StoryEditorOCM
Hrvatskariječ stručnjaka

Klimatolog o vremenskim ekstremima i rijetkim pojavama zabilježenim zadnjih dana na Jadranu: ‘Još nisam vidio takvo što‘

Piše Vijesti SD
13. rujna 2024. - 18:01

Zastrašujuće i fascinantne prizore goleme pijavice snimili su u četvrtak poslijepodne građani između Korčule i Orebića. Golema grdosija zakovitlala se iznad mora i izgledala je kao da će uzrokovati kaos. Paralelno, u Novigradu je more izbacilo gustu pjenu koja je izgledala kao da ju je proizveo divovski mikser, a u petak se Sava izlila iz svog korita u Zagrebu. Iz Austrije i Slovenije stižu snimke zimske idile, a prve pahulje zabijelile su Platak.

Nakon toplinske kupole koja je u nezapamćenom toplinskom valu pržila i Hrvatsku, doslovno smo uletjeli u golemu ciklonu Boris, zbog koje upozoravaju na moguće ekstremne kiše u središnjoj Europi.

O vremenskim ekstremima za Net.hr govorio je klimatolog i glavnim ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler, koji je rekao da je fascinantno što ćemo iz sezone obrane od požara doslovno uroniti u sezonu obrane od poplava.

Komentirao je pijavice u četvrtak, kojih je prema nekim procjenama bilo 20-ak, te je pojasnio što se dogodilo kod Korčule.

"Na toplo more, koje je tijekom ljeta dosegnulo i temperaturu od 30 stupnjeva Celzijevih, stigla je hladna fronta. To su sastojci za nastanak pijavica koje se mogu nazvati i miniuraganima. Srećom, nije bilo materijalne štete, niti je itko stradao", kaže klimatolog Güttler.

Za snimke pijavica rekao je da su fascinantne te da, zahvaljujući građanima koji ih hvataju kamerama svojih mobitela, mogu vidjeti sve – od mjesta gdje nastaju do njihovih dimenzija. "Toga nije bilo prije 30-ak godina", govori.

Komentirao je i gustu pjenu koja se pojavila dan ranije u Novigradu. "Ona je nastala kombinacijom visokih valova i jakog vjetra. Koliko imam informacija, pjena se pojavila vrlo lokalno. Ja osobno ranije nisam vidio takvo što", rekao je Güttler.

O velikim kišama, kako u Hrvatskoj, tako i u središnjoj Europi, kaže da su već sada natopile zemlju i da nam zbog njih opasnost prijeti idući tjedan. "U središnjoj Europi najavljuju ekstremne količine oborina, i to u Austriji i Češkoj. Sve su oči sada uprte u Dunav, čiji će se visoki vodostaj preliti u Dravu te će se usporiti otjecanje vode iz Drave. To bi moglo stvarati probleme na istoku zemlje, i trebat će podići razinu obrane od poplava. Idući tjedan bit će govora o poplavama u Hrvatskoj", rekao je klimatolog za Net.hr.

O tome jesu li ovi ekstremi odraz klimatskih promjena, rekao je da je ova godina zaista ekstremna.

"Kod nas je ovo ljeto bilo u mnogim mjestima najtoplije ikad otkad se službeno mjeri. To se odnosi na srpanj i kolovoz. Zanimljivo je čuti službene podatke vatrogasaca od ove godine, koji navode da je ova godina bila ekstremna. Iznenađenje je da ove godine iz sezone obrane od požara odmah ulazimo u sezonu obrane od poplava", rekao je Güttler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 18:05