StoryEditor
HrvatskaREZANJE SVIH DUŽNOSNIČKIH PRIMANJA ZA DESET POSTO NIJE SVE ‘POGODILO’

Hebrang: Odmah mi režite plaću

Piše PSD.
4. ožujka 2009. - 21:40

Kolika će biti ušteda u državnom budžetu od rezanja petstotinjak dužnosničkih plaća za deset posto koje je najavilo Predsjedništvo HDZ-a, još ne znaju ni u Banskim dvorima.

Dok se izračun još radi, nije također ni poznato hoće li biti kakvih dužnosničkih izuzetaka, odnosno hoće li se lista kresanja proširiti i na neke kategorije dužnosnika koje nisu obuhvaćene zakonom o dužnosnicima.

Primjerice župani i gradonačelnici nisu u toj kategoriji jer ih plaća lokalna samouprava, a mišljenje je u vlasti kako bi i oni trebali podnijeti teret krize.

- Nisu oni izolirani otok i trebali li pokazati mjere štednje, makar im Vlada ne može formalno rezati plaće – smatra HDZ-ov dužnosnik Vladimir Šeks.

Ja bih želio manju plaću već od slijedećeg mjeseca – veli predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang, zdušno zagovarajući plan kresanja plaća za 10 posto.

U dužnosničku ligu ne spadaju ni suci općinskih i županijskih sudova, dok bi suci Ustavnog i Vrhovnog suda najavljenim mjerama ostali kraći u prosjeku za 2000 kuna mjesečno. Sve zajedno, uštedjelo bi se 1,5 milijuna kuna mjesečno.

Najviše bi se smanjila plaća predsjednika Republike koji ima najveći državni koeficijent 9,30 i plaću od 29.000 kuna. Mesić bi ostao bez 2.900 kuna, a predsjednik Sabora Luka Bebić i premijer bez 2.367 kuna. Ministri bi u prosjeku ostali bez 2000 kun a koliko i saborski zastupnici.

HDZ sve odlučuje

Tajnik u Središnjem državnom uredu za upravu Antun Palarić još uvijek ne zna na koji će način Vlada provesti političku odluku koju je donijelo Predsjedništvo HDZ-a, no neslužbeno se doznaje kako ipak neće zadirati u Zakon o dužnosnicima, nego će donijeti uredbu kojom će se propisati da se osnovica za dužnosničke plaće umanjuje za deset posto.

Među dužnosnike kojima će se umanjiti dohodak spadaju i rektori sveučilišta, glavni državni revizor, guverner HNB-a, pučki pravobranitelj, državni tajnici, ravnatelji državnih uprava, zavoda i agencija. U glavnoj oporbenoj stranci, SDP-u ironično poručuju kako su zadovoljni što je napokon “njihov prijedlog koji još od siječnja stoji u saborskoj proceduri, prihvaćen”.

- Mi ćemo od danas sve svoje prijedloge davati u središnjicu HDZ-a, a ne u Sabor, jer koliko vidimo HDZ odlučuje i umjesto Vlade i umjesto parlamenta. Bilo bi vrlo zanimljivo čuti gospođu Jadranku Kosor koja se puna tri mjeseca upirala u hrvatskoj javnosti objašnjavajući kako bi smanjenje plaće saborskih zastupnika stvari značilo poremećaj unutar sustava. Nas zanima što se sada promijenilo – zapitala je Milanka Opačić (SDP).

Jadranka Kosor naknadno je odgovorila da je dobro da SDP, ako ima nekakav dobar i pametan prijedlog, pošalje HDZ-u jer se tako može postići konsenzus. Dodala je da su, kada je SDP vodio Vladu, ključne odluke bile donošene na Iblerovu trgu.

Iako dio dužnosnika smatra da bii sucima trebale biti smanjene plaće, predsjednik sudačke udruge Đuro Sessa upozorava kako Vlada može rezati plaće dužnosnicima koje bira politika i imenuje Vlada i Sabor, ali ne i njima.

- Bilo bi nelogično da,primjerice, novim uskočkim sucima dižu plaće, a onda ih odluče rezati - tumači Sessa.

anita belak krile

Mesić: Važna je poruka

Pitanje smanjenja plaća državnih dužnosnika je razvikano. Više tu radi o poruci, a vlastiti primjer uvijek je najbolja agitacija – kazao je predsjednik Stjepan Mesić.

N. L.

HSS: Smanjite 15 posto

Mi u HSS-u želimo dijeliti sudbinu građana i realno bi bilo i smanjenje od 15 posto – smatra haesesovac Stanko Grčić.

Bandić: Ista sudbina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić još ne razmišlja o smanjenju plaća, iako je spreman to učiniti. Mi dijelimo sudbinu svih...

 

#RECESIJA

Izdvojeno

02. lipanj 2020 20:21