StoryEditor
Hrvatskaon nije pozvan

Branitelji se bune, ljuti su zbog razgovora sa srpskim veteranima; Klemm najavio: Bit će svašta!

Piše PSD
21. listopada 2016. - 16:37
klemm_sudjenje1-121016

U Udruzi specijalne policije iz Domovinskog rata održat će se sastanak danas u 14 sati, a u 16 sati je najavljena konferencija za novinare. Kao tema je navedeno samo: Josip Klemm.

"Bit će svašta", odgovorio nam je Josip Klemm na pitanje hoće li danas biti smijenjen s mjesta predsjednika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, prenosi Dnevnik.hr.

A upravo bi se to moglo dogoditi na današnjem sastanku u udruzi koji je počeo u 14 sati. Nakon njega će se održati i konferencija za novinare kojoj je kao tema u najavi stajalo samo: Josip Klemm.

Na današnju konferenciju Klemm nije pozvan, ali nam je rekao da će na nju doći bez obzira na to.

Članovi udruge Klemmu zamjeraju pokretanje inicijative za uspostavljanje dijaloga sa srpskim veteranima. S Milom Miloševićem, predsjednikom Udruženja vojnih veterana Srbije, razgovarao je početkom listopada. Tada je objasnio da se inicijativa za otvaranjem dijaloga javila mjesec dana ranije, te da su od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tražili da službeno kontaktira sa srpskim institucijama. 

Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e i HDZ-ov saborski zastupnik, rekao je da njegova udruga ne podržava susret sa srpskim veteranima dok ne vidi iskreno žaljenje vojnika i pripadnika paravojnih postrojbi zbog agresije koju su počinili nad Hrvatskom, njenim građanima i kulturnim vrijednostima.

"To do sada i do danas nismo ni čuli ni vidjeli. Nema iskrene isprike, nema iskrenog žaljenja pa stoga mi nemamo što razgovarati s onima koji su Hrvatsku okupirali, razarali, uništavali i ubijali. Sve moje kolege koje žele s njima razgovarati u privatnom aranžmanu, neka to čine, ja im ne mogu zabraniti, no međutim to služi njima na čast. Ja im neću biti mentor, niti ih usmjeravati", kazao je Đakić u Hrvatskom saboru.

Dodao je da su na čelu Srbije "oni koji su osmislili i provodili agresorske namjere, koji su Hrvatsku htjeli podijeliti da bude velika Srbija od Virovitice, Karlovca do Karlobaga".

"Ti upravljaju Srbijom, a ovi veterani i predsjednici njihovih boračkih organizacija su samo eksponenti te četničke politike", ustvrdio je Đakić, koji je rekao i da je protiv primanja Srpske napredne stranke u obitelj europskih pučana, čija je članica i HDZ.

Upitan da prokomentira najavu konferencije za novinare Udruge specijalne policije na kojoj bi, prema neslužbenim infomacijama, mogli napasti svog čelnika Josipa Klemma koji je podržao suradnju sa srpskim veteranima, Đakić je kazao da se HVIDRA ne miješa u rad drugih udruga te da eventualno mogu komentirati tek istupe pojedinaca s kojima se ne slažu.

"Klemm je naš prijatelj i suborac i ratnik, no međutim ovo što je učinio s inicijativom da bi razgovarao sa srpskim veteranima mislim da je prenaglio i da nema utemeljenja ni uporišta, da stvarno nije sagledao sve aspekte iskrenoga nastojanja srpskih agresora da stvarno budu sa nama u prijateljskim odnosima", kazao je Đakić.

Na pitanje je li i predsjednica Republike prenaglila kada je podržala tu inicijativu Đakić je kazao da ona još uvijek ima njegovo povjerenje te da ona "kao institucija ove države... ima pravo i obavezu uspostavljati kontakte sa susjedima", prenosi Dnevnik.hr.

item - id = 430875
related id = 0 -> 1129337
related id = 1 -> 1127807
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 09:06