StoryEditor
Hrvatskadatum ostaje isti

Iz Počasnog bleiburškog voda tvrde da su našli rješenje za komemoraciju: Pozivamo Hrvate da dođu na Bleiburg, ali pridržavajte se zakona i austrijskih propisa

Piše JL
12. ožujka 2019. - 19:42

Povodom obilježavanja 74. obljetnice Bleiburške tragedije 18. svibnja 2019. na Bleiburškom polju u Austriji priopćenjem se oglasio Počasni bleiburški vod (PBV), vezano uz uskraćivanje dozvole Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga, javlja Jutarnji list.

Katolička crkva zabranila misu na Bleiburgu: 'Manifestacija šteti našem ugledu, selektivno tumačite povijest, niste se dovoljno distancirali od fašističkog svjetonazora'; Šef Sabora na mukama

Kako pišu, nakon konzultacija s HBK-om, Hrvatskim saborom te austrijskim vlastima pronašli su rješenje da se, ‘kako je i planirano u subotu 18. svibnja 2019., na Bleiburškom polju održi komemoracija s vjersko komemorativnim karakterom’.

Pozivaju Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja da dođu na Bleiburg te tako podrže uspomenu na žrtve, no istovremeno apeliraju na posjetitelje da se ‘pridržavaju svih normi ponašanja na vjerskom skupu, zakona i propisa austrijske države’, te njihovih uputa koje će na vrijeme objaviti.

Nakon zabrane mise na Bleiburgu Katolička crkva u Koruškoj uputila novu pljusku hrvatskim biskupima: 'Ne pada nam napamet reagirati na njihovu reakciju, pa nećemo igrati ping-pong priopćenjima'

Od 1. ožujka u Austriji je na snazi zakonska odredba koja znakovlje Nezavisne Države Hrvatske izjednačava sa zabranjenim terorističkim organizacijama poput IS-a i al-Qa’ide. Predviđena kazna za isticanje takvih simbola kreće se od 4.000 eura.

Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije na svojoj je internetskoj stranici nedavno objavilo i prošireni popis 13 zabranjenih zastava i simbola terorističkih organizacija i oružanih skupina među kojima su prvi put i ustaška obilježja. Prvi simbol, službena značka ustaškog pokreta s vojničke kape, opisan je kao ‘srebrna granata iz koje suklja crveni plamen i na kojoj je crveno-bijela šahovnica s prvim bijelim poljem, uokvirena velikim slovom U’. Drugi simbol iz austrijskog vodiča za prepoznavanje prekršitelja zakona artefakt je sa svojedobne službene zastave NDH: šahovnica s prvim bijelim poljem iznad koje je slovo ‘U’ u hrvatskom pleteru.

'Tračak svjetla u mrkloj tami': Počasni bleiburški vod tražio donaciju, gradonačelnica Supetra ih odbila uz lekciju iz povijesti

Ta dva simbola nisu jedina ustaška obilježja koja će austrijski redarstvenici tretirati kao kršenje zakona uoče li ih na majicama, transparentima, kapama ili zastavama: oni samo, kako piše Jutarnji list, predstavljaju službene oznake poražene povijesne organizacije čiju će propagandu u svakom mogućem obliku tamošnje pravosuđe tretirati kao nepoželjnu i neprihvatljivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. srpanj 2021 10:48