StoryEditorOCM
Hrvatskapuni ka brod

Državu ne brine inflacija dok je na djelu fiskalizacija, ove sezone uprihodila je puno više nego lani

Piše vijesti sd
4. listopada 2023. - 17:16

Turistička sezona puni račune vlasnicima turističkih i ugostiteljskih objekata, kao i trgovcima, ali putem PDV-a puni i državnu blagajnu.

U trgovini na veliko i malo u četiri mjeseca ovogodišnje turističke sezone ukupna vrijednost fiskaliziranih računa iznosila je 9,52 milijarde eura, što je gotovo 16 posto više nego godinu ranije kada je fiskalizirano oko 8,22 milijarde eura.

U hotelijersko-ugostiteljskoj djelatnosti (smještaj i hrana), u srpnju i kolovozu ove godine vrijednost fiskaliziranih računa iznosila je 2,47 milijardi eura, 17,6 posto više nego lani, piše Robert Mihaljević za Danicu.

Najveći dio rasta prihoda tumači se inflacijom na godišnjoj razini, odnosno povećanjem cijena robe i usluga. No, za razliku od realnoga gospodarstva kojem zbog inflacije rastu i prihodi i rashodi, država je u fiskaliziranim računima prošla iznimno dobro.

 

image

Tursiti su neštedimice fiskalizirali račune (ilustracija)

Božo Radić/Cropix

U trgovini na veliko i malo u četiri sezonska mjeseca ove godine državna je blagajna na PDV-u uprihodila oko 1,9 milijardi eura, 260 milijuna eura više nego lani. Na smještaju i pripremi hrane u istom je razdoblju uplaćeno gotovo 140 milijuna eura pdv-a više nego 2022. godine.

Tako ispada da je država u trgovini, smještaju i ugostiteljstvu samo na PDV-u zaradila 400 milijuna eura više nego tijekom prošle turističke sezone, piše Danica.

Kako se sve glasniji glasovi nezadovojstva umirovljenika, građana i dijela zaposlenika, država će im očito u izbornoj godini imati ponuditi nešto konkretnije od floskula i parola.

image

Ministar financija Marko Primorac ima skoro deset milijardi razloga za zadovoljstvo

Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:54