StoryEditor
Hrvatskaotvoreno o svemu

Čelnica Liječničkog sindikata o stanju u zdravstvu: Svi znamo da politika imenuje ravnatelje bolnica. Kad je tako, neka snose i odgovornost za greške

Piše PSD
29. listopada 2020. - 19:53
Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikataBruno Konjević/Cropix

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić u Newsroomu televizije N1 je govorila o stanju zdravstvu, koje je snažno pogođeno epidemijom koronavirusa.

"Sustav funkcionira otežano", rekla je na početku razgovora liječnica.

Kazala je kako se epidemijom sve do nedavno dobro rukovodilo.

"Davale su se dobre preporuke, a problematično je zadnjih 10 dana. Trebalo je poduzeti oštre mjere.

Problemi se javljaju u cijelom zdravstvenom sustavu, nisu se problemi pojavili samo s ovom pandemijom. Ono što sada doživljavamo neusporedivo je gore nego što je to bilo u prvom valu, posebno jer imamo prodor virusa u sve zdravstvene ustanove. Neki su stradali više, neki manje, ali takva situacija dodatno otežava posao. Svaki Covid pozitivan pacijent znači mnogo veći rizik za osoblje. Što će biti više pacijenata, neminovno je da će biti više zaraženih liječnika i sestara", rekla je Renata Čulinović Čaić.

"Situacija je sve lošija i lošija, a unatoč odluči Nacionalnog stožera da se situacija treba procjenjivati prema procjenama lokalnih stožera, kada je Međimurski stožer tražio da se prije 10 dana zatvore škole jer su izvor zaraze, ministar obrazovanja Radovan Fuchs je to odbio. Ne znam kako uspostaviti komunikaciju, ako stvari tako funkcioniraju", rekla je liječnica.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, kazala je kako smatra da sada nije neophodno odlaziti u kafiće.

"To posebno vrijedi jer znamo da ima kafića u kojima konobari ne nose maske. Treba maksimalno angažirati inspekciju. Ne znam kakve informacije ima ministar Radovan Fuchs, ali u Međimurskoj županiji su škole bile izvor zaraze, neke su zatvorene, ali nisu sve.

Dijete koje se zarazi, a bude asimptomatsko, može zaraziti roditelje koji rade u medicinskim ustanovama, te koji će dalje širiti zarazu", naglasila je Čulinović Čaić.

Kazala je kako su problemi bili evidentirani i prije nekoliko godina

"Podsjetimo da je tamo na sumnjiv način prije nekoliko godina otpušten jedan kolega, koji je odjednom postao 'nestručan, nedovoljno dobar'. Već tada se glasno govorilo o tome da nešto ne štima, a i Liječnički sindikat je imao problema s upravom bolnice koja je nastojala ucjenjivati i provoditi nepodobne poteze prema liječnicima.

Mislim da tu glavnu riječ treba imati ministar zdravstva koji te stvari treba dovesti u red. Svi znamo da politika imenuje ravnatelje bolnica, a ako je tako - treba i preuzeti odgovornost, da ako oni koje su imenovali griješe oni snose odgovornost", rekla je liječnica.

Vlada treba razmisliti kako medicinarima iskazati zahvalnost

Kazala je kako na neispunjavanje stavki kolektivnog ugovora koji je već potpisan ne pristaju.

"Europa nagrađuje svoje liječnike, a mi nismo htjeli odustati od onoga što je dogovoreno u prethodnom kolektivnom ugovoru.

Mi na takvu varijantu nismo pristajali ni kada je epidemija bila blaža. Sa svim što smo preživjeli za vrijeme epidemije najmanje što vlada može je da ispoštuje ono što je u različitim aktima potpisano, počev od povišice 01.01. Osim toga bi trebali razmisliti kako ljudima iskazati zahvalnost za sve što proživljavamo zadnjih mjeseci.

Nadam se da će većina članova vlade razmišljati kao manji dio Vlade. Dio razmišlja da zdravstvu treba dati minimum - ono što je dogovoreno", rekla je Čulinović Čaić, te dodala kako pritom misli na ministre u Vladi, no nije htjela reći koje.

"Mi smo čak predložili da se dodatak temeljnom kolektivnom, odnosno odgoda povišice, ne primjeni na zdravstvene radnike i socijalu. Zdravstvo bez ikakvih granica radi svoj posao i nitko u državi nije izložen pandemiji od zdravstvenih radnika. Vladi smo predložili da se tome pristupi selektivno - ako žele odgoditi, neka nas iz toga izuzmu.

Na proljeće nije rasla osnovica nikome, ali je prosvjetarima ipak došla povišica. Očito se može selektivno pristupiti, pa neka se sada tako učini prema zdravstvenim radnicima", rekla je.

Na pitanje kako komentira optužbe da liječnici obiteljske medicine sada zabušavaju, ona kaže:

"Mislim da nije baš tako kako je ministar rekao - da oni zabušavaju. U ovoj situaciji doista je teško zabušavati. Što se tiče obiteljskih liječnika, ministrov istup nije korektan prema njima. Kolege u obiteljskoj rade puno, presvlače se prije svakog pacijenta... imaju cijepljenje protiv gripe, raditi sav svoj posao redovno", kazala je liječnica.

"Bojim se da situacija nije pod kontrolom, ali se nadam da ćemo ići na bolje. Mislim da do najgoreg još nismo došli", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 10:49