StoryEditor
Hrvatskapriopćenje iz stranke

HSU nije spremna na neviđeno poduprijeti formiranje vladajuće većine za koju nije jasno tko je čini i koji joj je program

Piše Hina, (JL)
28. svibnja 2017. - 15:55

13:55 - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja neće sudjelovati u presloženju vladajuće većine, niti namjerava svojim glasom osigurati većinu Andreju Plenkoviću za izglasavanje povjerenja novim ministrima ako u Saboru dođe do toga glasovanja, priopćeno je u nedjelju iz te stranke.

"HSU nije spremna na neviđeno poduprijeti formiranje vladajuće većine za koju nije jasno tko je čini i koji joj je program, kako tendenciozno sugerira naslov u jednim dnevnim novinama", ističe predsjednik stranke i dodaje kako zakonski prijedlozi kojima je cilj rješavanje nekog od brojnih problema u mirovinskom sustavu mogu dobiti potporu HSU-a. 

Predsjednik stranke smatra da novi izbori neće bitno izmijeniti raspored snaga u Saboru, no njegov glas u parlamentu sigurno neće odlučivati o tome ide li Hrvatska na nove izbore ili ne, kako je to, ističe Hrelja,  zlonamjerno interpretirana njegova izjava u jednom mediju. 

Nedjeljni Jutarnji list objavio je kako im je Hrelja rekao da nema problem podržati Vladu koja će zauzvrat riješiti određene probleme umirovljenika te da je iz HDZ-a "dobio signale za razgovor".

Hrelja u priopćenju napominje kako politika HSU-a nije ni na koji način pridonijela političkoj krizi, niti HSU ima namjeru sudjelovati u rješavanju problema koje su "stvorili drugi akteri". 

Pozivao je sve relevantne subjekte da energiju usmjere na rješavanje konkretnih životnih problema, a ne na tendenciozne i neprofesionalne interpretacije kojima je cilj narušavanje povjerenja u državne institucije.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (HDZ) ranije u nedjelju nije otkrio hoće li HDZ, u nastojanju da osigura dovoljno ruku za potvrdu četiri nova ministra, surađivati i sa Silvanom Hreljom iz HSU-a, strankom, partnerom SDP-a i HNS-a.

"U ovom trenutku ne bih želio ići dalje od konstatacije da će sve biti poznato nakon drugog kruga lokalnih izbora. Razgovara se s određenim strankama, s određenim saborskim zastupnicima, cilj nam je formirati vladajuću većinu u Saboru", izjavio je Jandroković nakon što se, u okviru manifestacije Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora, susreo s građanima.

Opetovao je da HDZ ne bježi od izbora, no da drži kako, s obzirom na trošak i vrijeme koje bi uzeli novi parlamentarni izbori, treba još jednom pokušati razgovarati s političkim strankama u Hrvatskom saboru.

"Bolje je još jednom otvoriti raspravu unutar postojećeg saziva Sabora, formirati većinu da Vlada može nastaviti s radom", rekao je Jandroković.


09:47 - Po pitanju podrške aktualnoj Vladi Andreja Plenkovića i prijevremenih izbora lijeva koalicija predvođena SDP-om izgubila je jednog saveznika. Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) ne želi prijevremene parlamentarne izbore i podržat će nove ministre koje će Andrej Plenković početkom lipnja predložiti Saboru.

Doduše, HSU ima samo jednog zastupnika u Saboru, predsjednika stranke Silvana Hrelju, ali u aktualnom omjeru snaga svaki je glas bitan. Zadrži li HDZ na svojoj strani sve zastupnike koji su glasali protiv opoziva ministra financija Zdravka Marića i dali podršku Gordanu Jandrokoviću u izboru za novog predsjednika Sabora, to znači da će Plenkovićeva Vlada preživjeti s podrškom od 77 glasova (minimum je 76) - piše Jutarnji list.

Signali HDZ-a

- Novi izbori ne bi donijeli ništa novo. Živi zid bi mogao dobiti par mandata više, Most nekoliko manje, HDZ bi se raskolio na ultra desno i umjereno desno krilo, a naša koalicija SDP, HSS i HSU dobila bi nešto manje. HNS bi također dobio nešto manje. Ništa značajno ne bi se dogodilo i opet bismo se prebrojavali na isti način kako se to i sada radi - rekao je Hrelja.

Na pitanje je li ga tko iz HDZ-a zvao na razgovor Hrelja odgovara da je dobio signale za razgovor.

- Ja predstavljam biračko tijelo koje nema previše vremena za čekanje i nemam problem s tim da podržim Vladu koja će zauzvrat riješiti određene probleme umirovljenika, od dopunskog zdravstvenog, mirovinska pitanja i pitanja socijale - objasnio je Hrelja.

Premijer Plenković u jučerašnjem intervjuu Večernjem listu otvoreno je pozvao na suradnju HNS, HSS i IDS te poručio kako će imena četiri nova ministra biti dio dogovora o novoj suradnji.

Kao i do sada, iz IDS-a je dobio odbijenicu. - Koalicija s desnim strankama ne dolazi u obzir. Premijer Plenković lovi u mutnom. Ako nema većinu, neka raspiše izbore - rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Jambo za suradnju

Šef HSS-a Krešo Beljak danima ponavlja da pet zastupnika HSS-a neće osigurati novu većinu. No, član Predsjedništva HSS-a Stipe Gabrić Jambo misli drugačije i navodi niz razloga zbog kojih zemlji ne trebaju izbori, a među njima je i kriza u Agrokoru, te poručuje vodstvu stranke da dobro promisli prije nego što donese odluku o tome hoće li podržati Plenkovićevu vladu.

- HDZ nikada nije bio korektan prema HSS-u, no na Beljakovu mjestu ne bih rušio Vladu. No, legalist sam i ako vodstvo odluče drugačije, poštovat ću tu odluku - kaže Jambo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 16:06