StoryEditorOCM
Hrvatskaizmjene zakona

Fali nam liječnika, ali zato je stomatologa puna burza rada: ‘Produžavanje radnog vijeka stvorit će još veću gužvu‘

Piše Ivica Marković
17. ožujka 2023. - 09:41

Jučer je u Saboru ministar zdravstva RH Vili Beroš predstavio konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a državni tajnik Tomislav Dulibić predstavio je izmjene i dopune Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti postoji prijedlog, o kojemu će se glasovati danas, da se promijeni odredba s privatnim ugovornim ordinacijama (koncesionarima) koji bi u budućnosti mogli u mirovinu, ako to budu htjeli, otići sa 68 godina života.

- Do sada im je radni vijek po sili zakona završavao sa 65 godina života. A, sada će, ako to budu htjeli, moći u mirovinu sa 68 godina. Ni to ne bi trebalo biti sporno, jer liječnika (pedijatara, ginekologa, obiteljskih liječnika...) u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje. No, ta izmjena Zakona nama ravnateljima Domova zdravlja stvarat će velike probleme u trenutku kada budemo morali raspisivati specijalizacije za mlade liječnike - govori dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ).

Problemi sa specijalizacijom

O kojem se problemu radi, Rađa nam je pojasnio.

- Kako će bilo koji ravnatelj DZ moći planirati specijalizacije, kada neće znati kada mu liječnik (koncesionar) ima namjeru otići u mirovinu? Naime, sada smo znali da kada neki liječnik navrši 60 godina života, mi moramo raspisati specijalizaciju, kako bi, kada on navrši 65 godina života i kada mora otići u mirovinu, na njegovo mjesto došao mladi liječnik koji je upravo završio specijalizaciju.

Po novome, ako bude usvojeno, liječnik (koncesionar) će moći ići u mirovinu sa 65 godina, ali i sa 66, 67 ili 68 godina ako želi nastaviti raditi. I sada, recimo, neki od njih kaže da će u mirovinu sa 65 i ja kao ravnatelj DZ SDŽ raspišem specijalizaciju za njegovo mjesto. Međutim, nakon pet godina taj se liječnik zbog svojih životnih okolnosti predomisli i kaže da će raditi do svoje 68. godine. I što će tada raditi liječnik koji je specijalizirao za tu “njegovu” ambulantu? Biti na čekanju sljedeće tri godine - pita se dr. Rađa.

image

Dr. Marko Rađa
 

Vladimir Dugandzic/Cropix

Postoji i drugi problem.

- Zamislite da mi liječnik (koncesionar) kaže da će on ostati raditi do 68. godine života i mi u DZ SDŽ raspišemo za “njegovu” ambulantu specijalizaciju kada on navrši 63 godine, kako bi taman kada on navrši 68 godina, specijalizant “uskočio” na njegovo mjesto.

Rijetki natječaji

No, liječnik ipak s navršenih 65 godina vidi da mu je “puna kapa svega” i odluči otići u mirovinu. I što da onda mi u DZ-u radimo kada specijalizant za “njegovu” ambulantu ima još tri godine specijalizacije - ponovno se pita dr. Rađa.

Osim ovog problema pojavljuje se i treći problem, a to je onaj s doktorima dentalne medicine, stomatolozima. Ako se usvoji ova promjena Zakona rada do 68. godine života, ne znam kada će se zaposliti ti doktori stomatolozi, kojih i sada ima mnogo na burzi rada.

Njih samo na Zavodu za zapošljavanje u Splitu ima 28 (raznih specijalizacija) i svi se oni, uvijek ili gotovo uvijek javljaju na rijetke javne natječaje koje raspisuje DZ SDŽ. Odnosno na te natječaje se javlja i više od 40 stomatologa budući da ih ima još nezaposlenih, ali koji tu i tamo rade po nekakvim zamjenama. Osim svih njih koji su još uvijek nezaposleni, svake godine s Medicinskog fakulteta u Splitu “izlazi” između 30 i 35 “gotovih” stomatologa koji također žele i traže posao.

I sada, ako bude usvojen prijedlog Zakona po kojemu liječnici mogu produžiti raditi tri godine do 68., ako to sami budu htjeli, postavlja se pitanje što će i gdje raditi mladi stomatolozi za te tri godine, koliko će se vjerojatno produžiti mogućnost rada stomatologa koji još uvijek rade. U te tri godine, koliko će im se omogućiti “duži rad”, s Medicinskog fakulteta u Splitu će “izići” između 90 i 105 “gotovih” stomatologa.

- Prema mojim saznanjima, svi ovi stomatolozi koji rade i kojima se bliži 65 godina života žele ostati raditi i nitko ili gotovo nitko od njih ne želi u mirovinu. U DZ SDŽ-a ima 75 ili 76 stomatologa, a Županiji ih ima ukupno 244. Siguran sam da 99 posto njih želi ostati raditi poslije 65. godine života. Primjera radi, ove godine njih četvero može u mirovinu, ali neće ići jer su već podnijeli zahtjev za produženjem. Što će biti s mladim liječnicima, stvarno ne znam - zaključuje dr. Rađa. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 07:09