StoryEditorOCM
Hrvatskatržište rada

Evo koji će se poslovi najviše nuditi u sljedećih pet godina, objavljen je veliki popis ‘in‘ i ‘out‘ zanimanja

Piše VIJESTI SD
27. veljače 2024. - 17:05
Grafikon Svjetskog gospodarskog foruma pokazuje u plavoj boji područja zanimanja koja će rasti, i u ljubičastoj zanimanja koja će se s vremenom izgubitiW E F

Svijet se brzo mijenja, a s njima i poslovi koji se nude ili traže. Ono što važi danas neće važiti i sutra. 

- Za sve koji stoje pred odlukom koji profesionalni put odabrati ili se prekvalificirati od ključnog značaja su analize trendova tehnološkog razvoja i digitalne revolucije. Prema detaljnom istraživanju i izvještaju "Future of Jobs", Svjetskog gospodarskog foruma, postoje pretpostavke o tome koja bi mogla biti tražena zanimanja i kompetencije u slijedećih 5 godina - piše Bug.

Predviđa se kako će, od svih vještina koje su trenutno potrebne na tržištu rada, samo njih 56 posto biti i dalje traženo. Ostalih 44 posto će zastarjeti.

Grafikon Svjetskog gospodarskog foruma pokazuje u plavoj boji područja zanimanja koja će rasti, i u ljubičastoj zanimanja koja će se s vremenom izgubiti.

image

Grafikon Svjetskog gospodarskog foruma pokazuje u plavoj boji područja zanimanja koja će rasti, i u ljubičastoj zanimanja koja će se s vremenom izgubiti

W E F

Digitalne vještine postat će ključne, pa se očekuje značajan rast potreba za njima u različitim industrijskim sektorima, koje su povezane s analizom podataka, računalstvom u oblaku i kibernetičkom sigurnošću. Inženjeri internet stvari (IoT) će biti od velikog značaja za povezivanje infrastrukture, kako bi optimizirali funkcionalnost gradova, industrija i drugih okruženja.

Uz sve veću učestalost i složenost kibernetičkih prijetnji, stručnjaci za kibernetičku sigurnost će biti vrlo traženi za zaštitu osjetljivih podataka i kritične infrastrukture. Kako rad na daljinu postaje sve prisutniji, pojavit će se potreba za stručnjacima za rad na daljinu i virtualnu suradnju koji će biti specijalizirani za alate za virtualnu suradnju, daljinsko upravljanje timom i digitalnu komunikaciju.

S daljim rastom internetske trgovine i digitalnog oglašavanja, radna mjesta stručnjaka za e-trgovinu i digitalnog marketinga će se nastaviti širiti. E-trgovina je već uobičajen poslovni model u poslovanju, međutim, s toliko e-trgovina koje se natječu na tržištu, posebne metode isticanja i isplivavanja na površinu će biti neophodne za privlačenje kupaca.

Analitičari podataka i znanstvenici podataka - sposobnost prikupljanja, analize i tumačenja velikih količina podataka postaje sve važnija u svim industrijama.

Online učitelji, coach ili mentori će biti sve popularniji jer će se tražiti profesionalci koji će na najjednostavniji način pomagati drugim ljudima u napredovanju u različitim područjima njihovih života, a posebno u njihovim profesionalnim karijerama.

Pored tehnoloških zanimanja, sve veće značenje imaju i zanimanja koja se bave osnaživanjem mentalnog zdravlja i dobrobiti pojedinaca. Među postojećim zanimanjima razvijaju se specifična zanimanja koja će biti poput terapeuta za mentalno zdravlje, koji pomažu ljudima u suočavanju sa stresom modernog života, te psihologa za digitalnu dobrobit.

Specijalisti za telemedicinu bit će ključni za buduće zdravstvene sustave.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:07