StoryEditorOCM
HrvatskaO KLIJENTELIZMU

Koalicija ‘Dosta pljačke‘: Porezna uprava ima 28 milijuna kuna nenaplaćenog poreza, godišnje otpiše do dvije milijarde kuna duga

17. lipnja 2020. - 13:35

Iz Koalicije "Dosta pljačke" rekli su u srijedu da Porezna uprava ima 28 milijuna kuna nenaplaćenog poreza od hrvatskih poreznih obveznika i da godišnje otpiše do 2 milijarde kuna poreznog duga, ocjenivši da se iza toga skriva klijentelizam i netransparentnost.

"Danas smo pred Poreznom upravom da upozorimo na netransparentan, pristran, nepošten i licemjeran način funkcioniranja porezne uprave", ustvrdio je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za medije.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović rekao je da je do podatka o 28 milijardi kuna nenaplaćenih poreznih dugovanja došao uputivši zastupničko pitanje Poreznoj upravi, na čiji je odgovor čekao 250 dana.

"Odgovorili su i da godišnje iznosi između 1,5 milijardi i 2 milijarde kuna zastare, no nisu otkrili kome su se otpisali dugovi rekavši da je to porezna tajna", dodao je Lovrinović.

Sinčić je ustvrdio kako je nedopustivo da podobni poduzetnici, bliski vlasti i pojedinim političarima, imaju pogodnosti da im se oprašta porez i gleda kroz prste.

Na novinarski upit imaju li podatke kome je porez otpisan, Sinčić je rekao da "imaju određene podatke", ali nije precizirao o kome se radi.

"Tražimo da Porezna uprava bude neovisno stručno tijelo i da jednako postupa prema svim obveznicima poreza", poručio je Sinčić, kazavši da će nakon parlamentarnih izbora zatražiti da se ukine porezna tajna oko otpisa poreznih dugova.

Ispred Središnjeg ureda Porezne uprave članovi platforme "Dosta pljačke" razvili su i transparente s natpisima "28 milijardi kuna nenaplaćenog poreza" i "Podobnima sve, nepodobnima ovrha".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 11:54