StoryEditor
HrvatskaSTIŽU OSUDE SA SVIH STRANA

Policija pratila glavnog državnog odvjetnika Bajića i novinare; Grbić: Nisam potpisao nikakav nalog; Ostojić: Trenutno nemam podatke

Piše PSD.
13. prosinca 2012. - 09:55
U drugoj polovici prošle godine, pred same parlamentarne izbore, bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić naložio je tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara, otkriva Novi list.

Bajića i novinare policija je nadzirala direktnim praćenjem te izlistima telefonskih kontakata. Formalni razlog tadašnji ravnatelj Grbić je našao u izvidima oko curenja podataka tijekom istrage nad HDZ-om u slučaju Fimi medija.

Ovo je prvi zabilježeni slučaj da je netko naredio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika. Izvješće o ovoj akciji nikada nije predano DORH-u i USKOK-u. 

Prema informacijama Novog lista, koji su potvrđeni s najviših pozicija, sve je počelo nakon 15. srpnja prošle godine, kada je Večernji list, a u rujnu i Jutarnji list, objavio transkripte dijelova iskaza bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević.

Državno odvjetništvo tada kurtoazno, kao i u nekoliko navrata prije toga, pokreće istragu zbog curenja informacija. No, tu istragu koristi tadašnji ravnatelj policije da za četiri novinarke i samog glavnog državnog odvjetnika zatraži mjere nadzora. Nakon objave u Jutarnjem, istraga se proširuje na još četiri novinara.

Zajedničko svim nadziranim novinarima i urednicima bilo je to da prate aferu Fimi medija u svojim redakcijama.

U Ministarstvu unutarnjih poslova u studenom 2011. godine održan je i radni sastanak na kojem se raspravljalo o mogućnosti uhićivanja nekih od novinara koji su bili pod mjerama nadzora, piše Novi list.

Sam Tomislav Karamarko, koliko je poznato, nije sudjelovao na radnom sastanku, što je na kraju možda bilo i ključno da se odustane od uhićenja novinara, piše Novi list.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

PSD

Grbić: Nikakav nalog o uhođenju državnog odvjetnika nisam potpisao

Bivši ravnatelj policije Oliver Grbić negirao je potpisivanje naloga o uhođenju državnog odvjetnika i novinara.

- Policija je u to vrijeme provodila mjere kako bi utvrdila tko medijima odaje podatke iz tajnih istraga. U šest mjeseci istrage u cjelosti je iscurilo 20 uskočkih iskaza što je bilo evidentno kršenje zakona. Moram napomenuti da niti jedan od tih iskaza nije bio u posjedu policije. Priče o tome da je policija namjeravala privoditi novinare su glupost. Policija je radila svoj posao, tvrdi za Index bivši ravnatelj Grbić.
Ostojić: Nemam podatke o slučaju praćenja Bajića

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da ne može govoriti o slučaju navodnog tajnog praćenja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara po nalogu bivšeg glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića jer "trenutno ne raspolaže podacima".

"U ovom trenutku ne raspolažem s podacima da bih vam bilo šta mogao odgovoriti", kazao je ministar Ostojić novinarima nakon otvaranja Četvrte konferencije Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa.

Na pitanje novinara hoće li pokrenuti istragu, rekao je da je će odgovor na to pitanje dati Ravnateljstvo policije.

(H)
Kajin: To je banditizam par exellence! 

Za IDS - ovca Damira Kajina inače člana saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nema nikakve sumnje kako je policija pratila Bajića i novinare po nalogu tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, piše Jutarnji.hr.

- Naučili smo da represivno obavještajnim aparatom upravlja HDZ koji prisluškuje opoziciju i novinare. Sada je prvi puta da se prati glavnog državnog odvjetnika. To je banditizam par exellence! Budite sigurni da to nije rado Grbić na svoju ruku već po nalogu Karamarka, naglašava Kajin koji međutim od odgovornosti amnestira tadašnju premijerku Jadranku Kosor.

- Ona je u to vrijeme bila premijerka, ali je nisu previše zarezivali, kaže Kajin.
Kregar: Nigdje u svijetu policija ne prati državnog odvjetnika

Ako je istina da je policija pratila glavnog državnog odvjetnika i osam novinara onda je to povratak u devedesete – izričit je predsjednik saborskog odbora za pravosuđe prof. Josip Kregar. Nema dvojbe, kaže Kregar, da se radi o zlouporabi policijskog sustava. Posebno skandaloznim smatra to što je pod policijskom nadzorom bio i glavni državni odvjetnik, prenosi Jutarnji.hr.

- Nigdje u svijetu policija ne prati državnog odvjetnika. Jer on je osoba od najvećeg povjerenja zaštite od najvećih pritisaka na nezavisnost pravosuđa. Naime, nezavisno sudstvo ne odnosi se samo na sud koji je posljednji u lancu istrage nego osobito na glavog državnog odvjetnika i na sve one koji pripremaju optužnice – objašnjava Kregar. Posao policije nije, tvrdi, da daje naloge za praćanje državnog odvjetnika, već da oni postupaju po njegovom nalogu. Kregar tvrdi kako otkrivanje otkuda cure podaci iz tajnih istraga nikako ne može biti razlog policiji da prati državnog odvhetika.

- Bajić ne može biti osoba koju se može zakonito istraživati radi otkrivanja tajnih podataka budući da je upravo on osoba koja određuje koji će podaci biti tajni – dodaje. Skandalozno je, smatra Kregar i što su se pod nadzorom policije našli i novinari.

- Jer ako je točno da su praćeni novinari onda se radi o sustavnom pokušaju zataškavanja istine i ozbiljnom ugožavanju prava na širenje informacija i slobodu izražavanja – kaže Kregar.

Za njega nema nikakve dvoje tko je odgovaran za ovu aferu.

- Onaj tko je dao nalog da se ti ljudi prate – naglašava. Nije međutim želio prejudicirati stoji li iza svega Tomislav Karamrko koji je u to vrijeme bio ministar unutranjih poslova.

- Klupko se počelo odmotavati i sigurno će se otkriti tko je dao nalog i tko je odgovoran – procjenjuje Kregar.
item - id = 188113
related id = 0 -> 279514
related id = 1 -> 264633
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 15:32