StoryEditor
HrvatskaZAPOVJEDNIK SPLITSKE UTVRDE

Ivo Baldasar će dobro "naplatiti" spašavanje Zorana Milanovića

Piše PSD.
22. siječnja 2015. - 21:03

Ministar ga smijenio, gradonačelnik vratio na posao. Tako bi se ukratko mogla opisati sudbina sanacijskog upravitelja KBC-a Split dr. Kolje Poljaka kojemu je nekoliko telefonskih poziva u trokutu Ivo Baldasar - premijer Zoran Milanović - ministar Siniša Varga, sačuvalo fotelju. Presudna je, svakako, bila intervencija splitskoga gradonačelnika, koji se silom svoje pozicije, ali i odnosa snaga unutar SDP-a, prometnuo u izuzetno utjecajnog političkog igrača.

Kako je Baldasar postao toliko moćan? Splitski poteštat vodi drugi grad u zemlji, najveći u kojemu Milanovićevi socijaldemokrati imaju vlast. Samim time je i njemu i gradskom SDP-u na Iblerovu trgu porasla cijena. Uz to, Baldasar je izvukao profit i iz činjenice da se Milanovićevi saveznici unutar SDP-a broje na prste jedne ruke, pa je predsjedniku stranke svaki od njih iznimno dragocjen.

U vrijeme potresa uzrokovanim smjenom Slavka Linića, dio splitskih SDP-ovih veterana stao je na stranu bivšeg ministra financija. Baldasar je odmah reagirao i pružio podršku Milanoviću. Upućeni tvrde da je na takvom njegovu istupu inzistirao sam Milanović, koji se bojao da pobunjenici ne odnesu prevagu unutar SDP-a. Baldasar je nalog korektno ispunio. Sada je, očito, došlo vrijeme za vraćanje usluge.

- Baldasar je realan čovjek. On je lojalan Milanoviću, koji mu je formalno nadređen u stranci, ali daleko od toga da je za njega spreman poginuti. Ne želi stvarati animozitete ni prema kome. Strpljivo gradi svoju poziciju i u gradu i unutar SDP-a, i čeka svoj trenutak - pojašnjava jedan SDP-ov insider.

U gradskoj organizaciji socijaldemokrata Baldasar se nametnuo kao lider koji je uspio pomiriti dvije godinama zavađene struje: staru gardu predvođenu Marinom Jurjevićem i Milanovićeve "jurišnike“ predvođene Rankom Ostojićem. Nakon što je Baldasar pobijedio u utrci za splitskoga gradonačelnika, svi su bili zadovoljni: i Jurjević, koji je mogao reći da je Baldasar njegov čovjek (upravo on ga je, suprotno volji Iblerova trga, u gradonačelničku kandidaturu gurao još od 2009. godine), i Milanović, jer je u Baldasaru dobio korektnog suradnika koji svoju poziciju nije želio graditi na animozitetu prema stranačkoj centrali u Zagrebu. Baldasaru je pošlo za rukom pomiriti nemoguće. Baš kao i u slučaju stečajnog upravitelja KBC-a Split.

Marina Karlović Sabolić

Obersnel spasio Hallera

Da Baldasarova intervencija nije usamljeni slučaj pokazuje i primjer sanacijskog upravitelja riječkog KBC-a dr. Hermana Hallera. Njega je još prošlog proljeća zbog loših rezultata odlučio smijeniti tadašnji ministar zdravlja Rajko Ostojić. No, odmah je intervenirao riječki gradonačelnik Obersnel i telefonom nazvao premijera Zorana Milanovića, s kojim je tada bio u prijateljskim odnosima, koji je zatim spriječio Hallerovu smjenu.

Ivina solo igra

MIRIO BRANITELJE I PARTIZANE u svibnju prošle godine održao govor na otvaranju spomenika braniteljima HOS-a iz bojne “Vitez Rafael Boban”. Na Dan antifašističke borbe branitelje je poveo da zajedno s partizanima polože vijenac na spomen- kosturnici na Lovrincu
ČESTITAO KOLINDI PRIJE ZORANA MILANOVIĆA bez zadrške čestitao je novoj hrvatskoj predsjednici na izbornoj pobjedi
MATIĆU, NE VRIJEĐAJ KERUMA! kad je ministar branitelja Predrag Matić Fred, razočaran porazom Ive Josipovića, izjavio da su i u Splitu ljudi glasali za Željka Keruma jer su željeli promjene, Baldasar je reagirao i ustvrdio da je Kerum izabran demokratskim putem glasovima građana Splita

#IVOBALDASAR#ZORANMILANOVIć

Izdvojeno