StoryEditorOCM
Crna kronikakaloperove muke

'Imao sam 19 trgovina, ali sam propao sam jer su me 50 puta opljačkali'

Piše PSD.
16. svibnja 2014. - 14:29
Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta, na temelju naloga Općinskog državnog odvjetništva Split, proveli su kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjim Ivanom Kaloperom, odgovornom osobom trgovačkog društva “Opskba Trilj” iz Vedrina. Njega se sumnjiči da je propustio zatražiti otvaranje stečajnog postupka iako je znao da je žiroračun tvrtke u blokadi od ožujka 2012. do travnja 2013. godine, te da je nepodmireni dug prema vjerovnicima iznosio 1.753.288 kuna.

Slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu zbog obilježja kaznenog djela povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.
Ivan Kaloper nam je rekao da su njegovu tvrtku uništili brojni problemi.

Uništili ga i veletrgovci

– Imao sam devetnaest trgovina u Splitu i Cetinskoj krajini i normalno i dobro poslovao od 1995. do 2008. godine. Zapošljavao sam sedamdeset ljudi, a danas tvrtka ne postoji i svi su radnici ostali bez posla.

Razloga za moju propast je više, a prvi su veletrgovci koji su uništili nas male obrtnike. Tu je, potom, i ona čuvena zabrana rada trgovina nedjeljom koja se pokazala neustavnom jer je srušena na Ustavnom sudu.

Osim toga, imao sam više od pedeset provala u svoje objekte odakle su mi ukrali velika sredstva. Neki akteri tih provala su sankcionirani u sudskim postupcima, ali to meni nije ništa pomoglo. Naime, od njih se nikada nisam naplatio.

Nažalost, i od strane nekih mojih djelatnika dogodile su se i pronevjere novca iz mog poslovanja, ali to sud nikada nije sankcionirao. Zapravo, ti su postupci još u tijeku. Kad se sve to skupilo, došla je i ova kriza i jednostavno se više nije moglo. Učinio sam sve da spasim tvrtku i radna mjesta i, eto, nažalost, nisam uspio – tužno je rekao Kaloper, nekada uspješan triljski poduzetnik.

O Kaloperovim mukama Slobodna Dalmacija pisala je više puta. Prije četiri godine, u veljači 2010., objavili smo kako je Kaloper, ogorčen “radom” uličnih razbojnika i neučinkovitošću policije, odlučio zatvoriti svoju trgovinu na splitskoj adresi Mažuranićevo šetalište 22. Kap koja je prelila čašu bio je napad na radnicu te trgovine A.G., koju je napadač udario nekoliko puta u predjelu sljepoočnice.

Od nje je zatražio puding i nakon toga je udario, a drugi lopov, dok se sve to događalo, uzeo je nekoliko kutija cigareta. Kaloper je tada naveo kako materijalna šteta nije velika, ali mu je prekipjelo jer su mu razbojnici, nakon “običnih” pljački, počeli i napadati zaposlenike. Kaloper je tada bio ogorčen što nitko ne može zaustaviti pohode uličnih razbojnika jer mu je nekoliko dana prije iz druge splitske trgovine odneseno 1500 kuna.

MARKO DIDIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 00:46