StoryEditorOCM
HrvatskaOD NOVE GODINE

Dalmatincima će smrknuti, dom za umirovljenike skuplji i 150 eura! Evo cijena po cijeloj Hrvatskoj i reakcija sindikata

Piše Hina
13. siječnja 2024. - 12:45

Više županijskih i gradskih domova za starije od Nove je godine podiglo cijene, tako da će ponegdje, poput Šibenika i Siska,  stariji sugrađani smještaj morati plaćati čak 150 eura mjesečno više nego što je bilo do sada, dok dio domova, unatoč povećanim rashodima, neće dizati cijene.

Šibenik

Korisnici Doma za stare i nemoćne Cvjetni dom u Šibeniku od Nove godine usluge smještaja plaćat će 25 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Po riječima ravnatelja šibenskog Cvjetnog doma Tomislava Ninića, riječ je o mjesečnom iznosu od oko 750 eura. Do sada je cijena bila oko 600 eura.

Odluku o povećanju donijelo je Upravno vijeće Doma, a potvrdila Šibensko – kninska županija, osnivač Doma.

„Do te je odluke došlo kako bismo i u ovoj godini zadržali stabilnost poslovanja ustanove, kojoj godišnje treba oko 300.000 eura, a glavni razlog je povećanje plaća zaposlenika do kojeg je došlo tri puta tijekom prošle godine zakonskim odredbama, a najviše je bilo u studenom”, rekao je Hini Ninić.

Riječ je o nepopularnoj, ali, tvrdi, jedinoj mjeri koju su mogli donijeti s obzirom da na financijsku podršku osnivača ustanove, Šibensko – kninske županije, ne mogu računati.

Ninić je rekao kako su svi bili već ranije upoznati s odlukom o povećanju mjesečnog iznosa smještaja, od članova Upravnog vijeća do samih korisnika, dok su socijalni radnici dobili zadatak o tome usmeno obavijestiti sve korisnike.

Sisak

Poskupljenje domova zahvatilo je i Dom za starije u Sisku. Do sada je cijena dvokrevetne sobe 1. stupnja njege iznosila 374 eura, a dvokrevetna 2. stupnja njege bila je 420 eura. S novim poskupljenjima cijena iznosi iznosi 520 eura, odnosno 590 eura.

Korisnicima smještenima prema rješenju nadležnog Zavoda za socijalni rad, trošak se dijelom ili u potpunosti podmiruje iz državnog proračuna, na temelju Ugovora o pružanju socijalnih usluga između nadležnog Ministarstva i Doma.

Kao razloge za povećanje cijena u domu navode povećanje rashoda za prehrambene i ostale proizvode, povećanje troškova grijanja te rast rashoda za zaposlene zbog korekcija prava iz Kolektivnog ugovora.

Požega/Slavonski Brod

Od 1. siječnja cijene su porasle i u Slavoniji. Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Požega Ružica Alaber kaže da je cijena, koja se nije mijenjala od 2022., u prosjeku porasla za 10 posto.

Cijena smještaja kreću se od 438 eura do 570 eura.

U slavonskobrodskom Domu za starije i nemoćne osobe cijene su također porasle, a najskuplji je jednokrevetni apartman u prizemlju koji stoji 702 eura. Osnovna usluga smještaja u jednokrevetnoj sobi je 515 eura, a u dvokrevetnoj sobi 398 eura.

Tim iznosima treba pribrojiti i posebne dodatke za njegu i zdravstvo, a tu su i dodaci za pratnju, prehranu, posluživanje, energiju… Iako je smještaj u domovima za starije skuplji nego lani, liste čekanja i dalje su dugačke.

Vukovar

Dom za starije i nemoćne Vukovar, koji trenutno skrbi o 108 korisnika, od 1. veljače povisit će cijenu smještaja za 10 posto, a na to ih je, kako pojašnjava ravnateljica Željka Rajković, primorao rast cijena, posebice hrane i energenata.

