StoryEditor
Hrvatskaponovno u zatvor

Glavaš stigao u Remetinec: na putu prema zatvoru počeo štrajk glađu

Piše PSD.
5. ožujka 2015. - 15:20
14.20 - Nešto prije 14 sati u istražni zatvor u Remetincu doveden je Branimir Glavaš koji je, nakon odluke Vrhovnog suda da mu se odredi istražni zatvor, uhićen u četvrtak prijepodne u Osijeku.

12.22 - 
 Glavaš štrajka glađu: Obrana grada Osijeka je čista kao suza 

Branimir Glavaš, nepravomoćno osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., uhićen je u četvrtak prijepodne i odveden u istražni zatvor u zagrebačkom Remetincu.

Oko 11,20 sati Glavaš je bez lisica na rukama, u pratnji četvorice policajaca, izišao iz svoga stana na Preradovićevom šetalištu u Osijeku, i policijskim vozilom krenuo prema zagrebačkom zatvoru u Remetincu.

Novinarima je izjavio da pravnu bitku nastavljaju njegovi odvjetnici, a da će svoju poruku staviti na Facebooku, na kojemu je, u međuvremenu, objavio da počinje sa štrajkom glađu. U poruci na društvenoj mreži ustvrdio je da mu jedino to preostaje kao način borbe i prosvjeda protiv "desetogodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama".

Budući da su njegovi odvjetnici najavili ustavnu tužbu, na upit novinara što očekuje od Ustavnog suda kratko je kazao kako očekuje da poštuje Ustav i međunarodne konvencije o ljudskim pravima, "ili neka se raspusti".

Na Facebooku je također objavio da ga hrvatsko pravosuđe uhićuje već šesti puta, te da se "upravo događa još jedan pravni presedan u njegovu desetgodišnjem političko-pravosudnom progonu".

Najavljuje i da ne odustaje od borbe za dokazivanje svoje nevinosti pred "politički instrumentaliziranim pravosuđem".

Ustvrdio je da je "obrana grada Osijeka čista kao suza" i da se branitelji nemaju čega stidjeti.

11:30 - 'Marica' je već krenula prema Zagrebu

Branimir Glavaš je u pratnji policajaca izveden iz zgrade i ispraćen u 'maricu'. Vozilo je krenulo prema Zagrebu i zatvoru u Remetincu, piše Jutarnji.


9:45 - Na stranicama Vrhovnog suda jutros je objavljeno rješenje u kaznenom postupu protiv Branimira Glavaša.

'Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske na sjednici održanoj 2. ožujka 2015. donijelo rješenje kojim je prihvaćena žalba državnog odvjetnika, preinačeno je pobijano rješenje na način da je protiv optuženog Branimira Glavaša određen istražni zatvor iz osnove u članku 123. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku („Narodne novine“ broj 152/08., 76/09., 80/11., 91/12. – Odluka Ustavnog suda, 143/12., 56/13., 145/13. i 152/14 – dalje u tekstu: ZKP/08) koji istražni zatvor po tome rješenju može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju je optuženi Branimir Glavaš nepravomoćno osuđen'.

Branimir Glavaš je u razgovoru za N1 televiziju kazao kako je 'ovo sve skupa jedna velika farsa' te kako su 'ovo zadnji trzaji moga progona'.

A odvjetnik Branimira Glavaša, Dražen Matijević, izjavio jenovinarima u četvrtak ujutro u Osijeku da još nije dobio rješenjeVrhovnog suda RH, kojim je njegovom branjeniku navodno određen istražnizatvor, niti mu je poznato je li policija zaprimila sudski nalog zaGlavaševo privođenje.

Neposredno pred ulazak u Glavašev stan uOsijeku, Matijević je okupljenim novinarima izjavio da će tužbuUstavnom sudu podnijeti čim zaprimi rješenje Vrhovnoga suda.

Ocijenio je kako je ovo novi presedan u postupku protiv Glavaša,u kojem se već dogodilo nekoliko presedana, poput onoga da se čovjekakoji tvrdi da je počinio više ubojstava, prevodi u status krunskogsvjedoka, što je, ističe odvjetnik Matijević, suprotno zakonu.

Kao presedane Matijević navodi i nepravomoćnu presuduzagrebačkog Županijskog suda koja, kako kaže, "ne priznaje RepublikuHrvatsku", pravomoćno potvrđivanje takve presude, te najnoviji presedan"da se ide u zatvor temeljem nepravomoćne protustavne presude".

Na tvrdnju novinara da je odluka Vrhovnoga suda o određivanjuistražnog zatvora Branimiru Glavašu donesena u tajnosti, a u javnostjučer naknadno "procurila" zbog bojazni da bi Glavaš ponovno mogaopobjeći - odvjetnik Matijević je rekao da "s Vrhovnog suda ništa ne možeslučajno procuriti" i da je "sve ovo tempirano".

U Glavašem stanu u Osijeku od jutros se okupljaju članoviHDSSB-a, a nešto poslije 7 sati došao je i predsjednik HDSSB-a DraganVulin. Pred Glavaševim stanom se nalaze i brojne novinarske ekipe.

Odluka Vrhovnog suda, kako su u srijedu prenijeli mediji,uslijedila je nakon što se zagrebačko Županijsko državno odvjetništvožalilo na odluku Županijskog suda u Zagrebu. Taj je sud, naime, ranijeodbio zahtjev tužiteljstva za određivanjem istražnog zatvora za Glavašakoji je pušten iz zatvora u Mostaru nakon siječanjske odluke Ustavnogasuda.

Ustavni sud je 12. siječnja djelomično usvojio Glavaševu ustavnutužbu te ukinuo pravomoćnu presudu za slučajeve "garaža" i "selotejp" ipredmet vratio Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Tužiteljstvo je nakon toga, krajem siječnja, zatražilo istražnizatvor za Glavaša, tumačeći kako je, nakon što je Ustavni sud ukinuopravomoćnu presudu, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojomje Glavaš zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorskukaznu dulju od pet godina. Po nepravomoćnoj odluci, Glavaš je zbogzločina nad srpskim civilima u ratnom Osijeku osuđen na deset godinazatvora, a Vrhovni je sud tu kaznu smanjio na osam godina.

PSD, H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 12:11