StoryEditorOCM
HrvatskaŽELI BITI SAMOSTALAN

Ivica Relković otkriva zašto se odrekao plaće od 9.000 kuna kako bi pisao blog: Vjerujte mi, na sljedećim izborima dogodit će se nešto veliko...

Piše Marina Karlović-Sabolić
28. ožujka 2017. - 09:10

Ivica Relković dao je ostavku na mjesto posebnog savjetnika potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića. Umjesto posla u državnom aparatu, ubuduće će pisati blog "Besplatna politika", na kojemu uoči izbora namjerava objavljivati analize vezane uz perspektivu nezavisnih lista u gradovima, općinama i županijama.

- O svojoj sam odluci obavijestio i premijera Andreja Plenkovića. On je pokušao vidjeti mogu li ipak ostati u ulozi posebnog savjetnika jer sam radio i na odnosima Mosta i HDZ-a. No, to nije bilo moguće jer nisam želio biti opterećen dilemama smijem li nešto slobodno komentirati u javnosti ili ne. Svojim analizama nisam želio nikome praviti probleme. Kao nezavisni analitičar želim biti slobodan objaviti kako mislim da će proći Robert Pauletić u Splitu, a da ne razmišljam kako će se to odraziti na odnose Mosta i HDZ-a – ističe u razgovoru koji smo za Slobodnu Dalmaciju vodili u ponedjeljak, neposredno nakon što je Relković objavio odluku o svojoj ostavci, a po kuloarima Banskih dvora krenule spekulacije da se Relković povukao zbog mahanja Kovačićevom ostavkom nakon što je HDZ-ovac Josip Đakić žestoko napao ministra uprave zbog zapošljavanja SDP-ovih kadrova u svojemu ministarstvu.

Odlična suradnja

- S potpredsjednikom Vlade Ivanom Kovačićem odlično sam surađivao. Takvo zajedništvo mogu poželjeti, no jednostavno sam želio imati odriješene ruke. Nisam želio nikakav rezervni položaj, nego slobodu da objavljujem rezultate svojih analiza – kaže Relković, koji je u Ministarstvu uprave primao naknadu od 9000 kuna. Nakon ostavke, na nju više neće imati pravo.

- Blog je zamišljen kao neprofitni projekt, a hoće li prerasti u nešto više, vidjet ćemo. Želim pratiti razvoj nezavisne političke scene u Hrvatskoj i svoj angažman gledam kao jednu investiciju. To je nešto u što sam odlučio investirati svoje znanje o analizama izbora – ističe Relković. Iako ga se često spominjalo kao jednoga od arhitekata Mosta, on tvrdi da nikada nije bio član platforme okupljene oko Bože Petrova, te da neće sudjelovati u ovoj izbornoj kampanji Mosta.

- Most okuplja oko 20 ili 30 posto nezavisnih lista u Hrvatskoj. Jednostavno želim pratiti što se događa s ostalih 70 posto – poručuje Relković, uvjeren da su "nezavisne liste fenomen koji je dosad slabo i sporadično praćen, a koji je već na zadnjim lokalnim izborima inicirao velike promjene na hrvatskoj političkoj karti".

- Na sljedećim bi izborima nezavisne liste i nezavisni kandidati mogli u potpunosti izmijeniti politički kapilarni krvotok u Hrvatskoj – uvjeren je Relković, koji smatra da kapacitet nezavisnih lista, nakon HDZ-a i SDP-a, daleko nadmašuje bilo koju sljedeću političku stranku. To se do sada nije vidjelo jer nije bilo značajnijeg županijskog i nacionalnog udruživanja nezavisnih lista. Sada bi se, procjenjuje Relković, ta udruživanja mogla dogoditi, što bi, prema njegovu sudu, moglo inicirati potpuno nove odnose na političkom "semaforu" Hrvatske nakon izbora.

Analizira već 8 godina

- Analizama se bavim posljednih osam godina iz ciklusa u ciklus. Na prošlim sam lokalnim izborima bio savjetnik Mosta u njegovu nastajanju u Metkoviću i već tada sam najavljivavao da će se pojaviti velik broj nezavisnih lista. To se i dogodilo: kandidiralo se čak 490 lista, njih 406 je prešlo izborni prag. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo ih je 88, a 65 ih je prešlo prag – ističe Relković, napominjući da je glavno pitanje ovih izbora hoće li se te liste "umrežiti", odnosno povezati, ili ne.

- Anđelka Visković na prošlim je izborima u Splitu dobila 5,5 posto, no u županiji nije uspjela prijeći izborni prag. Dobila je 3,9 posto glasova. U isto vrijeme svoju županijsku listu imao je i Josip Berket iz Kaštela, osvojivši 2,5 posto glasova. Da su njih dvoje sjeli za isti stol i zajedno izašli na izbore, prešli bi prag i u županijskoj skupštini – upozorava Relković.

On je uvjeren da će uspjeh "nezavisnih" uvelike ovisiti upravo o njihovoj spremnosti da se udruže. I tako pomrse račune dvjema velikim strankama čiji je doseg, zaključuje Relković, prilično limitiran. Toga su očito svjesni u HDZ-u i u SDP-u pa i sami posežu za nezavisnim kandidatima, kako bi i sami dobili svoj – nezavisni pečat.

 

Kovačić bez komentara
Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić nije želio komentirati činjenicu da je Ivica Relković dao ostavku na mjesto njegova posebnog savjetnika.

Zanimljivo je da to nije Relkovićeva prva ostavka u Vladi. U vrijeme mandata premijera Tihomira Oreškovića on je bio savjetnik tadašnjeg potpredsjednika Vlade Bože Petrova, a s te pozicije je odstupio uoči otvorenog sukoba Mosta s HDZ-om oko Ine. U to vrijeme taj se potez tumačio kao pritisak na Petrova da zauzme čvršći stav prema Tomislavu Karamarku, kojega se prozivalo da zastupa interese mađarskog MOL-a, a ne hrvatske države.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2023 04:02