StoryEditorOCM
Hrvatskakorona turizam

Kurz: Priljev virusa iz RH je ogroman; Austrijanci ga ignoriraju, rekordne kolone prema moru

Piše Hina, PSD
15. kolovoza 2020. - 16:49

Austrijske vlasti očekuju velike gužve na granicama ovog vikenda zbog povratnika s odmora iz Hrvatske koji bi mogli skratiti svoj odmor zbog uvrštavanja Hrvatske na listu rizičnih zemalja. 

Tamošnji mediji međutim javljaju kako su mnogi njihovi građani odlučili ignorirati upozorenje vlade te su se ipak zaputili na godišnji odmor u Hrvatsku. Naime, na ulazu u Sloveniju iz Austrije kod tunela Karavanke se u subotu prijepodne čekalo i do tri sata. U ranim poslijepodnevnim satima kolona je bila dugačka čak 17 kilometara.

Kronen Zeitung piše kako zasad ništa od velikog povratničkog vala iz Hrvatske, jer, kako pišu, čini se da Austrijanci ipak žele još danas uživati na plaži. Na ulazu u Austriju kod Šentilja čekalo se u subotu ujutro oko sat vremena. 

U Austrijskom automobilskom klubu (ÖAMTC) očekuju da bi se kolone iz smjera juga mogle pojačati u večernjim satima u subotu te u toku nedjelje.

Javljaju da je promet na graničnim prijelazima na ulazu u Austriju umjerene gustoće s kraćim zastojima. Na Karavankama se pri ulasku u Korušku čeka 35 minuta, a na Šentilju oko sat vremena. PIšu da su slovenske vlasti pojačale kontrole te da zbog toga dolazi do zastoja.

Tada se očekuju i još veći zastoji jer vlasti računaju s time da će mnogi austrijski državljani koji se trenutno nalaze na odmoru u Hrvatskoj zbog ponovnog uvrštenja Hrvatske na listu rizičnih zemalja i upozorenja od putovanja u ovu zemlju te s tim povezanim obvezama povratnika već ovog vikenda prijevremeno vratiti kućama.

Austrijska vlada je ovu odluku donijela u petak nakon vijesti o rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj a ona je na snazi od ponedjeljka u ponoć.

Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske od ponedjeljka moraju pokazati aktualni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Prema aktualnim informacijama austrijskog ministarstva vanjskih poslova u Hrvatskoj se službeno na odmoru nalazi oko 3.000 austrijskih državljanina. No vlasti istodobno smatraju da je ova brojka višestruko viša.

"Mi polazimo od toga da se u Hrvatskoj nalazi mnogo veći broj austrijskih državljanina", priopćeno je iz ministarstva.

Ministarstvo je također priopćilo da je samo posljednjeg tjedna zabilježeno preko 100 novih slučajeva zaraze koronavirusom za koje se dokazano zna da su zarazu donijeli s odmora u Hrvatskoj.

Zbog toga se od ponedjeljka očekuje i veći broj upita vezanih uz putovanja u Hrvatsku.

Ministarstvu vanjskih poslova će na posebnoj informacijskoj telefonskoj liniji pomoći 20 vojnika Bundeswehra.

"Vojska u svakom trenutku raspolaže s vojnicima koji su spremni pomoći zdravstvenim ustanovama", rekla je ministrica obrane Klaudia Tanner.

Vojnici već pomažu na kontroli ulaska u zemlju iz smjera Italije.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg je rekao kako su nakon Hrvatske, moguća i daljnja upozorenja vezana uz putovanja u inozemstvo. To se prije svega odnosi na španjolske Baleare.

"Mi znamo da ovim upozorenjima i ograničavanjima slobode putovanja mnogim Austrijancima stvaramo probleme. No ljeto 2020. nije kao ostala ljeta", rekao je Schallenberg za javni servis ORF.

Novinari Kronen Zeitunga razgovarali su i s austrijskim turistima u Velom Lošinju, koji poručuju da ih je šokirala odluka austrijske vlade.

- Tek smo jučer došli. Otišao sam na plažu bez mobitela kako bih se što bolje odmorio. Kada sam se vratio, imao sam što za pročitati. Baš me pogodilo, rekao je Peter P. iz Graza.

- Znali smo da postoji mogućnost da se to dogodi, ali da se odmah cijela zemlja zatvori, to nisam pomišljao, poručio je rekavši da se već u nedjelju vraća doma i da očekuje velike gužve u prometu.

- Bit će kaos na cestama, ali super je što su u hotelu imali razumijevanja i naplatit će nam samo onoliko noći koliko smo proveli ovdje, rekao je.

Razgovarali su i s jednim njemačkim parom koji su se na Lošinju družili s mnogim Austrijancima. Rekli su da mnogima ne pada na pamet da prekinu odmor u Hrvatskoj, a jedan je imao posebnu poruku za austrijskog kancelara.

- Morao bi me Kurz osobno nazvati telefonom ako želi da se vratim kući, rekao je.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz zatražio je strože kontrole na koronavirus kod povratnika na granicama.

"Zdravstveni uredi ne obavljaju svoj posao kako treba. Kontrole bi trebali biti temeljitije i brže", rekao je Kurz za dnevnik "Oesterreich" od subote.

Oporbena Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) kritizirala je Kurza te mu predbacila vršenje pritiska na lokalne zdravstvene urede. Glavni tajnik Michael Schnedlitz je rekao kako bi umjesto pritiska na ove institucije vlada u Beču trebala poduzeti nešto protiv sve brojnijih slučajeva falsificiranih negativnih testova na koronavirus kod povratnika iz zemalja zapadnog Balkana.

"Odavno je poznato da su mnogi od tih navodno negativnih testova povratnika iz zemalja zapadnog Balkana lažni", priopćio je u subotu Schnedlitz.

Kurz: Priljev virusa iz Hrvatske ogroman


Austrijski kancelar Sebastian Kurz želi na granicama strože kontrole povratnika s ljetovanja zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u Austriji.

Nakon boravka u jednom od oko 30 rizičnih područja ljudi moraju imati negativni test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata  ili moraju u 10-dnevnu karantenu.

"Tu mora biti strožih kontrola", kazao je Kurz za subotnje izdanje Oesterreicha.

Kurz nije isključio mogućnost provođenja testova na koronavirus na samoj granici što bi bila zadaća zdravstvenih vlasti.

Rizična područja obuhvaćaju kontinentalni dio Španjolske i zemlje zapadnog Balkana, kao i Bugarsku, Rumunjsku, Rusiju, Švedsku i SAD.

Od ponedjeljka povratnici iz Hrvatske također će morati predočiti negativni test na koronavirus, kazao je Kurz dodajući: "Ogromni je priljev virusa iz Hrvatske".

On je dodao da povećanje nije iznenađujuće s obzirom na to da su u tijeku godišnji odmori.

"Sadašnje su brojke zabrinjavajuće", kaže Kurz. "Moramo učiniti sve što možemo da zaustavimo virus bez uvođenja novih sveobuhvatnih zabrana".

U Austriji je u subotu zabilježeno gotovo 230 novozaraženih, a dan ranije bilo ih je rekordnih 282.

Od početka epidemije pozitivno na koronavirus bilo je nešto više od 23 tisuće osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 03:24