StoryEditorOCM
Hrvatskaobrazovanje sportaša

Hrvatski olimpijski odbor i Veleučilište Aspira nastavljaju uspješnu suradnju

Piše pr
15. svibnja 2024. - 09:00

Hrvatski olimpijski odbor i Veleučilište Aspira nastavljaju dugogodišnju suradnju koja sportašima omogućuje ostvarivanje profesionalne karijere, ali i studiranje na stručnom studiju Sportskog menadžmenta.

Cilj nastavka suradnje je poticanje vrhunskih sportaša na visoko obrazovanje u skladu s agendom Programa za održivi razvoj sporta do 2030. Naglasak je na važnosti dualne karijere, ali i na uvažavanju preporuka Međunarodnog olimpijskog odbora te drugih nadležnih tijela kada je riječ o ženama u sportu.

Interdisciplinarni program Aspirinog Sportskog menadžmenta pruža studentima stručna znanja, vještine i kompetencije za rad u sportskim organizacijama, klubovima, savezima, sportskim i marketinškim agencijama na rukovodećim ili administrativnim funkcijama, ali i aktivno potiče poduzetnički duh te pruža podršku u osnivanju vlastitih tvrtki.

Aspira je začetnik visokoškolskog obrazovanja sportaša. Još 2009. godine prvi puta je predstavila svoj program obrazovanja za sportaše, a od tada mnogi od njih su uz uspješnu sportsku karijeru, ostvarili sjajne rezultate i u onoj akademskoj: Martin Sinković, Leona Popović, Hrvoje Vejić, Marko Bijač, Marijo Možnik, Anđelo Šetka, Nikolina Ćaćić, Gabrijel Veočić su samo neki od njih.

Upravo zato, u petak, 10. svibnja, prigodno na Međunarodni dan tjelesne aktivnosti, u prostorima Hrvatskog Olimpijskog odbora u Zagrebu, održano je svečano potpisivanje sporazuma. Sporazum su potpisali dekan Veleučilišta Aspira, Alen Jerkunica te glavni tajnik HOO-a, Siniša Krajač, a potpisivanju su prisustvovali i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, kao i voditeljica Karijernog centra za sportaše u HOO-u, i hrvatska olimpijka, Snježana Pejčić.

Siniša Krajač, Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), ponosno je istaknuo dugogodišnju suradnju s Aspirom. Krajač je naglasio da su povratne informacije sportaša vrlo pozitivne, a studij im pruža obrazovnu širinu, upoznaje ih s europskim trendovima te pruža podršku u profesionalnoj sportskoj karijeri. Istaknuo je kako su sami sportaši u fokusu HOO-a te je važno da su oni zadovoljni, a osobito je pohvalio inicijativu Aspire o besplatnoj školarini za kategoriziranu hrvatsku sportašicu. Ovakve inicijative su hvalevrijedne jer omogućuju i nastavak djelovanja u sportskoj industriji.

Dekan Aspire dodatno je objasnio kako je njihova institucija prepoznala da je fleksibilnost u obrazovanju ključna za profesionalne sportaše te je u skladu s tim 2009. godine kreiran Pravilnik o statusu i posebnim uvjetima studiranja kategoriziranih sportaša koji im omogućuje prilagodbu sportskih i akademskih obaveza.

-Aspira već od svojih početaka potiče razvoj dualnih karijera sportaša za vrijeme ili nakon završetka sportske karijere. Važno je naglasiti kako sportaši ne žele da im se progleda kroz prste već samo trebaju fleksibilnost i to je ono što Aspira pruža, dodaje dekan Jerkunica.

Uvjeti studiranja su prilagođeni njihovim obvezama, odnosno pripremama i nastupima. - Ono što Aspira nudi studentima i sportašima je pohvalno. Omogućava sportašima dualnu karijeru te pruža tržištu visokoobrazovane, motivirane menadžere sa širokim rasponom znanja i vještina. - naglašava Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Dodaje kako nedostaje obrazovanog kadra za menadžere u sportu te je pohvalio Aspiru zbog njezine uloge u popunjavanju te praznine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 20:01