StoryEditorOCM
Hrvatskajosip bilaver

Državni tajnik Ministarstva mora o tragediji na ‘Lastovu‘: Ne bih htio nagađati je li uzrok nesreće starost broda

Piše vijesti sd
12. kolovoza 2024. - 13:21
 Josip Bilaver: Na nama je sada da vidimo kako možemo unaprijediti sustav da se ništa ovakvo u budućnosti ne bi dogodiloBožo Radić/Cropix

 O tijeku istražnih radnji, koje se provode nakon tragične nesreće na Jadrolinijinu trajektu Lastovo, u kojoj je smrtno stradalo troje pomoraca, izjavu medijima dao je državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

"Dobra je vijest da je zdravstveno stanje ozlijeđenog člana posade stabilno. Uprava Jadrolinije je u kontaktu s obiteljima i ponuđena je sva moguća financijska pomoć. Ovakav događaj je nezapamćen i svima nam je u interesu da se ovakvi događaji u budućnosti spriječe. S obzirom na toliki broj linija koje prometuju, naš sustav je siguran za sve putnike. Nama je stalo da, nakon što se utvrdi uzrok, ovako nešto nikada ne ponovi", rekao je Bilaver, piše Dnevnik.hr.

On je komentirao informaciju o starosti broda napomenuvši da su svi članovi posade bili iskusni i znali kako upravljati brodom.

"Ne bih htio nagađati o uzroku nesreće – je li to starost broda ili nešto drugo. Cijelo vrijeme smo u kontaktu s Jadrolinijom i apeliramo da sigurnost bude što veća. Lučka kapetanija redovno obavlja preglede, pa tako i za ovaj broj. Bit će naznačeno kada je objavljen pregled Lastova. Putnici se mogu pouzdati u Jadroliniju i u sve radnike Jadrolinije. Na nama je sada da vidimo kako možemo unaprijediti sustav da se ništa ovakvo u budućnosti ne bi dogodilo", zaključio je Bilaver.

Ministarstvo: Provodimo izvide 

 Ministarstvo  mora, prometa i infrastrukture je objavilo da se nastavlja istraga o nesreći na trajektu.

"Sukladno Pomorskom zakoniku u slučaju pomorske nesreće ili pomorske nezgode Ministarstvo provodi izvide pomorskih prekršaja, u skladu s odredbama propisa kojima se uređuje prekršajni postupak, radi otkrivanja i kažnjavanja počinitelja pomorskih prekršaja koji su u vezi s događajem pomorske nesreće ili nezgode. Istragu provode ovlašteni djelatnici Ministarstva i nadležne Lučke kapetanije", poručili su iz ministarstva.

Usporedno s ovom istragom, dodaju, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu provodi sigurnosnu istragu radi utvrđivanja okolnosti i uzroka koji su do pomorske nesreće doveli te predlaganja korektivnih mjera za njihovo sprječavanje i ponavljanje, unaprjeđivanje sigurnosti plovidbe, kao i smanjivanje opasnosti od posljedica pomorskih nesreća, prenosi Dnevnik.hr.

image

‘Ne bih htio nagađati o uzroku nesreće – je li to starost broda ili nešto drugo‘, rekao je o tragediji državni tajnik

Damir Škomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 00:35