StoryEditor
Hrvatskadva prosjeda istovremeno

Jedni traže ulaganje u obrazovanje, a ne u ratovanje, drugi tvrde da su muškarci previše feminizirani

11. veljače 2017. - 17:08
prosvjed_fronta10-110217

Ispred zgrade Ministarstva obrane u subotu su gotovo u isto vrijeme organizirani prosvjedi 'za' i 'protiv' uvođenja vojnog roka, i dok jedni tvrde kako je Hrvatskoj nužan vojni rok jer ima dobar učinak na mlade, drugi poručuju "šaljite svoju, a ne našu djecu u vojsku".

Sudionici prosvjeda protiv vojnog roka, koji je organizirala Radnička fronta, tražili su 'ulaganje u obrazovanje, a ne u ratovanje' izvikujući "Gradite tvornice, a ne kasarne".  

Želimo društvo koje će ulagati u obrazovanje, znanost, kulturu i zdravstvo, a ne u avione, helikoptere, tenkove, šatore koji čak nisu ni hrvatske proizvodnje, jer su oni koji vladaju i proizvodnju uništili, poručili su.

Na transparentima se moglo pročitati "Radnik, ne ratnik", "Topovsko meso ne hrani gladan narod", "Rat protiv militarizacije", "Šaljite svoju, a ne našu djecu u vojsku", "Djeca su anemična, cijela je država kratkovidna", a okupljeni su uz bubnjeve izvikivali "Rat je gotov", "Nećemo ginuti za tajkune i političare", "Nisam dijete Hrvatske nego oca i majke", "Društvu nije potrebna militarizacija, nego obrazovanje". 

Poručili su da traže bolje i pravednije društvo, društvo tolerancije i solidarnosti, a ne ohrabrivanje stvaranja klime kasarne i pripreme za druge sukobe. Radnici, ako rade, rade za crkavicu, za plaće koje kasne mjesecima, ljudi bježe iz Hrvatske i nužno je, poručili su prosvjednici, "oduprijeti se političkim elitama koje narod pokušavaju gurnuti u podjele sukobe, ako im se dozvoli i u ratove, gdje neće ginuti njihova djeca, nego mi i naša djeca." 

 Mi imamo svoje snove, nećemo rat, rekao je jedan mladić i dodao da bi mladi trebali putovati u Njemačku kao turisti, a ne "kao robovi".

Marko Milošević iz Radničke fronte rekao je da nitko ne želi u rat za interese geopolitičkih elita NATO saveza. Pravi neprijatelji nisu drugdje, nego među nama, oni se obećaju za ovu zemlju boriti do posljednje kapi krvi, ali ne svoje, žele osigurati sebi lagodan život, a većini strah, nesigurnost, siromaštvo i brutalno izrabljivanje, rekao je Milošević i istaknuo da ima djece invalida bez zdravstvenog osiguranja dok se političari i tajkuni vozaju u limuzinama, jahtama i helikopterima.
 
Skup potpore vojnom roku

Nasuprot njima, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja iz Đurđevca održan je skup potpore vojnom roku, koji je podržao i saborski zastupnik Željko Glasnović. On je kazao da Hrvatska treba, ugledajući se na druge države, aktivnu ili pasivnu pričuvu i podsjetio kako Hrvatska ima obvezu prema NATO-u 'da podigne vojni proračun na dva posto'.

Zadnji događaji, zajedničke vojne vježbe, pokušaj vojnog udara u Crnoj Gori, stanje u Republici Srpskoj zahtjevaju vojnu obuku, ocijenio je. 

"Tko može biti protiv, oni su klaunovi, ostaci jugorežima. Oni su prije pekli volove kada su išli u JNA. Oni su protiv svega što je hrvatsko'', rekao je Glasnović odgovarajući na pitanje što misli o skupu održanom protiv vojnog roka. 

Dodao je i da su mladi muškarci svake godine sve više feminizirani, "možda ima previše estrogena u vodi".

Skupove je osiguravao veliki broj interventih policajaca, koji su stali između dvje skupine.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2022 06:15