"Računi su nam se značajno povećali, gotovo su svi dobavljači podigli cijenu za 30 posto. Sklapali smo nove ugovore, tražili najpovoljniji izlaz iz cijele situacije te smo bili prisiljeni i mi povisiti cijene za 10 posto", kaže Rajković dodajući kako su u domu povisili i plaće zaposlenima sukladno dogovoru Vlade i sindikata.

U Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovaru najveća cijena je 550 eura za jednokrevetnu sobu za smještaj nepokretne osobe, a najniža 416 eura.

Split

Cijene državnih domova u Splitsko-dalmatinskoj županiji povećane su u svibnju 2023. godine.

U splitskom domu u Vukovarskoj ulici, ovisno o stupnju njege, najniža je cijena 318 eura, a najviša s punom njegom iznosi 625 eura. Dom na lokaciji Zenta ima najnižu cijenu od 487 eura, te najvišu 640 eura. 

Umirovljenici u Starom Gradu na Hvaru za najjeftiniji smještaj u tamošnjem domu izdvojit će 545 eura, dok najskuplja usluga dođe 831 euro.

U ta tri doma nalazi se oko 700 starijih osoba. Na području županije još postoji dom u Makarskoj i Runovićima, na Visu i na Lovretu u Splitu.

"Mislim da smo trenutno među jeftinijima u Hrvatskoj. Više je starijih u privatnim domovima, u županijskim domovima je ukupno 950 osoba, a u privatnim oko 1200 ljudi. Za mjesto u domu čeka se šest - sedam godina,  potrebno nam je sigurno još 700 do 800 kreveta", kaže Diana Luetić, resorna županijska pročelnica.

Istra

Istarska županija osnivač je četiri doma za starije osobe.

U rovinjskom Domu „Domenico Pergolis“ cijene se kreću od 465 do 640 eura.  Na listama za smještaj je 800-tinjak korisnika, koji su raspoređeni ovisno o svom zdravstvenom stanju.

U Domu za starije Alfredo Štiglić u Puli cijena smještaja kreće se od 394 do 837 eura. Liste čekanja su duge, ima ukupno 2900 zahtjeva, a trenutno je obustavljen prijem novih korisnika dok traju radovi na dogradnji i proširenju.

Cijene smještaja u Domu za starije osobe Novigrad iznose između 393 i 675 eura. Trenutno se na listi čekanja nalazi oko 390 osoba za smještaj o vlastitom trošku i oko 80 osoba na listi Centara za socijalnu skrb.

Prosječna cijena u Domu za starije osobe Raša je 476 eura. Na listama za smještaj je oko 200 osoba, a čeka se u prosjeku 3-4 godine.

U Istarskoj županiji cijene smještaja u domovima se određuju svake godine, a posljednji porast cijena je posljedica Vladine odluke o povećanju plaće javnim službenicima i rasta materijalnih troškova.

Zagreb

U Gradu Zagrebu kažu da će unatoč znatnim povećanjima rashoda s kojima su domovi svakodnevno suočeni, i nadalje koristiti sve raspoložive mogućnosti u nastojanju da ne dođe do povećanja cijene usluge smještaja u domovima za starije kojih su osnivač.

"Od lipnja 2018. Zagreb nije podizao cijene usluga smještaja te će i nadalje, proračunskim subvencijama, nastaviti nadoknađivati rast troškova kako bi građanima ublažili udar inflacije. U Proračunu za 2024. osigurana su značajna sredstva za redovito poslovanje domova, a kako bi se korisnicima i nadalje osigurao postignuti standard usluge. Riječ je o 18 milijuna eura", istaknuli su u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Podsjetili su da je Grad Zagreb osnivač jednog doma za starije osobe - Park (osnovan 15. listopada 1998.), a od 1. siječnja 2002. na Grad su prenesena osnivačka prava nad 10 domova.

