StoryEditorOCM
Hrvatskaudarni vikend

Gužva u splitskoj luci, kilometarske kolone na cestama od jutra, povremeno se zatvaraju tuneli na A1

Piše JL
3. kolovoza 2024. - 16:48

Kilometarske kolone od ranih jutarnjih sati, gužve na naplatnim kućicama, u trajektnim i zračnim lukama, obilježile su i ovaj prometni vikend.

Na zagrebačkoj obilaznici u subotu ujutro kolona prema naplatnim kućicama u Lučkom dosezala je u jednom trenutku i 18 kilometara, i u koloni se vozilo sve do Bosiljeva. Kako je izvijestio HAK, oko 14 sati na autocesti A1 privremeno je zbog sigurnosnih razloga prekinut promet u tunelima Brinje i Sveti Rok u smjeru Dubrovnika, zbog povećane gustoće prometa. Iza podneva pred naplatom Lučko u smjeru mora nije više bilo dužih čekanja. Od ponoći do 14 sati kroz naplatne kućice na Lučkom prošlo je 28.500 vozila, javlja Jutarnji.

Zbog prometne nesreće između čvorova Žuta Lokva i Otočac, na 127. km u smjeru Dubrovnika, vozilo se usporeno po dva prometna traka.

Gužva u splitskoj luci

Nevjerojatne 142 tisuće putnika proći će ovog udarnog vikenda kroz splitsku Zračnu luku Sv. Jeronim i Trajektnu luku.

Voditelj Službe prihvata i otpreme putnika splitske Zračne luke Sv. Jeronim Mate Melvan rekao je da su prošli i ovaj vikend dva najudarnija vikenda u godini. Kroz zračnu luku tako će i ove subote i nedjelje sletjeti i poletjeti 230 zrakoplova.

- Očekujemo 230 zrakoplova i između 58 i 59 tisuća putnika u oba pravca. Promet se odvija redovito, osjeti se taj intenzitet, a i temperature su malo pale, pa je lakše - izjavio je za Hinu Melvan.

To da je veliki priljev putnika i u Trajektnoj luci još od petka, a tako će biti i u subotu, te nedjelju, potvrdila je koordinatorica Jadrolinije Jelena Ivulić, koja je rekla kako očekuju više od 83 tisuće putnika i preko 17 tisuća vozila.

- Imali smo dvije dodatne linije prema Supetru, a očekujemo da će dodatne linije biti potrebne i danas. I ostale linije dosta su dobro popunjene. Primjerice, Starigrad, Korčula, Vis, Vela Luka. Dosta je pojačan promet, a vozila konstantno pristižu. Ovo je pravi i uobičajeni prvi udarni vikend u kolovozu - zaključila je na kraju Ivulić.

Pred naplatom Rupa u smjeru Rijeke kolona je bila duga oko 1 km, a povećana je bila gustoća prometa između Rupe i Šmrike u smjeru Krka, te na staroj karlovačkoj cesti u oba smjera.

Lučko usko grlo

U povodu praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju (osim na autocestama i državnoj cesti DC1) bit će i u nedjelju, 4. kolovoza, od 12 do 23 sata, te u ponedjeljak, 5. kolovoza, od 14 do 23 sata. Prema podacima policije, u Republiku Hrvatsku do 3. kolovoza ušlo je ukupno 145.969 putnika i 56.486 prometnih sredstava svih vrsta. Međutim, stvarni broj puno je veći, s obzirom na to da se ulaskom Hrvatske u schengenski prostor više ne registriraju putnici i vozila jer više nema granične kontrole, već je ona samo na vanjskim granicama EU, pa je stvarni broj putnika i vozila koji borave u Hrvatskoj puno veći.

I ovog vikenda, jednog od najudarnijih u ovoj turističkoj sezoni, zagrebačka obilaznica i naplatne kućice Lučko bile su usko grlo zbog velikog priljeva vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 16:50