StoryEditor
HrvatskaDAČIĆEVA INICIJATIVA

Caratan: Balkansko bi vijeće potaknulo suradnju na polju gospodarstva

Piše PSD.
26. svibnja 2013. - 12:32

Drugi put od početka godine srbijanski premijer Ivica Dačić zauzeo se za formiranje balkanskog vijeća, zajedničkog tijela vlada zemalja jugoistočne Europe s okosnicom u bivšim jugoslavenskim republikama.

Prvi put Dačić je to učinio u siječnju u intervjuu TV postaji “Al Jazeera Balkans”, da bi istu ideju zavrtio i i na marginama skupa “100 biznismena jugoistočne Europe” u Bečićima u Crnoj Gori pojasnivši kako bi balkansko vijeće trebalo utemeljiti po uzoru na Skandinavsko vijeće i nordijski model regionalne suradnje.

- Nordijski model regionalne suradnje podrazumijeva i svojevrstan je simbol miroljubivih odnosa među narodima i u osnovi nema drugih značenja – komentira za “Slobodnu” politolog Branko Caratan, bivši veleposlanik u Švedskoj, Litvi i Latviji.

Nordijsko ili skandinavsko vijeće, prema ocjeni Caratana, koordinacijsko je tijelo za gospodarsku suradnju bez jače političke uloge. Otprilike u tom smjeru ide i Dačićeva inicijativa kako bi se, prema premijeru Srbije, definirali zajednički gospodarski interesi zemalja u regiji i nastup prema trećim tržištima.

Kao ideja vojno-obrambenog saveza Švedske, Norveške, Danske i Finske skandinavsko vijeće vuče korijene još iz 2. svjetskog rata, a kao institucija iz 50-ih godina prošlog stoljeća kada je formirano na inicijativu Danske, s Islandom “unutra”, a bez Finske koja je prišla Vijeću tek nakon smrti Staljina.

Prvo je uvedeno slobodno kretanje i zajedničko tržište rada na područjima zemalja članica, a sedamdesetih godina Vijeće je prišlo osnivanju i skandinavskog industrijskog fonda i investicijske banke. Vijeće vode političari zemalja članica, uz parlamentarce u njemu su i ministri.

Što od svega toga ima na umu ima premijer Srbije kada se zauzima za formiranje balkanskog vijeća, teško je procijeniti. U Ministarstvu vanjskih poslova nisu htjeli komentirati skup u Bečićima budući da je riječ o skupu gospodarstvenika na kojem nije bilo predstavnika naše države.

                                                                                                                                                                         V. MARJANOVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 09:43