StoryEditor
HrvatskaVEĆ SU IZBROJILI 10,6 MILIJUNA EURA

Britanski fond tuži Republiku Hrvatsku: Nećemo opet plaćati teren "Dalmacije" u Dugom Ratu

Piše PSD.
2. svibnja 2012. - 22:55
Veliko ulaganje u hotelski kompleks na punti Dugoga Rata opasno prijeti da postane jedno veliko ništa. Uz međunarodni skandal i sudovanje koje se neće moći izbjeći.

Predmet spora jest dio zemljišta negdašnje tvornice ferolegura “Dalmacija” koje je za 10,6 milijuna eura prije šest godina kupio britanski fond “Landmark Property Management” s namjerom da, nakon sanacije terena, na području nazvanome “Korenat Point” izgradi elitne turističke sadržaje.

Sanacija je, međutim, prekinuta prije 12 mjeseci, a ovih se dana čvor raspleće nepovoljno za Engleze, koji nam tvrde kako su sve bliže da odustanu od projekta te čitav slučaj prepuste međunarodnim pravnim institucijama. Na prošlotjednim sastancima u Zagrebu, čiji zaključci još uvijek nisu dostupni javnosti,

Državno odvjetništvo je, kako neslužbeno doznajemo, odlučilo da se “Landmarku” dopusti nastavak radova, ali samo uz uvjet da, po cijeni koja tek mora biti određena, a po nekim grubim bi se procjenama mogla kretati oko dva milijuna eura, otkupi dodatnih 33.000 četvornih metara zemljišta u krugu negdašnje tvornice, da dobiju koncesiju na pomorsko dobro te da svaki mjesec, dok traje eksploatacija šljake koja se na tom zemljištu sada nalazi, u državni proračun uplaćuju osam posto od ukupne zarade.

Uložili 37 milijuna eura

Uvjeti su to na koje će Englezi, odmah recimo, teško pristati. Premda službeno još uvijek nisu obaviješteni o tome što im je činiti, pa stoga službeno ne žele ništa ni komentirati, izvor iz vrha “Landmarka” ističe kako im ni na kraj pameti nije kupiti ono što su, njihovo je mišljenje, već jednom kupili. Dokaz im je, pak, ugovor koji je s hrvatske strane potpisao Vedran Šeparović, ondašnji stečajni upravitelj Tvornice “Dalmacija”.

- Šest godina traje naše mučenje u Dugome Ratu. Razdoblje je to kada se svaki normalni investitor polako priprema za povrat uloženoga novca, a mi se, praktično, još uvijek nismo maknuli s mrtve točke. Bolje bi bilo da smo novac na banku stavili, nego ulagali u Hrvatsku - kaže naš sugovornik.

Sadašnje raspoloženje među Englezima je takvo da bi najradije već sutra spakirali kovčege i vratili se u London.

- Da nismo uložili veliki novac, budite uvjereni da bismo odavno odustali od ove investicije. Samo dosadašnja sanacija nas je koštala oko osamdeset milijuna kuna, pri čemu je laž da smo na eksploataciji šljake masno zarađivali jer smo njezinom prodajom vratili tek oko 40 milijuna kuna - tvrdi naš izvor.

Englezi će se strpjeti još nekoliko dana, a onda, prema svemu sudeći, aktivirati već pripremljenu tužbu protiv Republike Hrvatske za naknadu štete. Dosta im je, kažu, potezanja za nos i ruganja s fondom koji je u Dugi Rat do sada uložio više od 37 milijuna eura.

Opasna šljaka

- Prije godinu dana nastavak sanacije nam je zabranjen zbog navodne štetnosti troske. Zanimljivo, danas više nitko ne spominje opasnost od zagađivanja mora i zraka, što je i razumljivo jer su sva relevantna ispitivanja dokazala kako nikakvog onečišćenja nije ni bilo, ali nam zato sada podvaljuju na drugi način - žali se naš sugovornik.

Sporno je, dakle, 33.000 od ukupno 180.000 četvornih metara zemljišta na dugoratskoj punti. Država smatra kako nije riječ o potpunom vlasništvu “Landmarka” jer tih 33.000 “kvadrata” nisu bili vlasništvo ni bivše tvornice, dok Englezi uvjeravaju kako su kupnjom “Dalmacije” kupili i taj dio terena jer ga je tvornica uredno godinama koristila te kupoprodajnim ugovorom njima prepustila.

- Da smo znali da to nije naš teren, ne bismo ni ulazili u ovu investiciju jer upravo na tom dijelu se nalaze brojni čvrsti objekti u našem projektu. Rečeno nam je da je bivša tvornica vlasnik i tog dijela zemljišta, samo što se država greškom na njega bila uknjižila te su zbog toga čitav slučaj čelnici “Dalmacije” dali na sud. “Landmark” je po dolasku u Dugi Rat samo nastavio to sudovanje, pri čemu su svi papiri na našoj strani. No, kako to u Hrvatskoj i inače biva, proces ni nakon šest godina, otkako smo mi u njega uključeni, nije okončan, nego je zbog mogućnosti dogovora privremeno zaustavljen. A sada će se vjerojatno nastaviti jer, očito, dogovora nema - veli naš izvor.

Tijekom utorka, unatoč brojnim pokušajima, nismo uspjeli kontaktirati s načelnikom općine Dugi Rat Jerkom Roglićem koji bi zasigurno bio zahvalan sugovornik jer je nazočio sastancima u Zagrebu. Baš kao što je bio nazočan i lanjskoj press-konferenciji na kojoj se Matthew Hurley, predstavnik “Landmarka”, nimalo lijepim riječima osvrnuo na probleme što ih njegov fond ima u Dugome Ratu.

- Kako god ova priča završila, Republika Hrvatska, a zapravo hrvatski narod platit će za sve namjerne pogreške što su ih na našu štetu zbog osobnih interesa počinili Vladini dužnosnici - zaključio je prije sedam mjeseci Hurley.

U međuvremenu, vlast u Hrvatskoj se promijenila. No, dugoratska šljaka, opasna ili ne, i dalje je tamo gdje je i lani bila.

Vinko Vuković

Obećali su nam da ćemo procvjetati s Englezima

Za čitav slučaj zainteresiralo se i britansko veleposlanstvo u Zagrebu, preko kojega će, uvjeravaju iz ‘Landmarka’, dugoratska priča stići i do Bruxellesa. No, za 120 radnika koji su izvodili sanaciju malena je to utjeha. Bez posla su već godinu dana, a krediti i ovrhe stežu omču.

- Bili smo sritni, radili smo i za taj rad bili dobro plaćeni. A onda je priko noći sve nestalo. Pogledajte samo na šta Dugi Rat sliči, obećali su da ćemo s ovin Englezima procvitat, a sada cilo misto propada, eno je i mesnica zatvorila. A za koga će i radit, ne bi da imamo za meso... - zdvojan je jedan od bivših ‘Colligovih’ radnika koji ne bi imenom u novine.

- Ma, bili smo i u novinama, nosili transparente, prosvjedovali i u Zagrebu, pa sad lipo vidite kako nan je to pomoglo.


Izdvojeno

09. kolovoz 2020 10:54