Prosječna cijena usluge je 432 eura. Najniže cijene smještaja prvog stupnja usluge su 234 eura, drugog stupnja 300 eura i trećeg stupnja 344 eura.

Najviša cijena smještaja je za prvi stupanj 657 eura, za drugi stupanj 731 euro i treći stupanj 780 eura. U Odjelu za Alzheimerovu bolest i druge demencije jedinstvena je cijena u svim gradskim domovima te iznosi za dvokrevetnu sobu 930 eura, a jednokrevetnu 995 eura,

Osijek/Koprivnica

Osječko-baranjska županija također za sada ne planira povećanje cijena, ali s obzirom na složenu ekonomsku situaciju, kao osnivač može razmatrati korekciju cijena.

Županija je osnivač je domova za starije nemoćne osobe u Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru, koji su podizali cijene smještaja u dva navrata tijekom 2022. godine, a trenutno su na snazi cjenici od srpnja 2022. godine. Cijene se kreću od 333 eura do 569 eura.

U Koprivnici, gdje je cijena smještaja u Domu za starije i nemoćne Koprivnica zadnji puta korigirana 2022., kažu da se trenutno ne razmišlja o povećanju cijena smještaja za korisnike.

"S obzirom na rast cijena energenata i sveukupni inflatorni učinak, borimo se zadržati cijene na sadašnjoj razini pa o mogućem poskupljenju još nismo razgovarali s našim osnivačem, Koprivničko-križevačkom županijom", rekla je ravnateljica doma Željka Koluder-Vlahinja. Najniža cijena smještaja u koprivničkom domu iznosi 486 eura, a najskuplja  778 eura.

Sindikat umirovljenika Hrvatske

Komentirajući najnovije poskupljenje, Sindikat umirovljenika Hrvatske ustvrdio je da je cijena domova preskupa.

"Većina umirovljenika to sebi ne može priuštiti i ovisna je o pomoći članova obitelji koje to dodatno financijski opterećuje", rekao je glavni tajnik sindikata Igor Knežević.

Naglasio je kako je poseban problem što poskupljuju županijski i gradski domovi koji su cjenovno najpristupačniji za umirovljenike.

Istaknuo je i problem velikih listi čekanja koje se znaju protegnuti i na nekoliko godina. Također smatra da bi država trebala krenuti u ozbiljniji projekt izgradnje većeg broja domova i povećanja kapaciteta.

Matica umirovljenika Hrvatske

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna ističe kako ustanovama socijalne skrbi za starije osobe nije lako zbog poskupljenja sredstava, no ipak se ne slaže s poskupljenjem.

"Ako je županijskim i privatnim domovima teško onda je umirovljenicima sigurno još teže platiti više cijene. Da sam bila na njihovom mjestu dobro bih razmislila i pričekala da se situacija smiri, a onda išla u povećanje cijena", rekla je.

"Da se imalo imalo empatije prema umirovljenicima, poskupljenje se nije trebalo dogoditi,"

Platforma Umirovljenici zajedno

Platforma Umirovljenici zajedno smatra da je ovim poskupljenjima još jednom i po tko zna koji puta na vidjelo izašla sva pogubnost promašene politike Vlade koja se uz potporu „trabanata“ umjesto obećanog realnog povećanja mirovina do 60% prosječne plaće odlučila za više kratkotrajnih PR paketa pomoći.

"Da su se mirovine povećale kako je HDZ obećao još 2016. onda ova posljednja poskupljenja domova za umirovljenike mnoge korisnike sada ne bi tjerale u očaj jer njihove mirovine u međuvremenu nisu povećane ni da pokriju pola od onih poskupljenja". ističe Platforma.

Pitaju se je li Vlada uopće svjesna kako su cijene u domovima i bez posljednjih poskupljenja već toliko narasle da više od pola milijuna umirovljenika sebi ne može priuštiti nikakav smještaj u domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:05