StoryEditor
HrvatskaAlarmantni podaci

Dobro pazite gdje ubacujete kruh, voće i povrće: istraživanje potvrdilo da su košare u supermarketima pune crijevnih bakterija!

24. travnja 2019. - 11:33

Koliko puta vam se dogodilo da ste posegnuli za košarom ili kolicima u trgovini, a u njoj vas dočekali ostaci raznoraznih prehrambenih namirnica, ambalaža, te stari prospekti ili računi...

Kako je, nažalost, postala rijetkost vidjeti potpuno čistu košaru u koju ćete mirne duše ubaciti svoj kruh, voće, povrće i sve ostale namirnice bez čvrstog pakiranja, bilo je nemoguće ne uočiti jedan novitet u trgovini Müller. Naime, ovaj je njemački trgovac svoje kupce ubuduće odlučio poštedjeti neugodnih prizora, pa se dosjetio u košare, i to one s ručkom koje se vuku po podu i, samim time, najbrže onečiste, postaviti posebnu zaštitu od prozirne plastike koju je lako skinuti i promijeniti. Iz spomenutog nam centra potvrđuju kako je plastična zaštita postavljena prvenstveno iz higijenskih razloga, te "jednostavnijeg održavanja i s ciljem pružanja najbolje usluge za vjerne kupce".

– Kvaliteta i profesionalna usluga su temelj našeg poslovanja, a zadovoljan potrošač je ono što nas kao poduzeće pokreće, zato nam nikako nije u interesu imati nezadovoljne kupce – poručuju iz Müllera.

Hoće li se i drugi trgovci povesti za njihovim primjerom, nije nam poznato, ali bilo bi, u svakom slučaju, dobro da to učine što prije, pogotovo kad se uzmu u obzir rezultati američkog istraživanja starog dvije godine koji su frapirali potrošače. Naime, znanstvenici sa sveučilišta u Arizoni podvrgnuli su analizi košare i kolica u trgovačkim centrima, te su ostali iznenađeni otkrivenim: od 85 testiranih kolica, na čak 72 posto otkrivene su bakterije koje se spominju u kontekstu fekalija, a u skoro pola tih slučajeva radilo se o Escherichiji coli, uzročniku raznih probavnih, želučanih i urinarnih problema.

U Hrvatskoj je slično istraživanje provedeno u okviru Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" no, na sreću, rezultati nisu bili toliko poražavajući. U košarama i kolicima po hrvatskim trgovinama pronađene su, također, enterobakterije, no ipak ne one najtoksičnije.

Naime, velika je sreća što se većina bakterija ne može održati na suhim, rešetkastim dijelovima kolica – one će "preživjeti" u slučaju da se na kolicima zadrži nekakva masna tvar i slično.

– I bez kemijskih analiza, to jest naočigled, primjećuje se koliko su te košare po nekim trgovinama prljave. Apsurdno je da trgovci dopuštaju takvo stanje, odnosno ne čiste na adekvatan način svoj inventar jer o tomu, na koncu, ovisi i njihov ugled. Ono što kupcima možemo sugerirati jest da primjere takve nehigijene, barem one drastične, prijavljuju Sanitarnoj inspekciji – kaže Dunja Mak iz osječke udruge "Potrošački forum".

Kad smo zadnji put, prije dvije i pol godine, pisali o ovom problemu, iz Sanitarne inspekcije su nam tvrdili kako se "tijekom svake službene kontrole objekta koji posluje s hranom utvrđuje i higijensko stanje kolica i košara" zato što su oni dio opreme tog objekta, odnosno trgovine. Glavninu odgovornosti prebacili su, naravno, na trgovce.

– Obveza subjekta u poslovanju s hranom je da trajno provodi sustav samokontrole na načelima HACCP sustava. Istim su propisane operativne upute pranja i čišćenja opreme (kolica i košara). Svakodnevne kontrole propisanih procedura čišćenja treba provoditi subjekt u poslovanju s hranom koji je odgovoran za čistoću objekta, kolica, košara i ostale opreme. Službenom kontrolom se također provodi nadzor nad čistoćom objekta i opreme i sukladno utvrđenom činjeničnom stanju poduzimaju zakonom propisane mjere – stav je Sanitarne inspekcije.

Na koncu, dio odgovornosti za nehigijenu po trgovačkim centrima snose i sami kupci koji bi trebali znati da se u kolicima u koja se odlaže hrana ne bi smjela voziti i djeca.

 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 15:24