StoryEditorOCM
Hrvatskakazneno djelo?

Došao na psihijatriju, nisu mu dali terapiju, dva sata kasnije počinio samoubojstvo. Podignuta je optužnica

Piše Vijesti SD
25. ožujka 2023. - 09:30

Na Općinskom sudu u Puli sudit će se liječnici (42) i dvama medicinskim tehničarima, 35-godišnjaku i 56-godišnjaku, s Odjela psihijatrije pulske bolnice, koji su optuženi da su 26. srpnja 2020. godine iz nehaja počinili kazneno djelo nesavjesnog liječenja koje je za posljedicu imalo smrt 31-godišnjeg pacijenta iz Pule, javlja Glas Istre.

Pacijent je u bolnicu došao samo dva sata prije nego je učinio samoubojstvo. Liječnici se na teret stavlja da nije provela potrebne mjere prevencije, dijagnostike i liječenja, da je propustila kontrolirati pacijenta i da mu nije odredila obvezno uzimanje terapije.

Dvojicu medicinskih tehničara koji su tada bili u smjeni tereti se da propustili obavljati stalni nadzor nad pacijentom pa su propustili i obavijestiti liječnika o pogoršanju njegovog stanja. Propusti okrivljenika su, navodi se u službeno objavljenoj skraćenoj verziji optužnice, doveli do pogoršanja bolesti 31-godišnjeg i smrtnog ishoda. Naime, muškarac je na odjelu počinio samoubojstvo.

Prema Kaznenom zakonu, za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem, a koje je počinjeno ih nehaja, optuženi mogu biti osuđeni na kaznu od do osam godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 08:39