StoryEditor

HFP ponovno pokreće javne dražbe za Prava

Piše PSD.
22. prosinca 2008. - 11:04

Nakon godinu i pol stanke, Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) ponovno pokreće javne dražbe za prodaju dionica i udjela namijenjenih pokriću kapitalnih izdataka koje je država imala u obnovi ratom razrušenih područja, i to dražbom koja će se održati na Zagrebačkoj burzi od 12. do 16. siječnja 2009.

U danas objavljenom pozivu za tu dražbu na prodaju se nude dionice čak 112 tvrtki, a udjeli u njima kreću se od 0,01 do 95,54 posto, koliko iznosi ponuđeni udio u zagrebačkoj tvrtki Tempo.

Udjeli u tim tvrtkama nude se po početnoj cijeni u iznosu od 25 posto do nominalne vrijednosti udjela, dok će početna cijena za udjele u društvima koja su već prije nuđena na dražbama iznositi 10 posto od nominalne.

Riječ je o dionicama u državnom vlasništvu, odnosno iz portfelja HFP-a, Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka te Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Udjeli u tim tvrtkama kupuju se za tzv. Prava, kojima je država plaćala građevinskim tvrtkama koje su radile na obnovi.

Prava je izdano u protuvrijednosti od ukupno 1,04 milijarde kuna, od čega je do sada na 53 dražbe država iskupila 983,5 milijuna kuna, odnosno preostalo je Prava u vrijednosti od 61,13 milijuna kuna.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 05:58