StoryEditorOCM
Hrvatskaslobodnim stilom

Hrvoje Prnjak: Fatalne veze hrvatske politike

13. svibnja 2016. - 10:04

Politika i ljubav, pa čak ni prijateljstvo – ne idu zajedno. Evo, ako ne vjerujete meni, pitajte Zorana Milanovića, koji je svojedobno, upitan je li splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u njegovoj nemilosti, kako su to tada pisali neki mediji, odgovorio niječno, pa dodao: "Mi smo prijatelji, ali to je u politici manje važno. Baldasar je gradonačelnik Splita i jako nam je važan."

Bilo je to prije gotovo točno godinu dana, za boravka ondašnjeg premijera i dijela Vlade u Splitu. Danas stvari stoje bitno drukčije, tj. Baldasar je de facto najuren iz SDP-a, između ostaloga, kao razlog se spominju svjetonazorske razlike i "zastranjenja", a Milanović si je skočio u usta i zbog svojih nedavnih izjava, nakon unutarstranačkih izbora, kada je govorio da "neće biti revanšizma".

Doduše, lojalni mu SDP-ovci iz petnih se žila upinju dokazati da raspuštanje splitske organizacije nije nikakav revanšizam, traže se formalni izgovori za ovu "disciplinsku mjeru", ali ne ide im u prilog ni činjenica da je Baldasara, jedva tri dana nakon što je ovaj poslao vijenac i gradsku delegaciju na svečanost u povodu obljetnice osnutka Devete bojne HOS-a "Rafael vitez Boban", javno branio Ranko Ostojić, koji je u splitskom HNK-u tada tvrdio kako "duboko vjeruje da je Baldasar antifašist". Dakle, tada im Baldasarovo koketiranje s HOS-ovcima i nije bilo tako skandalozno.

Odgoda novog obračuna

No, kao što je vrijeme pokazalo, Baldasar je ipak proglašen utegom SDP-u, a kako se ne bi gubilo vrijeme na proceduralne zavrzlame, eventualne žalbe i sporove, raspuštena su sva tijela splitske organizacije. O konačnom dojmu, koji jasno sugerira da se i principijelnost u antifašističkoj agendi SDP-a ustvari koristi po potrebi – a to će reći da ono što danas nije sporno sutra može biti, i obrnuto! – ovih dana malo tko od slobodoljubivih novinara piše.

Iako se po "kratkom postupku" na Predsjedništvu SDP-a prošle subote pokušalo obračunati – zbog Facebook kritike isključenja Ivana Vlahovića, šefa Komadinina stožera u Požegi – i s Davorom Bernardićem, koji se, gle slučajnosti, također otprije ne nalazi na istoj valnoj duljini s Milanovićem.

No, prijedlog Zdravka Ronka ipak nije prošao, tj. nije stavljen na glasanje članova Predsjedništva, makar smo dojma da je nova disciplinska mjera u ovom slučaju – samo odgođena. Istina, pritom treba kazati da Bernardić zaista uživa podršku šireg broja SDP-ovaca iz Komadinine "struje", što se za Baldasara ipak ne može kazati, pogotovo ne izvan Splita. No, ovo zapravo i nije toliko priča o Baldasaru, koliko o "ljubavi u politici".

Ljubav s figom u džepu

Na sličnu se temu proteklih dana oglasio i čelnik Mosta Božo Petrov, rekavši kako oni "trenutno jesu u suradnji s HDZ-om, ali nisu u braku".

O toj burnoj izvanbračnoj vezi ne treba posebno trošiti riječi, i sami pratite gotovo svakodnevna prepucavanja, pa i međusobne optužbe partnera u izvršnoj vlasti. Ono što posebno brine jest činjenica da očito i jedni i drugi jednom rukom grle svoje saveznike, a drugom pokazuju figu.

Afera MOL pokazala je da je potreban samo povod da bi se krenulo u izvlačenje prljavog rublja, pa čak i zdravstvenih dosjea, što logično otvara pitanje – što još drže u rezervi, u slučaju da se odnosi još više zakompliciraju? Očito je riječ o vezi "do posljednjeg daha". Ili se ravnaju po onoj – do istrage, naše ili vaše!

Krajnji je ishod predvidljiv: Most i HDZ bi na kraju balade mogli izgubiti poziciju, tj. vlast. Ali što je još gore, dok god je tako, čini se da svi mi koji čekamo da netko napokon pokrene ovu ekonomiju do stope rasta koja će opipljivo promijeniti život u Hrvatskoj, gubimo vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2023 18:57