StoryEditorOCM

JAVNO POKAJANJE "Gazda mi je naručio da mu razbijem dućan"

Piše PSD.
21. svibnja 2011. - 15:01

Kalopera ću prijaviti u ponedjeljak

Branimir Matijašević iz Rude u subotu nije, kako je najavio dan ranije, policiji ispričao o svom navodnom dogovoru s Ivanom Kaloperom da prijevarom od osiguranja naplate novac kako bi ga Kaloper mogao isplatiti. Neću danas ići na policiju. Moj odvjetnik mi  je savjetovao da ne idem. To ću napraviti u ponedjeljak, a sa mnom će u policiju doći i odvjetnik – izjavio nam je Matijašević.

Podsjetimo, Matijašević je vlasnik građevinskog obrta «Matijašević gradnja» i, kako je ispričao za Slobodnu, sa svojim radnicima Kaloperu je u triljskom naselju Vojnić izgradio štalu od oko 800 metara kvadratnih. Kaloper mu je, navodi, ostao dužan 153.000 kuna, a kako nije imao novca nagovorio ga je, tvrdi Matijašević, da mu porazbija trgovinu u Rudi, gdje Matijašević živi, kako bi od osiguranja izvukao novac i isplatio ga. Matijašević je, kaže, shvatio da ga je Kaloper ponovno izigrao, grizla ga je savjest što je učinio, pa je u svemu odlučio progovoriti javno te povući raniji lažni iskaz dogovoren s Kaloperom i sve priznati policiji.

TP


Vlasnik “Opskrbe Trilj” Ivan Kaloper duguje mi 153.000 kuna za radove koje sam mu izveo na izgradnji štale od oko 800 metara kvadratnih u selu Vojniću. Govorio mi je da nema novca, a onda mi je predložio kako će on doći do novca i isplatiti me. Nagovorio me da razbijem njegovu trgovinu u Rudi kako bi dobio odštetu od osiguranja. Ja sam, naivan, to napravio 18. svibnja.

BRANIMIR_MATIJASEVIC-200511.1
 Branimir Matijasevic    / Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Od tada ne mogu spavati, kajem se i sutra ću sve detaljno ispričati policiji i povući lažni iskaz koji sam im, u dogovoru s Kaloperom, već dao. Ovo nam je u četvrtak ispričao Branimir Matijašević iz Rude, vlasnik građevinskog obrta “Matijašević gradnja”.

Evo njegove priče: Kaloperu sam na Vojniću gradio štalu. Radove sam izvodio 6-7 mjeseci, s prekidima, u pravilu sa 4-5 radnika. Dogovorili smo se da će mi za obavljeni posao platiti 190 tisuća kuna, u gotovini, na crno. Dao mi je 20.000 kuna u novcu, a za 17.000 kuna u njegovoj trgovini uzeo sam hrane. Kako sam završio sve ugovorene radove, tražio sam da me isplati. On je rekao da nema novca. Poslije mojih upornih zahtjeva predložio mi je da izvedemo operaciju u kojoj će on doći do novca za moju isplatu.

Kaloper mi je kazao da mu ja razbijem trgovinu, a on će štetu naplatiti od osiguranja. U uvjerenju da se neću moći naplatiti na drugi način, ja sam taj njegov nagovor prihvatio. Otišao sam 18. svibnja navečer u njegovu trgovinu u Rudi i uz pomoć željezne šipke sve porazbijao: frižidere, blagajnu, vagu, mesoreznicu, vitrine, police, proizvode...

Prema dogovoru, Kaloper me prijavio policiji. Kada je policija došla, ja sam im dao iskaz koji sam dogovorio s Kaloperom. Rekao sam im da mi je bio dužan 8500 kuna i da smo se dogovorili da će mi na ime duga dati 3700 kuna.

Pekla ga savjest

Kako mi nije dao obećani novac, ja sam mu porazbijao trgovinu. Od tada ne spavam. Peče me savjest što sam pristao da me navede na počinjenje kriminalnog djela. Svjestan sam da sam pogriješio i spreman sam preuzeti svaku kaznu koju mi odmjeri sud. Sutra ću otići na policiju i dati novi iskaz u kojemu ću kazati ovo što kažem i vama – u dahu je izgovorio Matijašević.

Čuli smo i drugu stranu, prozvanog Ivana Kalopera. - Glupo mi je na takvu Matijaševićevu priču bilo što reći. O svemu sam dao izjavu policiji, a danas sam proveo 3 sata u Općinskom državnom odvjetništvu u Sinju i podnio kaznenu prijavu protiv Branimira Matijaševića i policije – kaže Kaloper.

Zašto ste kazneno prijavili policiju? - pitali smo Kalopera. - Zbog nereagiranja na moju prijavu Matijaševićeve prijetnje. Matijašević me je nazvao 18. svibnja oko 18 sati i zaprijetio da će mi razbiti trgovinu ako mu na ime navodnog duga do 20 sati ne dam 500 eura. Ja sam o njegovoj prijetnji odmah obavijestio policiju, ali oni nisu reagirali.

Ni ja nisam očekivao da će Matijašević ostvariti prijetnju, ali on nije čekao do 20 sati, do kada je zatražio da mu isplatim 500 eura, već je oko 19.45 sati počeo razbijati. Nikakva dogovora o razbijanju nije bilo niti mu ja što dugujem. To su bedastoće, njegova izmišljotina, samo da bi se prikazao žrtvom pred radnicima koje nije isplatio. Ja sam preplatio radove koje je on za mene izvodio i ništa mu ne dugujem – kaže Ivan Kaloper. 

TONI PAŠTAR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 11:25