StoryEditor

FOTO Branitelji krenuli autobusima na prosvjed u Haag

Piše PSD.
23. rujna 2011. - 12:58
NAJNOVIJE

Autobusi prepuni branitelja i ostalih putnika koji žele sudjelovati na prosvjednom skupu u Haagu 24. rujna, krenuli su u petak ujutro sa zadarskog i splitskog autobusnog kolodvora.

Mnoštvo Zadrana došlo je pozdraviti putnike za Haag, među njima i Željko Dilber, najbliži prijatelj Ante Gotovine.

- Osobno podržavam ovaj prosvjed. Smatram da je vrijeme da se nakon deset godina čuje „glas naroda“. Ne mislim da će prosvjed nešto drastično promijeniti, ali će skrenuti pozornost nekim svjetskim čimbenicima, a možda i haaškim dužnosnicima, da ozbiljnije preispitaju optužnicu. No skup ima smisla samo ako bude dostojanstven i lišen bilo kakvih političkih konotacija - rekao je Dilber.

Goran Burčul, vođa puta i predsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca Zadarske županije je kazao da u Haag ne putuje samo zbog podrške generalima, nego stoga što je iznimno važno da se ukaže na neodrživost teze o „udruženom zločinačkom pothvatu“, kao i da se apostrofira obrambeni rat, a ne „sukob u devedesetima“.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera u zadarskom Gradskom vijeću Nediljko Pavlović pozdravio je „sve branitelje koji su otišli na prosvjed u Hag dati podršku našim generalima“.

Pavlović je posebno pozdravio generale Gotovinu i Markača koji su sudjelovali u obrani zadarskog područja.

Njegovom se pozdravu priključio i gradonačelnik Zvonimir Vrančić naglašavajući da je Grad Zadar pomogao organizaciju i odlazak branitelja i građana u Haag. Želim da iskažu svoju podršku na normalan i civiliziran način i pokažu da Hrvatska stoji uz svoje junake, rekao je Vrančić.

Foto: Jure Mišković i Nikola Vilić/ CROPIX


NAJAVA

- Šest autobusa krenut će iz Zadra prema Den Haagu u petak ujutro. U Zadru se pozivu Hrvatskog svjetskog kongresa za održavanjem mirnog prosvjeda u znak podrške zatočenim generalima odazvalo oko 150 branitelja, pa smo se organizirali u tri autobusa. U Splitu je odaziv jednak, tri autobusa iz Splita kreću u sedam sati ujutro prema zadarskom kolodvoru, gdje ćemo se sastati. Svi zajedno ćemo tada krenuti u Haag, putovanje će trajati oko 24 sata - kazao je Boris Mužanović, predsjednik zadarske podružnice braniteljske udruge „Zavjet“, koordinatora za organizaciju puta iz Hrvatske.

Prije polaska će se na zadarskom Autobusnom kolodvoru braniteljima obratiti fra Branko Lovrić, župnik u župi Rođenja Sv. Ivana Krstitelja na Relji u Zadru.
Osim donacija, zadarski branitelji su za put u Haag dobili 30.000 kuna i od Zadarske županije.

U Haag se putuje i iz drugih hrvatskih gradova, u manjem broju nego iz Zadra i Splita, a iz Udbine do Haaga na motorima voze članovi Zajednice Moto klubova Veterani Croatia iz Zagreba, pod motom „Jaši za hrvatske vitezove - 2011.“
Svi koji žele uživo pratiti tijek prosvjeda mogu to napraviti preko web stranice Udruge „Zavjet“.

- Imat ćemo prijenos uživo na našoj stranici www.zavjet.hr, zahvaljujući suradnji sa braniteljskim portalom iz Knina - rekao je Mužanović.

Prosvjed na središnjem haaškom trgu Plein počinje u subotu u 14 sati.

Govornici u Haagu

Definirani su govornici na prosvjedu: biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović, dopredsjednik braniteljske udruge „Zavjet“ Marko Lukić, redatelj i ratni snimatelj, dragovoljac Domovinskog rata Petar Malbaša, dopredsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa za Europu Mijo Marić, te Snježana Maljak iz Hrvatskog društva logorašica.

Kroz program će voditi pjesnik Ante Nadomir Tadić-Šutre, te Katarina Pavičić, dijete hrvatskog branitelja iz Škabrnje. Za glazbu se brine folkloraški zbor HKM Mülheim-Duisburg, te klapa „Berlin“.

LADA KALMETA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 09:31