StoryEditor
Hrvatskaparlamentarni izbori

Nove izlazne ankete: HDZ-u 62 mandata, Restartu 43, Domovinskom pokretu 14, Mostu 9, Možemo! 8, SSIP-u 3, HNS-u 1

Piše PSD, Hina
5. srpnja 2020. - 20:43
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

NADOPUNJENE IZLAZNE ANKETE:

Po nadopunjenim izlaznim anketama objavljenima u 20 sati, broj mandata u Saboru je sljedeći:

HDZ (62)
Restart koalicija (SDP, HSS, Glas, Snaga, IDS...) (43)
Domovinski pokret (14)
Most (9)
Možemo! (8)
Stranka s imenom i prezimenom, Fokus, Pametno (3)
HNS (1)

U 21 sat DIP će početi s objavljivanjem neslužbenih rezultata, a podaci na internetskoj stranici izbori.h osvježavat će se svakih 15 minuta

SDP-u se upravo dogodio najgori poraz na izborima još od 1995. godine

Marijana Puljak: Naša tri mandata su poruka birača da Hrvatsku treba zaokrenuti u smjeru moderne, građanske, europske države

Jesu li ‘crveni labudovi‘ krivi za izborni debakl SDP-a? Grčić: Očekivali smo u najmanju ruku neki egal

Domovinski pokret: HDZ je ostvario impozantan rezultat, ali Andrej Plenković ne može biti premijer

Veselje, tuga, šok i nevjerica, sve u jednom zabilježili su naši fotoreporteri po stožerima političkih stranaka netom nakon izlaznih anketa

Jandroković: Telefoni već rade, puno ljudi zove. Tražit ćemo one koji su spremni preuzeti odgovornost

U stranci Bandić Milan 365 još uvijek se nadamo jednom mandatu: ‘Ako su naši glasači ovako htjeli mi možemo samo čestitati HDZ-u‘

Iako je SDP motivirao svoje birače glasačima iz BiH, njihov odaziv ni ovoga puta nije bio presudan

Rajko Ostojić: Narod je uvijek u pravu, očito je da je SDP podbacio u zagrebačkim izbornim jedinicama

Arsen Bauk: Nije vrijeme za cipelarenje, ali stvari se moraju preispitati. Ovo su treći parlamentarni izbori za redom koje smo izgubili

19:44 - Predsjednik Zoran Milanović već je razgovarao s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem i predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, odmah nakon objave izlaznih anketa - neslužbeno doznaje Jutarnji list iz Ureda predsjednika. Detalji razgovora zasad nisu poznati.

REAKCIJE NA PRVE IZLAZNE ANKETE:

Zekanović: 16 mandata nije loše, ali siguran sam da će rezultat biti još bolji. S kim ćemo pregovarati, znat ćemo sutra

Raspudić nakon objave izlaznih anketa: Nećemo pristajati na trule kompromise. Mi imamo svo vrijeme ovog svijeta, nas zanima i vlast

Božinović: Zahvalni smo biračima koji su očito prepoznali da smo četiri godine vodili konzistentnu politiku. Iz svih smo kriza izašli kao pobjednici

Škorin stožer zadovoljan izlaznim anketama, dobili su mandate u svim izbornim jedinicama osim u Istri

Zeleno-lijeva koalicija slavi, osvojili su čak osam mandata!

Muk u stožeru Restart koalicije. Grčić: Očekivali smo više, u najmanju ruku egal

Bauk: HDZ je za mene enigma, sa sve manje glasova imaju sve više mandata. Je li Bernardić bio dobar kandidat za premijera? I o tome ćemo razgovarati

PRVE IZLAZNE ANKETE:

Danas su u Hrvatskoj održani parlamentarni izbori. Birališta su zatvorena u 19 sati, a u isto vrijeme objavljene su izlazne ankete Ipsos Pulsa (nešto manje od 22.000 ispitanika na oko 400 izbornih mjesta).

Po njima, u Sabor ulaze sljedeće liste (u zagradama je broj mandata, sve izborne jedinice):

HDZ (61)
Restart koalicija (SDP, HSS, Glas, Snaga, IDS...) (44)
Domovinski pokret (16)
Most (8)
Možemo! (8)
Stranka s imenom i prezimenom, Fokus, Pametno (3)

U 21 sat DIP će početi s objavljivanjem neslužbenih rezultata, a podaci na internetskoj stranici izbori.h osvježavat će se svakih 15 minuta.

Izlaznost do 16,30 sati lošija nego 2016. godine

Do nedjelje poslijepodne na izbore za Hrvatski sabor izašlo je oko 107 tisuća birača manje nego 2016., pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Do 16,30 sati glasovalo je milijun i 150 tisuća birača (34,04 posto), prije nepune četiri godine njih milijun i 256 tisuća (37,2 posto).

Po broju izašlih birača i dalje prednjači 1., zagrebačka, izborna jedinica u kojoj je glasovalo njih 37,67 posto, najlošiji odaziv i dalje ima 5., slavonska izborna jedinica (30,88 posto).

Dobar odaziv imaju i 10., dalmatinska (36 posto) te 7., karlovačka (35,71). Lošiji odaziv bilježe 8., istarska (32,57) te 4. izborna jedinica (32,60).

Osjetno bolji odaziv nego 2016. ima BiH gdje je do 16, 30 sati glasovalo gotovo 19 tisuća birača, četiri tisuće više nego prije četiri godine. Ipak, neovisno o odazivu, dijaspora, odnosno hrvatski birači bez prebivališta u Hrvatskoj diljem svijeta biraju samo tri od 151 saborskog zastupnika.  

Potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec kaže da DIP za sada nema ozbiljnijih  primjedbi i prigovora s terena na provedbu izbora.

„Vjerujem da će tako ostati do kraja izbornog dana“, kazao je za Hrvatski radio i potvrdio da su uspješno riješeni problemi s nedostatnim brojem glasačkih listića na Braču i u Vodicama.

Na Braču i u Vodicama se očito nije očekivalo da će biti toliki broj birača s tzv. žutom potvrdom, ali problem je riješen, listići su dostavljeni,  kazao je Kontrec i poručio kako će svoje pravo moći iskoristiti svi birači koji se u 19 sati zateknu u krugu birališta na kojima je ponestalo listića.

DIP nema saznanja da je nekome od zaraženih koronavirusom (50-ak) ili biračima u samoizolaciji (500-tinjak prijavljenih) glasovanje bilo onemogućeno.

Potpredsjednik DIP-a izrazio je zadovoljstvo što se svi sudionici izbornog procesa pridržavaju propisanih mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Vjerujem da će tako biti i do konca izbornoga dana, kazao je.

Nije želio prognozirati hoće li ove nedjelje na izbore izaći više birača nego prije četiri godine kada ih je izašlo gotovo 53 posto. Teško je to procijeniti, za tri sata ćemo znati sve podatke, kazao je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 01:32