Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

Koronavirus
StoryEditor
Hrvatska'naknade za ološ'

'Ja prva ne bih rodila bolesno dijete. Ti bi? I što bi onda, glumila žrtvu?': jezivo bešćutne riječi Hrvatice s petero djece izazvale lavinu komentara

Piše T.S.M.
17. travnja 2019. - 20:24
iva00_720

'Ja prva ne bi rodila teško bolesno dijete. Ti bi? I onda bi glumila žrtvu ili šta? Svatko bira za sebe. Autizam nije bolest. Autizam je izmišljena bolest novog doba. Stanje kao i ADHD', napisala je u poruci na Facebooku izvjesna Iva i duboko dirnula Suzanu Došen Rešetar, majku djeteta s posebnim potrebama, koja je ove bešćutne i u 21. stoljeću potpuno šokantne riječi podijelila na svom Facebook profilu, a potom je njena objava podijeljena i u Facebook grupi Autizam - jednaki u različitosti te je u manje od 24 sata pravu lavinu reakcija.

Evo što je Suzana poručila Ivi, ali i svima koji razmišljaju kao ona.

'Iva je inače majka četvero zdrave djece s petim na putu. Studirala je, kaže, na 2 fakulteta da može imati veća primanja. I da ološu poput nas, majkama njegovateljicama koje sjede doma i ništa ne rade, može plaćati naknadu.

Iva je majka zdrave i rumene djece. Dao Bog joj ostalo tako. Ja nisam. Iskusila sam ono što ti nije ni u peti kada rodiš dijete. I puno puta sam čula "joj, blago tebi", jer sam, eto, povlaštena i apsolutno ništa ne radim. 

Naša Iva je studirala na dva fakulteta kako bi ostvarila veća primanja i još usput mogla plaćati ološ poput roditelja njegovatelja. Ja nisam službeno, osim onih 5 neslužbeno, pa ipak plaćam ološ. Zaboravila je Ivica da plaća ološ u saborskim klupama, jer da tamo nije ološ, mi javno ne bi tražili dostojanstvo.
A ona ne bi studirala na 2 fakulteta jer bi možda samo s jednim, bez dječjih doplataka, mogla pristojno živjeti.

Ono što Iva nije stekla tokom silnog školovanja koje toliko naglašava jest empatija... Ono prosto suosjećanje.
Čak nije dužna ni razumijeti, jer to je teško ako ne prolaziš isto, ali trebala bi imati barem onu malu vijugu u mozgu kojom ćeš zahvaliti jer te nešto strašno zaobišlo. 

Ali, brale, nema toga fakulteta koji te može naučiti empatiji.  Za Ivu je primjerice autizam izmišljena dijagnoza. Kao i ADHD. Možda je i mišićna atrofija, razne paralize, a možda i Down sindrom.

No, ipak, na kraju priče, Iva je velika većina razmišljanja našega društva. Samo je ili dovoljno glupa ili jebeno hrabra da to kaže na glas. Da, mi jesmo "teret" našem prekrasnom društvu. I ponajviše baš tu imamo problema. No, ništa od ovoga nismo birali.

I dam se kladiti da bi svaki roditelj njegovatelj izabrao zdravo, rumeno dijete i kukao kako mu je najveći problem odvesti to dijete na trening nogometa ili strani jezik, taman kad se uvalio da odspava 2 sata iza posla.

I zato kada znamo s kime ili čime imamo posla, uprijet ćemo još jače.
Usprkos svemu.
I u inat svim Ivama.

ZA PLAĆU RODITELJIMA NJEGOVATELJIMA!', zaključila je Suzana svoju objavu.

Šećer za kraj

Ako mislite da su njene riječi, slične poruke drugih roditelja bolesne djece i brojni lajkovi koje je dobila ova objava natjerali Ivu da se zasrami i ispriča, u krivu ste.

Nakon svega, umjesto da uputi iskrenu ispriku ili bar da se, kako bi u Dalmaciji rekli, 'pokrije ušima', Iva - osoba koja je roditelje djece s najtežim invaliditetom javno prozvala da izigravaju žrtve - svima je poručila da će ih tužiti za klevetu...

 

#AUTIZAM#RODITELJ NJEGOVATELJ

Izdvojeno