StoryEditor
Hrvatskanoć za infarkt

Birači su HDZ-u oprostili lopovluk

Piše PSD.
12. siječnja 2015. - 08:30
To je bila noć za infarkt! Makar se od početka šampanjac u HDZ-u hladio, otvarao se nije dok 'zadnji bunker nije pao'. Izlazne ankete donijele su u Stožer HDZ-a euforiju, prvi neslužbeni rezultati razočaranje, a onda, kako su kapali rezultati iz DIP-a do kraja večeri smjenjivao se red veselja, pa red nevjerice i napetosti, pa red tamburice i pjesme, nanovo red zabrinutosti da bi noć završila velikim trijumfom, ovacijama i himnom.

Nakon silnih obrata tijekom večeri, dvadesetak minuta iza 21 sat, postalo je svima jasno da je Hrvatska dobila prvu ženu predsjednicu u povijesti i da se HDZ nakon punih 14 godina vratio na Pantovčak.

Silan je to uspjeh Kolinde Grabar Kitarović, kao i pozadinca Milijana Brkića i šefa stranke Tomislava Karamarka koji su u zadnje dvije godine postigli obećani hat-trick. HDZ je dobio lokalne, europske i sad predsjedničke izbore, a teško je vjerovati da bi nakon ovoga mogli izgubiti iduće parlamentarne izbore.

Milanovićevu retoriku 'kako je SDP jedina brana pred povratkom kriminalne zadruge' birači nisu honorirali, štoviše oprostili su HDZ-u lupeštinu zbog koje cijela stranka još uvijek sjedni na optuženičkoj klupi u iščekivanju pravomoćne sudske presude.

Čini se da je u Hrvatskoj stasala nova generacija mladih birača, koja je konzervativnija od svojih roditelja pa tako ni srce SDP-a, grad Zagreb više nije tako neosvojiva utvrda za desnicu kao što je nekad bila.

Ako se zbog male izlaznosti još moglo dvojiti u uspjeh Karamarkove stranke na europskim izborima, veliki odaziv na građana na jučerašnjim predsjedničkim izborima daje Kolindi Grabar Kitarović putpuni demokratski legitimitet. Ne može ga poljuljati ni podatak da se hadazeova kandidatkinja s razlikom manjom od jedan posto u odnosu na Josipovića provukla kroz iglene uši kao ni činjenica da su na koncu možda presudni bili glasovi birača u susjednoj državi.

Prve izjave premijera Zorana Milanovića koji je u izbornoj noći ratoborno poručio 'da se zna kako stvari stoje i da Vlada vodi unutrašnju i vanjsku politiku', najavljuju vrlo burnu godinu u kojoj će frcati iskre na relaciji Pantovčak - Markov trg.

Anita Belak Krile
Foto: Goran Mehkek / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 13:19