StoryEditor
HrvatskaSLUČAJEVI GARAŽA I SELOTEJP

Glavaš mora iza rešetaka: Dobro, neka policija dođe, kod kuće sam!

Piše PSD.
4. ožujka 2015. - 19:28
Branimir Glavaš ipak će ići u istražni zatvor. Odlučilo je tako vijeće Vrhovnog suda RH usvojivši žalbu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva na odluku nižeg suda koji je smatrao da nema razloga da se Glavašu ponovno odredi istražni zatvor.

Vrhovni sud svoju je odluku u srijedu dostavio Županijskom sudu u Zagrebu, potvrđeno je Jutarnjem listu s tog suda, koji je potom naložio policiji da Glavaša odvede u zatvor u Remetincu.

Branimir Glavaš u trenutku kada smo ga kontaktirali još nije bio upoznat, kako nam je rekao, s odlukom Vrhovnog suda.

- Nema što komentirati. Ne znam za odluku, ali znam da je to teoretski mogao biti jedan od ishoda. Evo upravo sam došao doma. Tu sam u Osijeku i čekam nalog suda ili, ako je takva odluka, da policija dođe po mene - kratko nam je rekao Glavaš u srijedu rano poslijepodne.

Cijeli novi zaplet priče oko slučaja Glavaš krenuo je nakon odluke Ustavnog suda od 12. siječnja ove godine, kojom je djelomično usvojena Glavaševa ustavna tužba, te je ukinuta pravomoćna presuda u slučajevima poznatima kao garaža i selotejp, a predmet je vraćen Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Branimir Glavaš najprije je prvostupanjskom presudom zagrebačkog Županijskog suda 2009. bio osuđen u spomenutim slučajevima na ukupno deset godina zatvora za ratni zločin 1991. godine u Osijeku. Ujedno mu je bi određen pritvor jer je za kaznu veću od pet godina zatvora pritvor obligatoran. Glavaš je u vrijeme izricanja presude napustio RH i otada se nalazio u BiH. Vrhovni sud mu je 2010. kaznu smanjio na osam godina zatvora.

Tu mu je kaznu potvrdio i nadležni sud u BiH. Glavaš je potom u zatvorima u Sarajevu, Zenici i na koncu Mostaru proveo ukupno četiri i pol godine, dok je ranije, za vrijeme trajanja postupka u Zagrebu, proveo u pritvoru oko deset mjeseci.

Nakon spomenute odluke Ustavnog suda, Glavaš je u BiH pušten iz zatvora, gdje je uskoro i ispunjavao uvjete za izlazak na uvjetnu slobodu. No, tada se pokrenulo pitanje pritvora, odnosno po novom ZKP-u istražnog zatvora za Glavaša. Nadležni sudac Županijskog suda smatrao je da protiv Glavaša, sukladno odluci Ustavnog suda, egzistira prvostupanjska presuda s kaznom većom od pet godina, pa tako i obligatorni istražni zatvor.

Stoga je odmah za njim raspisao tjeralicu. Glavaševa obrana se žalila na tu odluku, a Izvanraspravno vijeće istog suda zaključilo je da je Glavašu prestao egzistirati istražni zatvor onoga časa kada je stupio na odsluženje kazne u BiH te je povučena odluka o raspisivanju tjeralice.

Tužiteljstvo potom ide s novim prijedlogom da se Glavašu odredi istražni zatvor, a Branimir Glavaš vraća se u Hrvatsku. Došao je i na sjednicu Izvanraspravnog vijeća koje je prije otprilike mjesec dana odlučivalo o tom prijedlogu državnog odvjetništva. I slobodno je otišao sa suda jer je Vijeće zaključilo da nema zakonskih razloga da ga se ponovno zatvori.

Vijeće Županijskog suda pritom se u prvom redu pozivalo na europsko pravo i praksu Europskog suda za ljudska prava, iz čega proizlazi, kako su obrazložili svoju odluku, da Glavaševo lišavanje slobode u novonastalim uvjetima ne bi više bilo zakonito nego proizvoljno.

Međutim, odlučujući o žalbi tužiteljstva na tu odluku Vrhovni sud zauzeo je drugačiji stav. Kako neslužbeno doznajemo, osnovni razlog zbog kojega je Glavašu određen istražni zatvor jest stav Vrhovnog suda da jednostavno egzistira obligatorni istražni zatvor zbog postojanja prvostupanjske osuđujuće presude na deset godina zatvora.

Ova odluka Vrhovnog suda je konačna i Glavašu preostaje samo da eventualno ponovno ide s ustavnom tužbom i po pitanju oduzimanja slobode.

Kada će Vrhovni sud ponovno razmatrati sam predmet protiv Branimira Gavaša za sada nije poznato. Zanimljivo je da su već za odluku o istražnom zatvoru troje sudaca Vrhovnog suda tražili da ih se otkloni, izuzme od obavljanja sudačke dužnosti u tom predmetu. Radi se o sutkinji Senki Klarić Baranović i sucima Marijanu Svedroviću i Branku Brkiću koji su 2010. sudjelovali u donošenju odluke u predmetu Glavaš. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin udovoljio je njihovim zahtjevima.

Matijević: Idemo na Ustavni sud

Odvjetnik Branimira Glavaša Dražen Matijević Hini je u srijedu navečer izjavio kako nije službeno zaprimio odluku Vrhovnog suda, ali da će, ako je informacija o odluci Vrhovnoga suda točna, svakako nastojati osporiti takvo rješenje tužbom Ustavnom sudu.

U izjavi Hini Matijević je kazao kako, po njegovim saznanjima, ni zagrebački Županijski sud, u ranim popodnevnim satima, još nije imao informaciju o tome, niti ju je zaprimila obrana kao stranka u postupku, ali, kako kaže, poznavajući praksu da se takve informacije najprije plasiraju u javnost, moguće je da je informacija točna.

Dodao je kako će, ako službeno zaprimi takvo rješenje Vrhovnog suda, svakako uslijediti tužba Ustavnom sudu, s ciljem osporavanja odluke o određivanju istražnoga zatvora.

Glavaš otišao u Baranju na predizborni skup HDSSB-a

Nešto prije 19 sati Branimir Glavaš izašao je iz zgrade na Preradovićevom šetalištu gdje stanuje i u društvo stranačkog kolege i saborskog zastupnika Ivana Drmića zaputio se u Baranjsko Petrovo Selo.

- Ništa nas neće omesti da pobijedimo. Idem na stranački skup, a vi mi se možete pridružiti - rekao je predstavnicima medija koji su bili ispred njegove zgrade.

Glavaš je otišao na predizborni skup njegova HDSSB-a za nedjeljne prijevremene izbore u Općini Petlovac.

(JL), (H), N. Patković
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 12:11