2011. godine dosegnuo je više od 30.000”, kaže Gajski i nabraja niz teških bolesti koje djevojčice mogu dobiti zbog izlaganju cjepivu: gubitak vida, trnci, pad krvnog tlaka, paraliza, Guillain-Barreov sindrom, facijalna pareza, anafilaksija...

– Mene su roditelji pitali, no ja ne znam što učiniti, kakvu preporuku dati. S jedne strane se zagovara cijepljenje, a s druge vidim izvještaje i znanstvene radove, kao i istraživanja koja ne govore baš u prilog tom cjepivu. Nemamo dovoljno informacija – kaže nam jedan liječnik obiteljske medicine koji ne podržava ni zagovornike cjepiva, ali ni dr. Gajski.

Dr. Dragana Soldu, predsjednika Hrvatskog društva obiteljskih doktora, pitali smo što preporučuje liječnicima i roditeljima.

– Mislim da liječnici imaju dovoljno informacija. Što se tiče tvrdnji da je cjepivo neprovjereno, beskorisno i štetno, ne bih se složio s tim. Cjepiva su iznimno nužna u medicini.

Ako i bude nekih problema s ovim cjepivom, ona će se ukloniti u budućnosti. Protiv sam raznih teorija urota i slično, to ne pomaže ni roditeljima ni liječnicima. Mislim da je najbolje roditeljima dati punu informaciju i onda neka odluče žele li cijepiti svoje dijete – kaže Soldo.

Kakve su preporuke naših institucija?

Registrirano u EU-u

– Cjepivo je registrirano u svim zemljama Europske unije, međutim neke od njih još nisu donijele nacionalne preporuke za cijepljenje. Cjepivo štiti jedino od bolesti uzrokovanih HPV tipovima 6, 11, 16 i 18. Namijenjeno je sprječavanju nastanka teških predstupnjeva raka vrata maternice (CIN II/III) i raka vrata maternice, predstupnjeva raka stidnice i rodnice uzrokovanih HPV tipovima 16 i 18 te vanjskih spolnih bradavica (kondiloma) uzrokovanih HPV tipovima 6 i 11.

Za sada nema dokaza da djeluje na druge HPV tipove – stoji u objašnjenju Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, uz napomenu kako ni jedno cjepivo ne pruža stopostotnu zaštitu, pa tako ni ovo cjepivo neće zaštititi 100 posto cijepljenih žena od bolesti uzrokovanih HPV tipovima 6, 11, 16 i 18.

– Cijepiti se mogu osobe ženskog spola u dobi od 9 do 26 godina kod kojih ne postoje kontraindikacije za cijepljenje, a uz savjetovanje o epidemiologiji i sprječavanju spolno prenosivih bolesti, ograničenjima ovog cjepiva i nužnosti redovitih ginekoloških pregleda. Najbolju zaštitu cijepljenje pruža djevojkama prije stupanja u spolne odnose. Ne smije se cijepiti trudnica. Dopušteno je cijepiti osobe smanjenog imuniteta, ali nije poznata učinkovitost cjepiva kod tih osoba.

Dokaz HPV infekcije u anamnezi ili genitalne bradavice nisu kontraindikacija za cijepljenje, međutim potrebno je djevojci/ženi napomenuti da se kod nje može očekivati slabija djelotvornost cjepiva.

Nije za muškarce

Cjepivo nije opravdano primjenjivati kod djevojčica mlađih od devet godina i žena starijih od 26 godina, a ni kod muškaraca, budući da djelotvornost cjepiva nije dovoljno istražena – navode stručnjaci iz tog Zavoda, uz zaključak kako je za sada poznato da zaštita traje 8,5 godina, ali nije poznato je li potrebno docjepljivanje.

SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS

Pristanak na cijepljenje potpisom

Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu o cijepljenju protiv HPV-a kaže:

– Mišljenja smo da ako ženska osoba u dobi od 9 do 26 godina zatraži cijepljenje, a ne postoje kontraindikacije, treba omogućiti cijepljenje uz obvezno prethodno savjetovanje o epidemiologiji i sprječavanju spolno prenosivih bolesti, ograničenjima cjepiva i nužnosti redovitih ginekoloških pregleda unatoč cijepljenu.

Dosadašnje spoznaje ne opravdavaju primjenu cjepiva kod djevojčica mlađih od devet godina, žena starijih od 26 godina, niti kod muških osoba – navode stručnjaci, uz napomenu da punoljetna osoba koja se cijepi mora potpisati pristanak, dok potpis za maloljetnike daje roditelj.

– Cjepivo treba primijeniti intramuskularno kao tri odvojene doze od 0,5 ml cjepiva prema sljedećem rasporedu: prva doza – odabranog datuma, druga doza – dva mjeseca nakon prve doze, treća doza – šest mjeseci nakon prve doze – navode, među ostalim, stručnjaci.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 04:04