StoryEditorOCM
Hrvatskašok i nevjerica

Jadranske cijene šokirale goste iz regije: porcija ćevapa u restoranu 18 eura, pašteta u dućanu 1,69 eura?!

Piše vijesti sd
28. lipnja 2023. - 18:38
Cijene porcije ćevapčića u restoranima pokraj marine koštaju i do 18 eura, dok se u konobama mogu naći i za puno manje novca – 12 eura (ilustracija)/Shutterstock

Povećanje cijena u Hrvatskoj uoči sezone, a naročito ove komentira se u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Visoki rast cijena, potaknut inflacijom, ali i pohlepom, prelaskom na euro i bezakonjem vidljiv je u trgovinama, ugostiteljskim objektima, kao i u najmu smještaja. Hrvatske cijene ispitao je novinar BiH portala Buka Slađan Tomić.

Cijene porcije ćevapčića u restoranima pokraj marine koštaju i do 18 eura, dok se u konobama mogu naći i za puno manje novca – 12 eura. Budući da se nalazimo na otoku, pitali smo ugostitelje zašto prodaju ćevape i da li ih itko naručuje.

"Ne mogu ja izbacit nešto što ide ko ludo. Stranci, Nijemci i Talijani su ludi za ćevapima, ono, njima vam je balkanska kuhinja nešto posebno. Ludi su za njom", kaže vlasnica jednog ugostiteljskog objekta na Bolu, piše Buka.

Cijene u Hrvatskoj godinama su u porastu, pa je ljetovanje skupo i Hrvatima, a zbog cijene transporta do kopna, cijene su posebno visoke na otocima. Tako su cijene u marketu na otoku više nego u nekim razvijenijim državama Europe.

image

Na hrvatskome suncu euri se tope (ilustracija)

/Shutterstock

Krema za sunčanje košta 20 eura, za 700 grama Nutelle morate izdvojiti 6,49 eura, za limenku Heineken piva u marketu platit ćete 1,99 eura. Pakiranje topljenog sira košta 5,44 eura, kao i pakiranje rezanog. Za kilogram Deluxe šunke trebate izdvojiti 46,56 eura. Za 80 grama graničarske kobasice potrebno je izdvojiti 2,39 eura, a pašteta u marketima na Braču košta 1,69 eura.

Kada su u pitanju restorani, za obrok za dvije osobe potrebno je izdvojiti od 50 do 100 eura. Porcija rižota košta od 14 eura u konobama, do 20,50 eura u restoranima. File lubina košta i do 30 eura, a prosječna cijena bifteka je od 30 do 40 eura.

Hrvatska je obala odavno postala preskupa za građane zemalja Zapadnog Balkana, a ni za građane Europske unije nije pristupačna, piše Buka.

Tek će se vidjeti jesu li cijene dosegnule plafon ili će i dalje rasti, za one, sve rjeđe, koji ih mogu platiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:55