StoryEditorOCM
Hrvatskafontane su spas

Kad upeče, žeđ ne pita za cijenu, a trgovci deru: evo gdje ćete najskuplje platiti bocu vode, pošto je u centru Splita

Piše Vijesti SD
10. srpnja 2024. - 22:29

Kad je Hrvatska u crvenom i svi se tope, tope se i novčanici građana. Voda, sok, sladoled... Borba protiv vrućine nije jeftina.

Na žednim ustima dobro se zarađuje, piše Dnevnik.hr.

Pola litre vode u centru Zagreba 1,30 eura, litra vode 1,80 eura. Na dubrovačkom Stradunu litra vode 2,20 eura. U centru Splita računica je jasna - što bliže Rivi, to skuplje: pola litre od 1,50 do tri eura.

I u Istri deru na vodi. U Rovinju pola litre od 2,80 do tri eura. Četveročlanu obitelj za šetnja uz vodu, sok i sladoled stoji i 20 eura.

Ali ima i skuplje - dobro došli na Brijune – četiri eura za malenu bocu vode. Stoga, mnogi turisti posežu za gradskim fontanama.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kod kuće, otvoreni prozor više nije u modi. Spas je klima - 66 centi na dan stoji hlađenje novijom klimom ako se upali jednom i drži temperatura kroz dan. To je na mjesec oko 20 eura. S druge strane, kako klime najviše troše kad postižu temperaturu, skuplje ju je stalno paliti i gasiti. Uz to, svaki stupanj niže od tri do pet posto struje više.

No kad upeče, malo tko pita za cijenu. Vidi se to i u Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS) koji broji svaki potrošeni megavat sat. "Ovaj toplinski val se odražava i na opterećenja sustava, to su čak i neke rekordne vrijednosti, u srijedu idemo kumulativno do 63.000 megavat sati tako da to zbilja jesu rekordi", istaknuo je za Dnevnik.hr Boris Markota iz HOPS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 22:40