StoryEditor
Hrvatskaapsurdno

HZZO trenira strogoću na liječnicima, a danak plaća naše zdravlje: 'Ne dam skuplji lijek, kaznit će me!'

7. studenog 2016. - 09:07
krolo_vikica-300112

Novom poreznom reformom ukinut će se najniža stopa PDV-a na lijekove, što znači da će lijekovi poskupjeti. I, naravno, za to će poskupljenje vrlo vjerojatno opet biti krivci obiteljski liječnici.

Ti liječnici iz primarne zdravstvene zaštite, koji su "prvi stup obrane" hrvatskog zdravstva, "krivi" su, prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), za lažna bolovanja, a čini se da su krivi i za izdavanje skupljih lijekova na koje pacijenti, prema mjerilu HZZO-a, nisu imali pravo. Zbog potonjega je u prvih devet mjeseci HZZO izdao 795 opomena i naplata prema obiteljskim liječnicima.

– Prava pacijenata u Hrvatskoj nisu isto što i prava osiguranika, s time da HZZO nikada nije javno dao svojim osiguranicima u ugovoru što pacijent ima pravo dobiti, a što ne. I onda su vam u tako nejasnim kriterijima liječnici obiteljske medicine stavljeni kao "čuvari HZZO-a" – kazuje nam dr. Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Moramo lagati

Upitali smo dr. Krolo kako su to obiteljski liječnici "čuvari HZZO-a".

– Tako što bolnički liječnici, koji su također ugovorni liječnici HZZO-a, preko bolnica u kojima rade, smatraju kako pacijente trebaju liječiti prema smjernicama medicinske struke i oni prepisuju lijekove svojim pacijentima bez obzira na pravila HZZO-a. Pa valjda liječnik bolje od HZZO-a zna koji lijek pacijentu treba prepisati.

Bolničkog specijalista ne zanima što HZZO dopušta, a što ne. Kada pacijent obavi pregled kod bolničkog specijalista, s tim nalazom, u kojemu je preporuka bolničkog specijalista za neki lijek, dođe iz bolnice kod mene kao liječnika obiteljske medicine. Tada ja kao obiteljski liječnik moram provjeriti odgovara li taj lijek uvjetima koje propisuje HZZO – kazuje dr. Krolo.

Postoje dva slučaja kod prepisivanja lijekova.

– Prvi slučaj je da bolnički liječnik prepisuje neki lijek za dijagnozu po kojoj ga HZZO ne priznaje. I sada se ja kao liječnik obiteljske medicine nalazim u dilemi. Hoću li pacijentu dati ili uskratiti lijek koji mu je za spavanje i smirenje (antipsihotik) prepisao psihijatar, ali uz naznaku u nalazu da taj pacijent nema psihozu.

Tada mi obiteljski liječnici, da bismo ispoštovali nalog bolničkog specijalista, moramo ili lagati pa napisati da pacijent ima dijagnozu koju zapravo nema a za taj lijek je traži HZZO, ili moramo pacijentu lijek uskratiti. I onda dolazimo u sukob ili s HZZO-om, ili s bolničkim kolegom, ili s pacijentom. Ako postupimo krivo, HZZO na naš teret nadoknađuje štetu, a šteta se nadoknađuje u cijeni lijekova koje sam, po njihovu mišljenju, ja propisala a nisam smjela – govori dr. Krolo.

Brojenje kutija

Drugi slučaj je kod lijekova koji se mogu prepisati samo određeno vremensko razdoblje.

– Imate lijekove koje na recept možete napisati samo određeni broj mjeseci. Ako prepišete više kutija lijekova nego što je predviđeno po mjeri HZZO-a, a lijek je i dalje pacijentu prijeko potreban, ponovno liječnik obiteljske medicine plaća svaku kutiju viška koju je izdao.

Ovaj drugi slučaj se dogodio, bit ću slobodna ustvrditi, svim liječnicima obiteljske medicine u Splitu. Morala sam HZZO-u platiti 800 kuna jer sam u žurbi pacijentu napisala više kutija lijekova. Mi obiteljski liječnici, koji dnevno imamo više od sto pacijenata, ne možemo još brojiti i kutije lijekova koje izdajemo – na kraju će dr. Vikica Krolo.
 

Pitali smo HZZO

Zbog čega HZZO kontrolira samo prepisivanje lijekova pacijentima od liječnika primarne zdravstvene zaštite, a to isto ne čini i kad su u pitanju bolnički liječnici?

– Nije točno da HZZO kontrolira prepisivanje lijekova samo kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, već se kontrolira i pridržavaju li se doktori u bolnicama kod preporučivanja lijekova smjernica iz lista lijekova HZZO-a. Ako naši kontrolori uoče nepravilnosti kod prepisivanja ili preporučivanja lijekova mimo smjernica s liste lijekova HZZO-a, HZZO opominje i sankcionira svog ugovornog partnera.

U slučaju liječnika koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji imaju ugovor s HZZO-om, opomene i sankcije iznimno se izriču izravno njima kao našim ugovornim partnerima kod opetovanog kršenja smjernica. Kod doktora zaposlenih u domovima zdravlja i bolnicama, HZZO nema mogućnost direktnog sankcioniranja nepravilnosti, već opominje svoje ugovorne partnere, a to su u ovom slučaju dom zdravlja ili bolnica.

Također, postoji mehanizam da se i liječnici u tim ustanovama kazne zbog nepoštovanja smjernica, no za to je zaduženo ravnateljstvo domova zdravlja ili bolnica u kojima su oni zaposleni.

Doktori zaposlenici bolničkih zdravstvenih ustanova mogu preporučiti lijek i onda kada to nije u skladu sa smjernicom iz lista lijekova HZZO-a ako smatraju da je njegova primjena medicinski indicirana, ali tada takav zahtjev moraju uputiti na bolničko povjerenstvo za lijekove unutar zdravstvene ustanove u kojoj su zaposleni – kažu, među ostalim, u HZZO-u.


 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 11:55