StoryEditor
Hrvatskaprobili sve rokove

Europska komisija uputila službenu opomenu, Hrvatska nije ispoštovala direktive o energetskoj učinkovitosti

Piše Hina
12. veljače 2020. - 13:59
AFP

Europska komisija je u srijedu uputila službenu opomenu Hrvatskoj i pozvala je da ispuni svoje obveze izvješćivanja o ciljevima povećanja energetske učinkovitosti, što je bila dužna učiniti do 30. travnja prošle godine.

"Europska komisija danas je odlučila pokrenuti postupak zbog povrede protiv Hrvatske uputivši joj službenu opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti", objavila je Komisija.

Hrvatska još nije podnijela svoje godišnje izvješće o napretku za 2019. propisano Direktivom o energetskoj učinkovitosti, za koje je rok bio 30. travnja 2019. Bez tog izvješća Europska komisija ne može procijeniti napredak pojedinih država članica, odnosno država članica u cjelini u ostvarivanju ciljeva povećanja energetske učinkovitosti u EU-u za 2020.

Nepotpuna slika o stanju onemogućuje Europskoj uniji da prema potrebi prilagodi svoje politike i mjere za postizanje zajedničkih ciljeva u pogledu energetske učinkovitosti, koji su ključni u borbi protiv klimatskih promjena.

Hrvatska ima rok od dva mjeseca da odgovori Komisiji, u protivnom joj Komisija može odlučiti uputiti obrazloženo mišljenje.

Europska komisija jedanput mjesečno objavljuje paket odluka o povredama prava EU-a, u kojima poduzima pravne radnje protiv država članica koje se ne pridržavaju obveza u skladu s pravom EU-a. Tim se odlukama, kojima su obuhvaćeni različiti sektori te područja politika EU-a, nastoji osigurati pravilna primjena prava EU-a.

Prvi korak u postupku je upućivanje službene opomene. Ako službena opomena ne urodi željenim rezultatom, Komisija poduzima sljedeći korak i upućuje obrazloženo mišljenje. Nakon toga treći korak je upućivanje predmeta na Sud EU-a, čije su odluke obvezujuće.

Ministarstvo o opomeni EK-a: Uskoro podaci o energetskoj učinkovitosti

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u srijedu je reagiralo na službenu opomenu Europske komisije Hrvatskoj zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti, najavivši da će u kratkom roku izaći s kvalitetnim podacima o tome.

Ministarstvo je u priopćenju objasnilo razloge zbog kojih EK nisu izvijestili o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti. 
Nacionalno koordinacijsko tijelo za energetsku učinkovitost do ukidanja 2018. bio je Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije, koji je imao obvezu izrade Godišnjeg izvješća o napretku postignutom u ostvarenju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti.

"Njegovim ukidanjem 2018. godine, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike preuzelo je poslove Nacionalnog koordinacijskog tijela za energetsku učinkovitost, te postalo i nositelj Godišnjeg izvješća. Međutim, od tog Centra naslijedilo je nefunkcionalnu računalnu bazu podataka, a značajan broj djelatnika koji su obavljali te poslove nisu ostali zaposlenici Ministarstva", kaže se u priopćenju.
Prošle godine raspisan je natječaj za ponovnu uspostavu rada računalnog sustava koji je s radom započeo sredinom 2019. godine. Međutim, zbog velikog broja projekata oni nisu u cijelosti bili upisani.

"O svemu je informiran i EK. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će u vrlo kratkom roku izaći s provjerenim i kvalitetnim podacima za Godišnje izvješće za 2018. godinu, a nakon toga i za 2019. godinu", poručili su iz Ministarstva. 
EK je u srijedu uputio službenu opomenu Hrvatskoj i pozvao je da ispuni svoje obveze izvješćivanja o ciljevima povećanja energetske učinkovitosti, što je bila dužna učiniti do 30. travnja prošle godine.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 04:54