StoryEditorOCM
HrvatskaTajna sezona

CNN opisao zašto sada treba doći u Hrvatsku: Ovo je privlačno većem broju turista, ali nešto ipak treba izbjegavati

Piše Vijesti SD
21. listopada 2024. - 21:25

Prema pisanju CNN-a, sve više turista izbjegava posjećivati Europu tijekom ljetnih mjeseci. N1 info podsjeća na prosvjede koji su se održavali diljem Španjolske i razorne požara u Grčkoj tijekom najtoplijeg dijela ljeta.

Za putnike koje žele izbjeći neugodnosti putovanja u špici sezone – tu je “tajna sezona".

Otprilike od sredine listopada do sredine prosinca, početak sezone za putovanja u Europu dolazi s manje gužvi, daleko ugodnijim temperaturama u mjestima koja su vruća tijekom ljetnih mjeseci i padom cijena zrakoplovnih karata i smještaja.

- Najjeftinije vrijeme za let u Europu je obično od sredine listopada do sredine prosinca - rekla je Hayley Berg, ekonomistica platforme Hopper i dodaje:

- Cijene zrakoplovnih karata tijekom tih osam ili devet tjedana obično će biti oko 40% niže od cijena na vrhuncu ljeta u lipnju. 

Podaci također pokazuju da prosječne cijene noćenja u 10 najboljih gradova za putovanja u Europi (uključujući mjesta poput Amsterdama, Pariza i Münchena) padaju za 27 posto u prosincu u usporedbi s lipnjem, kada je turizam na vrhuncu.

Savjetovala je da se pokuša putovati prije tjedna koji počinje 16. prosinca, kada cijene posvuda počnu rasti.

Jack Ezon, osnivač putničke agencije EMBARK Beyond, rekao je da je u posljednje vrijeme primijetio pomak od 22 posto od klijenata koji su tradicionalno putovali u Europu tijekom ljetnih mjeseci, a sada umjesto toga odabiru posjetu tijekom proljetnih ili jesenskih sezona.

On taj trend pripisuje činjenici da su ljeta postala nepodnošljivo vruća u mnogim mjestima, cijene su otprilike 40 do 50 posto više u popularnim europskim destinacijama tijekom ljeta i činjenici da je prekomjerni turizam počeo opterećivati tolika mjesta.

Među najboljim mjestima na koja Ezon upućuje klijente za jesenska putovanja su Madrid, Barcelona i Irska — gdje u jesen nije ni prevruće ni prehladno i gdje možete izbjeći ljetne horde izletnika.

Još jedno sjajno mjesto za jesen? Kneževina Monako, koja graniči s francuskom rivijerom, preporučuje CNN.

- Iako su klubovi na plaži u St. Tropezu zatvoreni, Monako je doista odredište za cijelu godinu, s prekrasnim, blagim vremenom čak i u prosincu -  rekao je Ezon, dodajući da mala zemlja na sjevernoj obali Sredozemnog mora nudi shopping, izvrsni restorani i pristup prekrasnoj prirodi nadohvat ruke.

Madeline Steuber, suosnivačica turističke grupe Stauber spominje i opciju riječnog krstarenja:

- Tjedan nakon Dana zahvalnosti do prva dva tjedna prosinca najbolje je vrijeme za traženje ponuda riječnih krstarenja - rekla je.

Bonus je što mnoga riječna krstarenja rijekama Dunavom, Majnom i Rajnom posjećuju i božićne sajmove u ovo doba godine.

Svaki putnik koji je želio iskoristiti prednosti europskih božićnih sajmova, ali pati od nedostatka slobodnih dana mogao bi ove godine imati sreće. Jedan od poznatih njemačkih božićnih sajmova otvara se 29. studenog u Nürnbergu, a omiljeni francuski božićni sajam u Strasbourgu otvara se 27. studenog, što znači da biste mogli pijuckati kuhano vino i grickati medenjake.

London, Pariz i Rim i dalje su najtraženija europska odredišta za putovanja bez obzira na doba godine — uključujući ona putovanja na kraju godine između sredine listopada i sredine prosinca.

image

Ilustracija

Ante Čizmić/Cropix

Ali neutabanija odredišta u Europi koja pokazuju porast potražnje (uključujući i pretraživanja u ovo doba godine) uključuju Marseille u južnoj Francuskoj, Cipar, danske Farske otoke, Longyearbyen u norveškom arhipelagu Svalbard i Helsinki, prema Hopperovim podacima.

Sredozemni gradovi na jugu Francuske, Grčke i Cipra ostaju posjećeni i u studenom i prosincu, a sjevernoeuropska odredišta, uključujući Farske otoke, Finsku i Norvešku, nude priliku iskustva nevjerojatnog fenomena polarne svjetlosti.

- Definitivno postoji trend među mlađim putnicima prema mnogim od ovih odredišta -  rekao je Berg i dodao:

- Oni domaći putnici od prije nekoliko godina koji su išli u Jackson Hole sada su krenuli prema Arktičkom krugu.

Nedavno otkriće Booking.com-a o odredištima 2025. također je pokazalo rastući interes za jedinstvene gradove u Europi kao što su Trst, Italija; Tignes, Francuska; i Villajoyosa, Španjolska. Stranica je otkrila da gotovo dvije trećine (61 posto) Amerikanaca planira putovati izvan sezone u nadolazećoj godini kako bi smanjili ukupne troškove svojih putovanja, prema Benu Harrellu, direktoru Booking.com-a za SAD.

Nastro je rekao da dok su hrvatsko primorje i Kotor u Crnoj Gori ljeti prepuni ljubitelja sunca, putovanje van sezone nudi i udobnost manjeg broja turista koja je privlačna…većem broju turista.

- Treba razmisliti o kulturnim festivalima, domaćem bučinom ulju i prekrasnim pogledima - rekla je. Savjetuje putnicima da se “drže većih gradova jer bi neki manji primorski gradovi mogli biti zatvoreni tijekom sezone.”

I dok Toskana cvjeta tijekom vrućih ljetnih mjeseci, studeni i prosinac donose svježe vrijeme i sezonu bijelog tartufa. Neki hoteli mogu organizirati lov na tartufe i posjete lokalnim tržnicama tartufa, a božićni sajam i u Italiji zauzima središnji dio, i to na gradskoj Piazzi Grande, sredinom studenog.

S cijenama zrakoplovnih karata, prosječne cijene noćenja drastično padaju diljem Europe krajem godine u usporedbi s ljetnim mjesecima na vrhuncu.

Cijena noćenja u gradovima poput Pariza i Reykjavika pale su 30 posto i više na kraju godine u usporedbi s vrhuncem ljeta. U Rimu uštede na cijenama noćenja penju se do 40 posto na kraju godine, s prosječnom cijenom sobe od 200-tinjak eura po noćenju.

To znači da bi hotel o kojem ste oduvijek sanjali mogao odjednom biti nadohvat ruke.

Iako će putovanje u Europu u siječnju ili veljači vjerojatno donijeti još niže temperature, možete iskoristiti mnoge od istih prednosti jesenskog zatišja, uključujući niže cijene i manje gužve - rekla je Berg koja zaključuje:

- Ljeti je puno više fokusa na turizmu, dok tijekom ovog razdoblja imate prostora za puno više lokalnog iskustva, za čim žude mnogi putnici - prenosi N1 info.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 22:03