StoryEditorOCM
Hrvatskaministar kod stankovića

Kujundžić o smrti dječaka iz Metkovića: Čini mi se da se u svakom slučaju trebalo ranije intervenirati. Nemoguće da je tako loše organiziran Dom zdravlja

Piše PSD
16. prosinca 2018. - 16:29
kujundzic

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ovotjednom izdanju HRT-ove emisije 'Nedjeljom u dva', odgovarajući na pitanja voditelja i urednika Aleksandra Stankovića u vezi sa smrću devetogodišnjeg dječaka u Metkoviću, kazao je da se doista radi o tragediji te da će u ponedjeljak ujutro inspekcija Ministrstva zdravstva vidjeti što se događalo u Splitu i Metkoviću, gdje je trajalo liječenje dječaka.

- Strašno je izgubiti dijete bilo kada, a posebno dijete koje je do prije 10-ak dana bilo zdravo i gdje ostaje u zraku je li se moglo više i je li propušten trenutak kada se moglo to prepoznati.

Obavio sam brojne razgovore na tu temu. No, treba službeno vidjeti gdje i kada se moglo prepoznati da je došlo do pogoršanja i je li se dijete trebalo uputiti u bolnicu, rekao je Kujundžić i kazao da ne može prejudicirati.- Uistinu ostaje duboka bol i upućujem iskrenu sućut obitelji, dodao je.

Nesretnom dječaku iz Metkovića kojeg su dva puta vraćali s hitne mijenjana je krv, ali nažalost stigao je prekasno

Ministarstvo se oglasilo o slučaju preminulog dječaka iz Metkovića: Šaljemo inspekcije u sve ustanove koje su bile uključene u njegovo zbrinjavanje​

- U Samoboru je moguće napraviti test ima li dijete u krvi i nosnom brisu bakteriju ili nema, kazao je Stanković rekavši da to nije moguće učiniti u Metkoviću.

Kujundžić tvrdi da 'je nemoguće da je to tamo nemoguće napraviti, da je tako loše organiziran dom zdravlja'.

- Ovdje se ne radi o nekoj pretrazi, već o tome gdje se moglo, pretpostavljam, prepoznati da dolazi do izrazitog pogoršanja stanja djeteta i kada treba raditi pretrage. Ako se nisu mogle učiniti u Metkoviću, mogle su se na sat vremena udaljenom Splitu ili Dubrovniku.

Dr. Saraga iz splitskog KBC-a o smrti dječaka iz Metkovića: Radilo se o vrlo opasnoj kombinaciji virusa i bakterije. Tko god se ovako razboli, može umrijeti

Dječak iz Metkovića preminuo nakon što su ga roditelji vodili njegovoj pedijatrici i na Hitnu, no oni nisu smatrali da je situacija alarmantna; Voditeljica Hitne tvrdi: Struka nije pogriješila

Prema onomu što sam doznao čini mi se, da se u svakom slučaju trebalo ranije intervenirati, izjavio je ministar.

Na pitanje hoće li snositi odgovornost ako se pokaže da je sustav zakazao, Kujundžić je rekao:

- U svakom slučaju, ako bi se vidjelo da je sustav zakazao, onda je to odgovornost mene koji sam na vrhu tog sustava i drugih koji su ispod.

Ne želim braniti sustav. On ima slabosti koje popravljamo. No, u ovome slučaju je stvar osobne odgovornosti. S druge strane, u Metkoviću u subotu prije podne imaju dežurstvo u laboratoriju, istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 21:23