StoryEditor

HDZ ima 3% veću podršku nego 2006., a SDP 14 posto

Piše PSD.
29. studenog 2010. - 12:20
U izbornu godinu i borbu za treći mandat HDZ i Jadranka Kosor ulaze s puno lošijih pozicija nego što je to bilo kada je stranku i Vladu vodio njezin prethodnik Ivo Sanader.

Krajem studenoga iduće godine imat ćemo, po svemu sudeći redovne izbore, a točno godinu dana prije njih Vladine poteze, pokazuju istraživanja agencije Ipsos Puls koje prenosi Jutarnji list, podržava samo 17 posto građana, dok je 2006. odluke Vlade kojoj je na čelu bio Sanader podržavala četvrtina birača. Niti tada situacija za tadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a nije bila sjajna, ali je ipak bila bolja nego sada.

No, ne treba zanemariti činjenicu da se tada ništa nije znalo o korupcijskim aferama HDZ-ovih dužnosnika, gospodarska situcija bila je neusporedivo bolja, pa se u proračunu nije moralo štedjeti već su uvođeni novi poticaji u poljoprivredi, besplatni udžbenici, sa sindikatima je potpisan sporazum o rastu plaća u iduće tri godine po šest posto... Ukratko, imalo se novca i trošilo ga se za kupovanje naklonosti birača, što je HDZ-u i donijelo drugi mandat.

Danas je situacija sasvim drugačija - Vladi vjeruje manje od 50 posto birača HDZ-a, a poteze Banskih dvora ne podržava ukupno pet posto birača, pa će treći uzastopni mandat biti puno teže osvojiti nego što je to bilo prije četiri godine. Za građane se, međutim, ono najvažnije nije promijenilo - kao i prije četiri godine najvažnijim problemima ocjenjuju nezaposlenost te mito i korupciju.

Premda Ivo Sanader nikada nije imao rejting kakav je u svojem najsjajnijem periodu u veljači ove godine dosegnula njegova nasljednica kojoj je tada pozitivne ocjene davalo čak 77 posto birača, bivšeg premijera 12 mjeseci prije izbora podržavalo je 44 posto građana. A to je za 11 posto više nego što sada dobiva Jadranka Kosor.

Njezina popularnost bila je na vrhuncu nakon što je Sanadera izbacila iz stranke, a posljednjih mjeseci, kada gotovo svakodnevno iz USKOK-a cure optužbe koje upravo njega teško terete za korupciju, rejting predsjednice Vlade nezaustavljivo pada pa je listopadu na njenoj strani bilo tek 29 posto birača.

I birači HDZ-a svojoj Vladi nisu toliko naklonjeni kao 2006., kada je njih više od 60 posto podržavalo poteze Banskih dvora, danas ih Vladu podržava 47 posto.

U protekle četiri godine, sudeći prema istraživanjima, najviše je profitirao SDP. Dok je HDZ samo nekoliko postotaka lošije kotirao među biračima u studenome 2006. nego u studenome ove godine, rejting najveće oporbene stranke gotovo je udvostručen.

(jl)
#HDZ#SDP

Izdvojeno

30. svibanj 2020 01:39