StoryEditor
Životpredavanje u splitu

Dr. Gajski: Cjepiva se uvelike uzimaju zdravo za gotovo

Piše PSD.
5. prosinca 2013. - 22:27
- Cijepljenje - spas od zaraznih bolesti ili nepotreban rizik? - naslov je predavnja kojeg je večeras u prostorijama Sveučilišne knjižnice u Splitu održala dr. Lidija Gajski, specijalistica interne medicine Doma zdravlja Zagreb centar u javnosti poznata kao velika protivnica cijepljenja.

- Otkad se u 19. stoljeću cijepivo uvelo kao mjera imunizacije stanovništva, primjerena istraživanja nisu provedena. Cjepiva uvelike uzimaju zdravo za gotovo. Znanstvenici Cohraneove mreže proučili su cijepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole i nisu našli dovoljno kvalitetnih istraživanja na osnovi kojih bi se moglo suditi o njegovoj učinkovitosti ili sigurnosti.

- Kada je o cjepivu riječ postoje istraživanja koja su metodološki slaba. Istraživanja prekratko traju, uzimaju se neodgovarajući uzorci ispitanika, isključuju se primjerice neurorizična djeca i, naposljetku, ispituju ih sami proizvođači - navela je dr. Gajski.

Neprihvatljivo je, kako je navela dr. Gajski, svake godine uvoditi novo cjepivo, jer samo u redovitom kalendaru cijepljenja djeca primaju 45 doza za deset bolesti.

- Tu su još i neobvezna cjepljenja, primjerice protiv HPV-a, gripe i rota virusa. To je cjepivo protiv rota virusa u SAD-u povučeno iz programa zbog toksičnosti i smrtnih slučajeva vezanih uz zapetljaj crijeva kao posljedice cijepljenja - kaže dr. Gajski.

Izjašnjavati se o pojedinim cjepivima neodgovorno je pa je stoga zadaća sustava istražiti to područje ponajprije u lokalnim okvirima. Odluku o cijepljenju djece, smatra ona, trebalo bi prepustiti roditeljima dok se struka ne usuglasi oko razumnog kalendara cijepljenja.

DENIS KRNIĆ
Foto: Nikola Vilić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 03:57