StoryEditorOCM
HrvatskaAnisakis spp.

Kupac iz Hrvatske u ribi otkrio crvolikog nametnika, povlači se s više tržišta u Europi. Simptomi zaraze su neugodni

Piše Vijesti SD
4. svibnja 2023. - 15:48

Europski sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavio je da se s hrvatskog tržišta povlači riba zbog sumnje da je zaražena crvolikim nametnikom vrste anisakis spp. javlja N1.

Anisakis spp. pronađen je u svježoj skuši porijeklom iz Španjolske koja je distribuirana u Hrvatsku, Austriju, Srbiju, Slovačku i Sloveniju, a obavijest se odnosi i na Italiju.

Nametnik je otkriven upravo u Hrvatskoj. Naime, jedan kupac se požalio te je odmah alarmiran europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom nakon čega je proizvod povučen s tržišta. Obavijest o povlačenju dostupna je na stranicama RASFF-a.

Science Direct navodi da se ljudi mogu zaraziti konzumacijom sirove, dimljene, marinirane ili nedovoljno kuhane ribe i lignji u kojima se nalazi ovaj nametnik. Diljem svijeta sve se više priznaje da je zoonoza koju prenose ribe, poznata kao anisakijaza, važna bolest koja se javlja kod ljudi.

Znakovi i simptomi anisakijaze su bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, nadutost u trbuhu, proljev, krv i sluz u stolici i blaga groznica. Također se mogu javiti alergijske reakcije s osipom i svrbežom, a rijetko i anafilaksija.

Američki cemntar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuje da ne jedete sirovu ili nedovoljno kuhanu ribu i lignje da se ne biste zarazili anisakijazom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:00